Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srbija i Kina
  • 28.05.2017. 15:00

Imamo li dovoljno jagnjećeg mesa za izvoz?

Iako je izvoz u Kinu odlična prilika, problem bi mogao na napravi mali broj grla, koji jedva zadovoljavaju i domaće potrebe, smatraju stručnjaci.

Foto: Karamo / Pixabay
  • 2.053
  • 150
  • 0

Prva klanica u Srbiji dobila je dozvolu za izvoz jagnjećeg mesa u Kinu, a do kraja juna sertifikate bi trebalo da dobije još njih osam. Iako je to odlična prilika za naše stočare, postavlja se pitanje koliku količinu mesa možemo da isporučimo.

Nema dovoljno kapaciteta

U Srbiji se trenutno gaji oko 1,7 milion ovaca, a pre 20 godina bilo ih je milion više, prenose reči Branislava Gulana Večernje novosti. Član Srpske akademije nauka i umetnosti zadužen za selo dao je slikovit primer:

"Imali smo na Pešteru, oko 200.000 grla ovaca, a sada imamo manje od 15.000. To nije usamljen primer. Ukoliko želi da posao sa partnerima iz Kine uspe,država bi trebalo da preduzme odlučne mere, kako bi podstakla razvoj ovčarstva. Trenutno gotovo da ne možemo da podmirimo ni domaće potrebe za jagnjetinom".

Nema minimuma za izvoz

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objasnio je da ne postoji ograničenje kada je u pitanju količina mesa koja bi trebalo da se izveze, kao i da nema određenog minimuma. Država ovčare podržava sa 7.000 dinara po odraslom grlu i sa 2.000 dinara za jagnje.

Radoje Vasiljević, predsednik Udruženja odgajivača ovaca "Šumadija", nada se da će država i dalje imati sluha:

"Nije ovca krmača, koja prasi 21 prase. Rase, koje gajimo, jagnje se tri puta u dve godine, tako da je jasno koliko je vremena potrebno da se broj ovaca poveća".

Foto: Karamo / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Branislav Nedimović Branislav Gulan Radoje Vasiljević Jagnjetina Izvoz


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.