Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest stočara
  • 10.03.2015. 12:00

Interventni otkup ili barikade

Stočari su Vladi dali ultimatum: Ili će klaničari i Robne rezerve početi da otkupljuju njihove tovljenike ili sledi blokada puteva i mostova.

Foto: Agronews
  • 146
  • 8
  • 0

Procenjuje se da u ovom trenutku u Srbiji ima 50.000 tovljenika koji su već prešli 120 kg i gotovo da nikome ne trebaju. Klanice i prehrambena industrija uglavnom svoje potrebe zadovoljavaju uvozom. Izuzetno teško stanje u kojem su se našli odgajivači svinja i veliko nezadovoljstvo, kulminiralo je protestom. Kako se sada čini - prvim u nizu.

Protestuje nekoliko stotina proizvođača

Na protestu stočara u Bogatiću okupilo se više stotina proizvođača iz Mačve, Srema, Pančeva, Banata i Bačke. Stočari su nezadovoljni što ih je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ostavilo da se sami snalaze u prodaji utovljenih svinja, junadi i prodaji mleka sa malih farmi. Oni su pre skoro mesec dana, od pomenutog ministarstva dobili zahtev da preko Unije poljoprivrednika dostave spisak tovljenika za otkup. Sačinili su preliminaran spisak od 25.000 tovljenika i predali ga Ministarstvu poljoprivrede. Na žalost, odgovor nisu dobili. Pretposlavlja se da je broj tovljenika u ponudi bar duplo veći. Nezadovoljni su i mali proizvođači mleka. Njima su mlekare otkazale otkup i njih oko 6.000 je ostalo bez prihoda.

Nema pomaka u podizanju konkurentnosti

Na protestu je predsednik Unije poljoprivrednika Zlatan Đurić rekao da je okupljanje upozorenje Vladi da krene u rešavanje problema u ovoj grani poljoprivrede. Đurić je podsetio da, od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od 2008. godine do danas, nema pomaka u podizanju konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, već naprotiv, da je situacija sve teža, jer su potpuno neopravdane otvorene granice na štetu domaćih proizvođača.

Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, uz podršku učesnicima protesta, saopštio je da je upravo ovih dana dobio uveravanje novog vlasnika Industrije mesa Mitros, da će ta kompanija sa otkupom krenuti od 1. oktobra i kapacitetom od 1.000 tovljenika na dan, a da će za par meseci dostići dnevni kapacitet od 5.000 tovljenika. Farmeri su ovo prokomentarisali pitanjem kako da prežive do oktobra, kada su im sada obori puni, cena minimalna, a i bez novaca su za novu setvu!?

Tražila se i ostavka ministarke Bogosavljević - Bošković

U odnosu na pripremljene zahteve Vladi, koje je pripremio Organizacioni odbor protesta, na samom početku, na predlog Mirka Đukića iz Dublje, dodat je zahtev da ministarka poljoprivrede, Snežana Bogosavljević Bošković odmah podnese ostavku, jer je "očigledno da ona ne zna posao".

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić, svoju je dopunu zahteva sveo na hitno donošenje Zakona o mleku i Zakona o trgovini poljoprivrednim proizvodima. On je izdvojio i zahtev da se odmnah ukine carina na uvoz sojine sačme, čija cena ozbiljno ugrožava sve oblike stočarske proizvodnje.

Stočari od Vlade traže da: hitno izvrši interventni otkup tovljenika; interventno organizuje otkup mleka; zabrani uvoz mleka i mlečnih proizvoda do kraja godine; izmeni sve pravilnike kojima se omogućava uvoz, prerada mesa i promet, a čijim postojećim odredbama se ugrožava zdravlje nacije.

Nakon protestnog skupa organizatori su održali kratak sastanak, na kom su se dogovorili da svoju građansku neposlušnost ispolje blokadom puteva i mosta na Drini. Za očekivati je da će državna administracija vrlo ozbiljno razmotriti i sagledati situaciju u kojoj se nalaze stočari. Oni su, kako se sada čini, spremni da istraju u protestima do ostvarenja svojih zahteva.

Foto: Agronews


Tagovi

Protest Stočari Stočarstvo Tovljenici Prodaja mleka Zlatan Đurić Nenad Beserovac Mitros Mirko Đukić Snežana Bogosavljevivć Bošković Goran Vasić Carine Blokada putova Interventni otkup Uvoz mleka


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."