Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech Hrvatska
  • 01.12.2020. 12:00

Ivica Matanić: U potrazi za većim profitom pametno je poći od najvećeg troška - hranidbe

Upravo u hranidbi postoji prostor za poboljšanje produktivnosti naših proizvođača u stočarstvu. Treba pritom voditi računa da je ovaj dio ukupnih troškova najizravnije povezan sa zdravljem i produktivnošću stada ili jata, kaže direktor Alltech Hrvatske Ivica Matanić.

Foto: Depositphotos/makALEX
  • 694
  • 162
  • 0

O poslovanju u izazovnoj godini, učinkovitosti i profitabilnosti u hranidbi životinja, rješenjima koja zamjenjuju antibiotike u hranidbi peradi, prvim rezultatima pregleda europske ljetne žetve što se tiče rizika od kontaminacije mikotoksinima, razgovarali smo s Ivicom Matanićem, direktorom Alltech Hrvatska, tvrtkom koja u našoj zemlji postoji već 22 godine. 

S obzirom na pandemiju koronavirusa koja je umnogome obilježila ovu godinu, kako ste poslovali? Brojni poljoprivredni sajmovi i skupovi su otkazani, bio je usporen protok robe, kao i ljudi na početku krize. Koliko se to odrazilo na Vaše poslovanje? 

Ovu 2020. ćemo bez sumnje svi dugo pamtiti kao godinu posebnih izazova, koju nikako ne bismo htjeli ikada ponoviti. Međutim, kad se radi o proizvodnji hrane za životinje, mogli smo se uvjeriti kako je taj dio gospodarstva vrlo žilav u kriznim vremenima. Štoviše, neki su proizvođači stočne hrane čak povećali proizvodnju, barem u prvih par mjeseci Covid-19 krize. To se može objasniti željom stočara da se ostvare sigurnosne zalihe, ali i smanjenje uvoza nekih proizvoda, što je povećalo potražnju na domaćem tržištu krmnih smjesa, a time i sirovina za njihovu proizvodnju. Kasnije se taj "skok" poravnao i većinom vratio u uobičajene količine. 

Alltechov prioritet u ovom izazovnom razdoblju bio je osigurati pravovremenu i neprekinutu opskrbu svih naših klijenata. Drago nam je što smo u tome potpuno uspjeli.

Sve u svemu, iza nas je još jedna uspješna godina, iako jedva čekamo da je zaboravimo i da se što prije vratimo u normalu. Želimo što prije nastaviti svakodnevno posjećivati naše korisnike i pružati usluge na najbolji mogući način. Osobni kontakt je ipak nezamjenjiv. 

Briga o zdravlju i dobrobiti životinja i čovjeka  

Imate širok spektar proizvoda za hranidbu životinja. Kako spajate učinkovitost i profitabilnost vodeći računa o zdravlju stada?

Učinkovitost, profitabilnost i zdravlje stada su neodvojivi. Zdravlje životinja je preduvjet da bi suvremenom hranidbom i upravljanjem postigli ostvarenje genetskog potencijala, a iz toga onda slijedi učinkovitost proizvodnje i profitabilnost. Obavezno bih dodao još: dobrobit životinja, očuvanje okoliša te sigurnost i zadovoljstvo potrošača.

Učinkovitost, profitabilnost i zdravlje stada su neodvojivi, ističe Ivica Matanić (Foto: Alltech Hrvatska)

Svi ovi elementi sadržani su u temeljnom načelu poslovanja Alltecha poznatom kao ACE načelo (Animal, Consumer, Environment – životinja, potrošač, okoliš), kako ga je 1980. postavio osnivač dr. Thomas Pearse Lyons. Isto je načelo sadržano i danas u novoj viziji Alltecha pod imenom Planet of Plenty® (Planet obilja). Ovaj pojam izražava temeljnu filozofiju i svrhu našeg poslovanja: briga o zdravlju i dobrobiti životinja i čovjeka, primjenom prirodnih rješenja utemeljenih na znanosti, na način koji osigurava učinkovitu i profitabilnu proizvodnju kvalitetne i svakom priuštive hrane, uz očuvanje prirodnih resursa za sljedeće generacije.

Jednako ste prisutni u svim područjima stočarske proizvodnje, bilo govedarstva, svinjogojstva i peradarstva. Koji su najveći izazovi u govedarskoj, a koji u svinjogojskoj domaćoj proizvodnji?  

Ako se ograničimo na one izazove na koje možemo utjecati putem hrane, onda su to: reprodukcija, zdravlje probave, mikotoksini u njoj. U svinjogojstvu treba dodati: hranidba prasadi iza odbića.

Sa strane zdravlja životinja, ptičja gripa i afrička svinjska kuga velika su prijetnja u peradarstvu i svinjogojstvu.

Rizik od kontaminacije mikotoksinima u ovogodišnjoj žetvi i kako utječe na proizvodnju

Uporaba antibiotika u uzgoju peradi u zadnje vrijeme je postalo važno pitanje. Potrošači sve više traže hranu proizvedenu bez lijekova. Koja su to rješenja, a koja ih ne sadrže?

Kad se govori o antibioticima u primjeni kao promotorima rasta, treba reći da su naši vodeći proizvođači u peradarstvu napustili njihovu primjenu godinama prije nego je EU donijela propise o zabrani njihovog korištenja. Danas je pak težnja da se i primjena u svrhu terapije smanji na minimum ili čak potpuno isključi, što je priličan izazov za proizvođače.

Alltech je u tome uspješan već više od trideset godina s temeljito istraženim rješenjem na bazi mananoligosaharida iz stanične stijenke kvasca (Bio-Mos®, Actigen®), kojim se u crijevima blokiraju patogeni kao što su Salmonella sp., Escherichia coli, Clostridium sp., uz postojani učinak na poboljšanje prirasta i konverzije hrane.

Preko 94 posto uzoraka sadrži 2 ili više mikotoksina

Što je pokazao pregled europske ljetne žetve što se tiče rizika od kontaminacije mikotoksinima?

Preliminarni rezultati analiza provedenih na uzorcima žitarica i silaža iz žetve 2020 pokazali su da je od analiziranih uzoraka 76% kontaminirano fumonizinima i 74% trikotecenima tipa B. Također, preko 70% uzoraka sadržavalo je neki od mikotoksina iz grupe novootkrivenih (bovericin, moniliformin, fomopsin, alternariol, eniatin). Zearalenon je nađen u 10% uzoraka. Aflatoksin B1 koji je posebno opasan nađen je u 5% uzoraka i u nižim razinama, što je zapravo manje od nekih očekivanja.

Analize su obuhvaćale ukupno 54 različita mikotoksina za koje se zna da se pojavljuju u hrani za životinje. Konačni rezultati ovih analiza bit će objavljeni na našem webinaru 9. prosinca 2020. 

Preko 70% uzoraka sadržavalo je neki od mikotoksina iz grupe novootkrivenih (Foto: Alltech Hrvatska)

Što se promijenilo u hrvatskoj poljoprivredi u ove 22 godine, koliko Alltech posluje u našoj zemlji? 

Mnogo se toga promijenilo. Spomenimo za promjenu one dobre stvari o kojima se manje govori, a koje su se dogodile tijekom prošla dva desetljeća.

Nekoliko tvrtki, neke stare stoljećima, a neke novoosnovane, razvile su i okrupnile govedarsku, svinjogojsku i peradarsku proizvodnju do razina koje ih čine konkurentnima u globalnim razmjerima, s potencijalom razvoja daleko preko granica Hrvatske, s usvojenim znanjima i tehnologijama, s izvrsnim kadrovima u struci i menadžmentu.

Istovremeno, sve je veći broj uspješnih obiteljskih gospodarstava koja se dobro nose sa zahtjevima tržišta i pronalaze svoje prednosti u ponudi tradicionalnih, lokalnih proizvoda, obogaćujući tako i turističku ponudu.

Genetski potencijal životinja je značajno veći u svim vrstama proizvodnje i ne zaostaje za standardima zapadnog svijeta. Istovremeno, mnogo je učinjeno u očuvanju starih autohtonih pasmina.

Razina znanja naših farmera znatno je veća i stalno se unapređuje, raste broj mladih nositelja poljoprivrednih gospodarstava, a znatno je veća otvorenost stočara i ratara u prihvaćanju i primjeni novih tehnologija.

Sve je više OPG-a koji pronalaze svoje prednosti u ponudi tradicionalnih proizvoda (Foto: Marinko Petković)

Koliko je važna ispravna hranidba životinja s obzirom da su troškovi najveći za proizvođače s udjelom i do 70 posto?

Apsolutno je od ključne važnosti. Mislimo da upravo tu postoji priličan prostor za poboljšanje produktivnosti naših proizvođača u stočarstvu, preciznijom hranidbom i primjenom suvremenih tehnoloških i nutritivnih rješenja. U potrazi za povećanjem profitabilnosti pametno je poći od najvećeg troška. Treba pritom voditi računa da je ovaj dio ukupnih troškova najizravnije povezan sa zdravljem i produktivnošću stada ili jata - a o tome, najčešće, ovisi onaj predznak na kraju računa dobiti i gubitka.

Koje su to kritične točke u hranidbi tova junadi?  

Vjerujem da će se većina proizvođača tovne junadi složiti da je to vrijeme prihvata teladi u tov (adaptacija). Mlade životinje dopremljene iz različitih područja s različitim načinima hranjenja, izložene stresu promjene sredine kao i uspostave hijerarhije u stadu – zahtijevaju posebnu pažnju. Ova faza uzgoja je često u fokusu Alltechovih istraživanja i rada na terenu, a posebna se važnost pridaje rješenjima koja pomažu jačanju imuniteta, funkciji buraga i zaštiti od mikotoksina.


Fotoprilog


Tagovi

Alltech Ivica Matanić Hranidba Troškovi Dobrobit životinja


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]