Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bugarska
  • 30.06.2020. 18:00

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

Foto: Depositphotos/videoserg
  • 1.080
  • 81
  • 0

Iako se nekada davno obitelj mladog inženjera građevine Koste Kačeva bavila uzgojem ovaca i proizvodnjom sira, on je odlučio otvoriti farmu puževa. 

Diplomirao je građevinu, ali se opredijelio za poljoprivredu. "Iako puževi baš nemaju veze s klasičnim stočarstvom, odlučio sam se za njihov uzgoj jer je to nešto zanimljivo i ne baš razvijeno u Bugarskoj. Otišao sam na jednu farmu, upoznao vlasnika koji mi je objasnio sve o uzgoju, razmislio i odlučio krenuti u taj biznis", rekao je Kosta za agronovinite.

Tov puževa traje 4 do 5 mjeseci

Njegova farma se nalazi na istoku zemlje, u selu Sadievo, 30-ak km od Crnog mora, a uzgojna površina se prostire na 2.000 m2. Vrsta koju uzgaja je Helix Aspersa Maxima, kod nas poznata kao smeđi vrtni puž. Iako mu je kućica manja nego kod ostalih vrsta, ima više mesa. Primjerice, divlji puž Helix lucorum koji je tražen u Grčkoj ima 30% veću kućicu, ali njegovo meso ima drugačiju kiselost. 

Alma Cvjetković prepoznala je priliku: godinama se uspješno bavi uzgojem gastronomskih puževa

Svake godine sredinom svibnja farmu puni malim puževima i započinje tov koji traje 4 do 5 mjeseci. Tijekom dana ovi mekušci nisu aktivni, a hrane se navečer kada ih obilazi i mladi farmer. "Na zemljištu sam zasijao bijelu djetelinu koja im služi kao hladovina, a djelomično i kao hrana", kaže Kačev te napominje kako polovicu parcele zauzima drvena površina na koju se navečer širi hrana pripremljena po posebnom receptu.

Početna investicija vraća se u drugoj godini?

"Posao s puževima nije baš spor", našalio se Kačev. "Naime, početna investicija vraća se u drugoj godini uz strogo pridržavanje tehnologije uzgoja. U početku je potrebno oko 15.000 do 18.000 leva" (što je od oko 60.000 do 70.000 kn, op.a.), kaže on napominjući da je najviše pazio na odabir drvene podloge za hranidbu jer se ona mora prilagoditi kretanju puževa.

Kačev uzgaja oko 250.000 ovih sitnih životinja, a ukupna investicija ne uključuje vrijednost stočne hrane, već samo izgradnju farme i nabavu malih puževa. "Za 1 kg puževa potrebno je 1,2 do 1,3 kg krme, a ponekad je tov sporiji i puževi moraju duže jesti", otkriva Kačev te govori kako je dobar primjer za sporiji tov godina s puno padalina.

Naime, tijekom kišnih dana hrana se s drvenih podloga brzo ispere, a kod takvih se uvjeta puževi skupljaju u studenom dok se u normalnim godinama to radi u rujnu ili listopadu.

Planira daljnju preradu 

Puževe prodaje na bugarsko i grčko tržište, a u planu mu je i postrojenje za preradu u kojem bi pripremao puževe po klasičnoj recepturi francuske Burgundije, prodavao zamrznute, kuhane ili samo kao meso.

Kukci su budućost ljudske prehrane, ali i proizvodnje stočne hrane?

Naime, njihovo meso sadrži više proteina nego riba, blizu je govedine i piletine, a treba napomenuti da sadrži daleko manje masti. S druge strane, velik udio su nezasićene omega-6 i omega-3 masne kiseline dok je energetska vrijednost puževog mesa oko 67-81 kcal/100 g što je znatno niže od goveđeg ili plave ribe. Puževi se smatraju jakim afrodizijakom, ne sadrže kolesterol i pomažu u sprječavanju gastritisa  i čireva, a zbog visokog sadržaja željeza pomažu i kod anemije.

Farma kao turistička atrakcija?  

Unatoč svim prednostima ovog mesa, bugarsko kao i naše tržište nije razvijeno, ali primjerice Italija, Francuska i Španjolska pa čak i Portugal bilježe veliku potražnju i ondje se oni često uzgajaju.  

Francuzi konzumiraju najviše puževa u svijetu, čak oko 35.000 tona godišnje od čega se samo 1.000 proizvede na 300 francuskih farmi. Dakle, ta zemlja u potpunosti ovisi o uvozu mekušaca prikupljenih iz prirode ili uzgojenih na farmama, što može predstavljati priliku u poljoprivredi.

Kako ondje vlasnici svoje farme pokazuju posjetiteljima i od njih su napravili prave turističke atrakcije tako u planu ima i ovaj mladi bugarski poljoprivrednik koji se osim uzgoja puževa bavi i ekološkom proizvodnjom rajčice.


Povezana stočna vrsta

Male životinje

Male životinje

Uzgoj malih životinja uobičajeno uključuje uzgoj kunića, golubova, peradi i ptica. Aktivnostima udruga malih životinja upravlja Hrvatski savez udruga uzgajatelja malih životinja... Više [+]

Tagovi

Bugarska Farma puževa Puževi Uzgoj puževa Kosta Kačev


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]