Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 07.10.2020. 07:30

Izvoz svinjetine zavisi od ASK-a u Nemačkoj - ko bi mogao da nadoknadi gubitak?

Za sledeću godinu predviđen je pad izvoza svinjetine iz EU za čak 10 odsto. Razlog je ponovo Kina.

Foto: Depositphotos/agnormark.gmail.com
  • 205
  • 19
  • 0

Rast izvoza svinjskog mesa iz Evropske unije biće znatno usporen jer se Nemačka suočava s trgovinskim ograničenjima nakon izbijanja afričke svinjske kuge (ASK).

Ova zemlja je najveći proizvođač svinjetine u EU, a zabranjena joj je trgovina sa glavnim zemljama uvoznicama, uključujući Kinu i Južnu Koreju i to nakon što je prošlog meseca otkriven ASK kod divljih svinja.

Kukuruz propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Smatra se da je bolest u saveznu državu Brandenburg došla iz zapadne Poljske, a prema najnovijim podacima potvrđeno je 49 slučajeva zaraze. 

Nakon što je EK u prvoj polovini godine predvidela povećanje izvoza za 15 odsto, uključujući dupliranje količina za Kinu, ta je projekcija znatno promenjena. Očekuje se da će izvoz svinjskog mesa iz EU porasti za samo dva odsto tokom 2020. godine, navela je Evropska Komisija u izveštaju o kratkoročnim izgledima. 

Koje bi države mogle da nadoknade gubitak?

U svom prethodnom izveštaju iz jula, prognoziran je 10-procentni porast pošiljki svinjetine za celu godinu.

Ali, u ovoj nedeljnom objavljenom dokumentu navodi se kako će razvoj izvoza iz EU zavisiti od sposobnosti Nemačke da zaustavi bolest. Napominje se kako praznine u snabdevanju Kine i azijskog tržišta mogu delimično da popune Danska, Španija i Holandija.

U 2021. godini predviđa se pad izvoza od 10 odsto, delom i zbog očekivanog smanjenja kineske potražnje. U EK smatraju da se rast svejedno ne bi nastavio, čak ni kada ne bi bilo ASK-a u Nemačkoj jer Kina intenzivno obnavlja svoju proizvodnju svinja koju je takođe desetkovala ova bolest.

Dokaz je poslednji primer o kom smo već pisali na Agroklubu - farma na čak 12 spratova na kojoj će se uzgajati 840.000 svinja godišnje.

Proizvodiće 840.000 svinja godišnje na farmama sa 12 spratova

Iako je uzgoj razdvojen po spratovima opremljenim ventilacijskim sistemima, dizalicama za prevoz, kako se životinje ne bi mešale, ipak ovakvi intenzivni sistemi i dalje mogu biti leglo bolesti.

Sledeće godine predviđen pad proizvodnje za jedan odsto

U proizvodnji svinjetine u čitavoj EU ove godine je predviđen pad od 0,5 odsto, u poređenju sa prethodnim izgledima za porast od 0,5 odsto. Očekivalo se da će izbijanje ASK-a u Nemačkoj umanjiti oporavak proizvodnje u trećem tromesečju, razdoblju kada je, s druge strane, oporavljena i potražnja nakon "zatvaranja". 

"Bilo kakav rast proizvodnje u četvrtom tromesečju trebao bi doći tek iz Španije, Danske i Irske, koje su proširile svoja krda prošle godine, uključujući rasplodne krmače", tvrdi Komisija koja za sledeću godinu predviđa pad proizvodnje svinjskog mesa u EU za jedan odsto.


Tagovi

ASK Evropska Komisija Svinjetina Proizvodnja Kina Izvoz svinjetine Svinjsko meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.