Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mlijeka
  • 10.04.2020. 11:00

Interventni otkup mlijeka i mliječnih proizvoda, tko se i kako može prijaviti?

Cilj je povlačenjem i otkupom viškova od malih mljekara, ujedno omogućiti nesmetanu daljnju proizvodnju mlijeka na farmama u Hrvatskoj, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/branex
  • 1.027
  • 69
  • 0

Radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama, podsjećaju iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

"Cilj ove Odluke je provesti privremenu izvanrednu mjeru pomoći onima s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, povlačenjem i otkupom mliječnih proizvoda s tržišta za besplatnu distribuciju istih proizvoda, navode na stranici.

Također, cilj je povlačenjem i otkupom viškova od malih mljekara, ujedno omogućiti nesmetanu daljnju proizvodnju mlijeka na farmama u Hrvatskoj, čiji vlasnici imaju ugovorni odnos za proizvodnju i isporuku mlijeka malim mljekarama.

Tko su prihvatljivi korisnici i primatelji za dodjelu pomoći?

Prihvatljivi korisnici su male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka. Na popisu je 30 malih mljekara koje mogu koristiti mjeru pomoći temeljenu na Odluci.

Cjelokupnu dokumentaciju, popis mljekara te način prijave, pronađite u dokumentu ispod teksta.

Prihvatljivi primatelji mliječnih proizvoda za besplatnu distribuciju su posrednici u lancu doniranja hrane, registrirani u Registru posrednika u doniranju hrane, koje vodi Ministarstvo poljoprivrede (humanitarnim organizacijama poput Hrvatskog Crvenog križa i povezanih društava, Hrvatskog Caritasa i mreže nadbiskupijskih, biskupijskih i župnih Caritasa...), zatim bolničke ustanove, centri i ustanove socijalne skrbi.

"U prvoj fazi provedbe ove Odluke prioritet u povlačenju s tržišta i besplatnoj distribuciji imaju svježi mliječni proizvodi, kratkog roka trajanja (svježi sir, kiselo vrhnje, fermentirano mlijeko – jogurt, acidofilno mlijeko, kiselo mlijeko, kefir i ostala fermentirana mlijeka) proizvedeni od mlijeka proizvedenog i otkupljenog s farmi u Republici Hrvatskoj. U drugoj fazi, ako to bude potrebno, u obzir će se uzeti i ostali mliječni proizvodi.

Približna dnevno otkupljena količina mlijeka izračunat će se na temelju podataka o otkupljenim količinama mlijeka od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj u 2019. godini", pojašnjavaju. 

Cijene ne smiju biti veće od veleprodajnih

Nadalje, cijena povlačenja i otkupa po pojedinom mliječnom proizvodu ne smije prelaziti vrijednost veleprodajne cijene tog proizvoda, po kojoj su ga male mljekare, od kojih se provodi povlačenje i otkup tržnih viškova, prodavale u mjesecu veljači 2020. godine. 

Male mljekare, od kojih se vrši povlačenje i otkup mliječnih proizvoda, prosječnu cijenu po pojedinom mliječnom proizvodu, za veljaču 2020. godine, dokazuju izvodima iz financijsko-računovodstvene dokumentacije.

Interventni otkup mlijeka

Financijska sredstva za ovu pomoć su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu u iznosu od 2.500.000,00 kuna.

Isplata financijskih sredstava pomoći malim mljekarama vršit će se kontinuirano po pozitivno riješenim zahtjevima i donesenim odlukama o isplati financijskih sredstava pomoći malim mljekarama, a zahtjeve će razmatrat Povjerenstvo osnovano u Ministarstvu poljoprivrede, koje će  održavati sjednice najmanje jednom tjedno.

"Ova privremena mjera se primjenjuje sve dok ne prestanu okolnosti uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19, a koje se direktno impliciraju na probleme u poslovanju malih mljekara zbog kojih je i donesena predmetna mjera pomoći“, poručuju sa stranica Agencije.


Dokumenti


Tagovi

Vlada Odluka Mali mljekari Financijska pomoć Otkup


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/