Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 27.10.2016. 18:00

Izvoz dodatnih 6.000 tona mesa u Tursku?

U sklopu Trilateralnog poslovnog foruma BiH-Srbija-Turska u Istanbulu, otvoreni su razgovori o novoj kvoti od šest hiljada tona mesa.

Foto: Pixabay/condesign
  • 2.599
  • 129
  • 0

Bosna i Hercegovina mogla bi i povećati izvoz mesa u Tursku. Naime, u sklopu Trilateralnog poslovnog foruma BiH-Srbija-Turska u Istanbulu, otvoreni su razgovori o novoj kvoti od šest hiljada tona. Ministar vanjske trgovine Mirko Šarović razgovarao je o tome s turskim ministrom ekonomije Nihatom Zeybekcijem.

"Optimista sam i mislim da smo na dobrom putu da iduće godine imamo jedan kontinuitet u izvozu bh. mesa u Tursku. To su svakako dobre vijesti", rekao je Šarović dodajući da je trend rasta spoljnotrgovinske razmjene dvije zemlje očit u odnosu na prethodne godine. Imamo godišnje povećanje prosječnih 100 miliona dolara s obje strane.

"Pokrivenost bh. uvoza je oko 60% sa izvozom s Turskom. Obzirom da je ta pokrivenost ranije bila samo nekih 20%, ja sam lično zadovoljan. Naša razmjena je već premašila 600 miliona dolara na godišnjem nivou, sa Srbijom je svakako mnogo veća", kazao je Šarović, prenosi oslobodjenje.

U Istanbulu je ujedno otvoreno zajedničko privredno predstavništvo BiH i Srbije koje bi trebalo značajno unaprijediti trgovinsku razmjenu, povećati njen obim te doprinijeti povećanju ukupnog turističkog prometa.

Foto: Pixabay/condesign


Tagovi

Istanbul Kvote Izvoz mesa Mirko Šarović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.