Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj fajferice
  • 19.12.2021. 15:00
  • Virovitičko-podravska, Noskovci

Imanje je naslijedio od djeda, a u uzgoju fajferica baka mu je desna ruka

Robert Horvat u posao je krenuo s pet krmača i jednim nerastom, a htio bi proširiti proizvodnju ako dođe do potrebne zemlje.

Foto: Printscreen
  • 1.379
  • 617
  • 2

Dvadeset jedna mu je godina, s bakom uzgaja crne slavonske svinje i obrađuje 20 hektara zemlje u Noskovcima. Ljubav prema domaćim životinjama i poljoprivredi još u ranom djetinstvu usadio mu je pokojni djed i to je, ponosno kaže Robert Horvat, ono čime se cijeloga života želi baviti.

Za crnu slavonsku svinju prvi je puta čuo na satu stočarstva u srednjoj školi i već je tada, tu autohtonu pasminu, zamišljao na svom imanju. Nekoliko godina kasnije, želja mu se ostvarila.

"Svidjela mi se kao životinja zato što ne traži puno“, kaže Robert Horvat.

Ljubav prema domaćim životinjama i poljoprivredi, kako smo i naveli, usadio mu je pokojni djed, čija je posljednja želja bila unuku prepisati imanje kada postane punoljetan. Nekoliko mjeseci kasnije to se i ostvarilo.

Ovaj mladii poljoprivrednik krenuo je u posao s pet krmača i jednim nerastom, a htio bi proširiti proizvodnju ako dođe do potrebne zemlje.

Iako je početno znanje stekao prilikom obrazovanja, u pokretanju posla pomogla mu je baka Slavica, s kojom Robert danas i živi. U svom vlasništvu danas ima 20 hektara poljoprivrednih površina na kojima uzgaja žitarice, kukuruz i ječam. Baka Slavica, ističe unuk, pomaže mu u svim poslovima.

"Nekad se malo i posvađamo, ali se jako lijepo slažemo i on zna da sam mu ja desna ruka“, kaže baka.

Robert je zadovoljan trenutnom cijenom prasadi, koja se kreće oko 20 kuna po kilogramu, a idealna bi cijena, kaže on, bila 24 kune. No, ne žali se, troškovi se, zahvaljujući vlastitoj proizvodnji žitarica, još uvijek, naglašava, uspiju pokriti.

Proizvodnja je rizik, a kakva će biti godina, kaže on, možemo samo pretpostaviti. No ipak, vjeruje u bolje sutra i zbog toga ne planira napustiti svoje Noskovce. Pred njim je još puno poljoprivrednih godina, a zahvaljujući podršci najbližih, čini se, i puno uspjeha.

Pogledajte video prilog:


Tagovi

Robert Horvat Poljoprivredno zemljište Uzgoj fajferica


Autorica

Petra Teskera

Više [+]

Novinarka Plave TV.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo