Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 06.11.2021. 07:30

Istraživanje dokazalo: Mikroalge poboljšavaju zdravlje i rast teladi

Prema istraživačima, dodavanje 20 grama mikroalgi dnevno u hranu teladi idealno je za poboljšanje učinka njihovog rasta i zdravlja.

Foto: Depositphotos/makALEX
  • 132
  • 52
  • 0

Naučnici iz Kine i Irske istražili su u kojoj meri primena mikroalgi utiče na učinak rasta i zdravstveno stanje teladi, a rezultate su objavili u časopisu "Animal Feed Science and Technology".

Kako bi sproveli istraživanje 50 teladi rase holštajn hranili su različitim količinama mikroalgi. Deset životinja nije ih dobijalo u hrani i pripadaju kontrolnoj grupi. Deset ih je dobilo pet grama, isto toliko teladi 10 grama, zatim 20 i 40 grama dnevno. Svi su hranjeni punomasnim mlekom 4. do 22. dana od telenja, a zatim zamenom za mleko do 60 dana starosti.

Prema rezultatima, najviše na težini su dobila telad hranjena sa 20 grama algi i to 15 odsto dnevnog povećanja telesne mase u odnosu na kontrolnu grupu. Međutim, oni koji su hranjeni sa 40 grama dobili su manje na težini, prenosi agrarheute.

Jačaju i obrambeni sistem 

Istraživači smatraju da se telad ugojila zbog uticaja dokosaheksaenoične kiseline (DHA) koje pripada omega-3 masnim kiselinama za koju se veruje da podstiče sintezu proteina u mišićima.

Dodavanje mikroalgi takođe je poboljšalo obrambeni sistem životinja. Koncentracije enzima katalaze i glutation-peroksidaza u serumu raste linearno s povećanjem doze. Prema naučnicima, to ukazuje na poboljšani antioksidativni status, a time i na bolje zdravstveno stanje teladi.

Njihov zaključak je da je 20 grama mikroalgi dnevno idealno za poboljšanje učinka rasta i zdravlja teladi.

Osim toga, dokazano je da se uvođenjem morskih algi u ishranu krava smanjuju emisije gasova. Tako je istraživanjem kojeg smo objavili početkom godine otkriveno da takav način hranidbe smanjuje izbacivanje metana (CH4) u atmosferu i to za 82 odsto. Testom je utvrđeno da ne utiču na ukus mleka ni mesa.


Tagovi

Telad Alge Ishrana Krave Istraživanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.