Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival pršuta Drniš
  • 04.09.2017. 18:00

Izložen pršut "kapitalac" od 21 kilograma

Međunarodni Festival pršuta u Drnišu održan je 1. i 2. rujna, a pratila ga je i vinska priredba, 1. Međunarodno ocjenjivanje vina.

Foto: Pixabay/zalazaksunca
  • 1.167
  • 57
  • 0

Tajna dobrog pršuta je izmjeni juga i bure jer upravo to utječe na njegovo kvalitetno sušenje. Ovoj "gastroikoni", kako mu tepaju, Drnišani su posvetili međunarodni festival koji se tradicionalno održava početkom rujna.

Ove je godine održan 1. i 2. rujna, a pratila ga je i vinska priredba, 1. Međunarodno ocjenjivanje vina.

Proizvođače muči vraćanje uloženog

Čak 80 tisuća drniških pršuta godišnje - "zrelo" je za pod nož. Još 40 tisuća mogli bi proizvođači pripremiti za tržište. Ali Drnišanima zapinje s finacijama - muči ih vraćanje uloženog. Pršut "made in Drniš" nosi oznaku zemljopisnog podrijetla. Okus mu diktira mikroklima. Pršutu u čast postavljena je i izložba, jer ova se namirmica rezala u drniškome kraju još u prvom stoljeću. U rimskom vojnom logoru - u Burnumu, navodi hrt.

Žele graditi centar za posjetitelje, posvećen i pršutu

Drniški podmladak baštinio je od starih i tehniku rezanja. Kroz "fetu" se mora viditi Promin, kažu. Od davnina se reže ručno, tako je ukusniji, slađi, a navodno ga mašina pali i grije.

Drnišani drže do najvažnije gastroikone, pa europskim novcem žele graditi centar za posjetitelje, posvećen između ostalog i pršutu.

Do 2020. godine proizvesti milijun komada

U gradu pršuta 25 je proizvođača. Iz četiri države. Izložen je i "kapitalac" od 21 kilograma. U četiri godine udjel domaće sirovine u hrvatskim pršutanama skočio je s 10 na 50 posto.

"Cilj našeg proizvođača je do 2020. u Hrvatskoj proizvesti milijun komada pršuta", kaže Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i suradnju.

Četiri vrste pršuta u RH

Otvorenju festivala kojega organiziraju Grad Drniš i Udruga proizvođača drniškog pršuta, prisustvovala je i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić.

Proizvodnja pršuta u Republici Hrvatskoj seže duboko u prošlost, te se vještina proizvodnje prenosila iz generacije u generaciju i proširila cijelim priobalnim područjem i otocima. Danas u RH imamo četiri vrste pršuta čiji nazivi su zaštićeni kao oznaka izvornosti ili oznaka zemljopisnog podrijetla i registrirani su na razini Europske unije.

Postupak zaštite autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda provodi se sukladno važećem EU i nacionalnom zakonodavstvu.

Foto: Pixabay/zalazaksunca


Tagovi

Drniški pršut Pršut Božica Marković Matilda Copić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.