Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 28.11.2021. 07:30

Ishrana krava: Aditiv koji smanjuje emisije metana dobio zeleno svetlo

Evropska agencija za bezbednost hrane je novi aditiv za hranu namenjen smanjenju emisija metana kod mlečnih krava proglasila efikasnim i sigurnim.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 147
  • 17
  • 0

Na panelu o aditivima i proizvodima ili materijama koji se koriste u hrani za životinje (FEEDAP) raspravljalo se o proizvodu naziva "Bovaer" koji je razvila holandska kompanija "DSM".

Ovaj dodatak hrani ima za cilj da suzbije enzime koji pokreću proizvodnju metana u buragu krava. Prema DSM-u, smanjuje emisije u crevima za približno 30 odsto kod mlečnih krava i 90 odsto kod tovne junadi.

Kako piše euractiv, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je donela zaključak da je efikasan, a treba napomenuti da je naučnu procenu zatražila Evropska komisija (EK).

Međutim, iako je ovaj proizvod odobrila EFSA i označila ga sigurnim za životinje i ljude koji će konzumirati njihovo meso i mleko, EK i zemlje članice Evropske unije će same odlučiti hoće li proizvod odobriti u narednim mesecima. On je već dobio regulatorno zeleno svetlo u Brazilu i Kini.

Dalje, iz EFSA-e su napomenuli da je prilikom njegovog dodavanja ishrani važno da se pridržavamo priloženih uputstava za upotrebu i preporučenih količina. Dakle, ako se aditiv koristi prema predloženim uputstvima, nema straha za bezbednost potrošača i životnu sredinu, napomenuli su.

Metan zadržava 84 puta više toplote od CO2

Ovo je prva naučna procena EFSA-e o aditivu za životinje u cilju smanjenja emisije metana kod goveda što je postalo jedno od glavnih pitanja kada su u pitanju klimatske promene i globalno zagrevanje.

Ovaj štetni gas uprkos kratkom veku, ima veću moć hvatanja toplote od ugljen dioksida (CO2), zadržavajući 84 puta više toplote i to tokom 20 godina. Dok se emisije iz preživara kao što su goveda smatraju najznačajnijim izvorom koji je povezan sa ljudskim aktivnostima.

U budućnosti manje goveda zbog štetnih gasova: Jedino rešenje ekstenzivan uzgoj?

Prva globalna obaveza smanjenja emisija metana za najmanje 30 odsto do 2030. pokrenuta je tokom prvih dana UN-ove konferencije o klimi COP26 u Glazgovu.

Inicijativu su predvodili SAD i EU, koji su okupili još 103 zemlje koje zajedno čine 46 odsto globalnih emisija metana i predstavljaju 70 odsto svetske ekonomije. Oni su uključivali nekoliko zemalja gde obitava veliki broj stoke poput Brazila, Kanade, Argentine i Novog Zelanda.

Međutim, neke zemlje sa visokim emisijama ovog gasa odlučile su da ostanu izvan obaveze, uključujući Kinu, Indiju, Australiju i Rusiju.


Tagovi

EFSA Metan Krave Ishrana Emisije Klimatske promene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.