Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 25.06.2022. 07:30

Ishrana ovsom smanjuje emisije metana koji ispuštaju krave?

Istraživanje je sprovedeno na kravama rase crveni holštajn. Šta je pokazalo?

Foto: Depositphoto/Mayerberg
  • 119
  • 72
  • 0

Emisije metana iz krava su na meti kritika zbog uticaja na klimatske promene. Švedski naučnici sa Univerziteta Umea otkrili su da zamena ječma sa ovas u mlečnom obroku smanjuje emisiju tog gasa koji krave proizvode podrigivanjem

Tokom istraživanja ječam je postepeno zamenjen ovsom i praćen je uticaj na emisiju metana, fermentaciju buraga, svarljivost obroka, proizvodnju mleka.

U tu svrhu je 16 krava rase crveni holštajn dobijalo je obrok travne silaže i koncentrovane hrane u odnosu 58:42 odsto na bazi suve materije. Sadržaj ječma i ovsa bio je podeljen u tri grupe - od 100 odsto ječma ili ovsa, 67 odsto ječma i 33 odsto ovsa, ili 67 odsto ovsa i 33 odsto ječma.

Ispuštanje gasa je mereno posebnom tehnikom sakupljanja, sistemom GreenFeed.

Rezultati su pokazala da se količina metana linearno smanjuje što je veći udeo ovsa u obrocima. To smanjenje je iznosilo s 467 na 445 gr dnevno.

Stočari na Novom Zelandu će plaćati za emisije metana

Smanjio se i udeo emisije po kilogramu mleka sa 14,7 na 14,0 g/kg. Zaključak je da bi se emisije metana smanjile kada bi ovas zamenio ječam u obrocima bez ikakvog negativnog uticaja na produktivnost ili energetski bilans.


Tagovi

Emisije metana GreenFeed Ishrana ovsom Ishrana ječmom Ovas


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.