Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 18.12.2020. 09:15

Isplaćeno više od 53 milijuna kuna potpore u sektoru govedarstva

Kroz trogodišnji program potpore, uz ovih 53, korisnicima je isplaćeno ukupno 183 milijuna kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Renata Prusina
  • 415
  • 245
  • 0

Ovaj tjedan isplaćeno je više od 53 milijuna kuna korisnicima Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tako su za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina potporu od 8 milijuna kuna primila 273 proizvođača, a 45 milijuna kuna za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica kombiniranih i mliječnih pasmina dobilo je 5.314 korisnika s 20.422 prihvatljiva grla. Odnosno, isplaćeno je 2.203,50 kn po prihvatljivom grlu.

Cilj programa je, podsjećaju, obnoviti narušeni proizvodni potencijal korištenjem potpore za kupovinu steonih junica i potpore za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica zbog teškoća koje su se odnosile na obnavljanje stada, a bile su uzrokovane zabranom ili ograničavanjem kretanja životinja zbog bolesti kvrgave kože

"Potpore su osobito usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i Holstein pasmine i koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka u Hrvatskoj“, pojašnjavaju.

273 korisnika ostvarilo potporu za kupovinu steonih junica

Trogodišnji Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine je već u prve dvije godine provedbe imao pozitivan učinak na povećanje broja krava pri čemu je mjerom za uzgoj junica bilo obuhvaćeno 43.106 prvotelki, a kroz mjeru za kupovinu junica, u prve dvije godine provedbe programa kupljena je 2.001 rasplodna junica. 

"Ukupno je kroz Program potpore kupovine steonih junica i gubitka prihoda u uzgoju rasplodnih junica u Republici Hrvatskoj od 2018. - 2020. godine korisnicima isplaćeno 183 milijuna kuna", stoji u priopćenju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potpore Steone junice Proizvodni potencijal Proizvođači Rasplodne junice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.