Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 30.06.2022. 12:00

I Vindija najavila novo povećanje otkupne cijene mlijeka

U posljednjih osam mjeseci, ovo je ukupno sedmo korigiranje cijena, kažu.

Foto: Depositphotos/chepko
  • 1.313
  • 308
  • 0

Nakon Dukata i Vindija je najavila da će od 1. kolovoza povećati otkupnu cijenu mlijeka svojim farmerima.

Kako navode u priopćenju njihovi kooperanti će dobivati dodatnih 0,15 kuna više po litri predanog mlijeka, a povećanje se odnosi na otkupnu cijenu kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka.

"U posljednjih osam mjeseci, ovo je ukupno sedmo korigiranje cijena od naše strane kao otkupljivača, čime je ukupno povećanje otkupne cijene povećano za 80 lipa po litri mlijeka", istaknuli su.    

Kako kažu, u svjetlu povećanja cijena energenata, žitarica i uljarica, ovom poslovnom odlukom nastavljaju podupirati domaću poljoprivrednu proizvodnju kao i cjelokupno gospodarstvo zemlje.

Za to će izdvojiti dodatnih 109 milijuna kuna

Nakon povećanja otkupne cijene mlijeka u travnju i zatim u svibnju, zbrojivši novo povećanje cijene Vindija će na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 109 milijuna kuna.

"Previranja na tržištu nastavljaju pred hrvatske farmere postavljati složene izazove, a mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojima kontinuirano surađujemo dodatno su pogođena povećanjima cijena energenata i žitarica“, rekao je je predsjednik Uprave ove tvrtke, Nenad Klepač.

Kako kaže, unatoč tome što se poskupljenja odražavaju i na cijelu njihovu prerađivačku industriju, svojim kooperantima žele olakšati ovo turbulentno razdoblje i svakodnevno zajedno pokušavaju pronaći modele i rješenja kojima će dodatno optimizirati domaću proizvodnju mlijeka.

"Tako i ovo novo povećanje vidimo kao potrebnu podršku za nastavak domaće proizvodnje, koja je u trenutnoj globalnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, ključ sigurnosti i stabilnosti gospodarstva naše zemlje", istaknuo je.

Proizvodnja mlijeka je u Hrvatskoj u višegodišnjoj stagnaciji, navodi on i napominje da najnovije okolnosti dodatno opterećuju cjelokupni lanac kako primarne proizvodnje, tako i prerade mlijeka.

Ne mogu pokriti rast troškova primarnih proizvođača

"Svjesni smo da dodatno povećanje i 109 milijuna kuna na godišnjoj razini koje ćemo izdvojiti za kooperante, ne može u potpunosti pokriti enormni rast troškova primarnih proizvođača", dodaje.

Za kraj kaže da  s obzirom na to da su i njihove unutarnje rezerve iscrpljene, a sveukupna nedostatna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pokriva manje od polovice potreba, bez uključivanja države bit će teško trajno osnažiti domaću poljoprivrednu proizvodnje.

Inače, Vindija je jedina mljekara u Republici Hrvatskoj koja organizirano otkupljuje kravlje, kozje i ovčje mlijeko pa će, kažu, novim povećanjem biti uključeni proizvođači svih vrsta mlijeka. Dosadašnjoj brojci od preko 1.000 gospodarstva od kojih otkupljujuju, prošlog se mjeseca pridružilo i 109 farmera Ličko-senjske županije s kojima su postigli dogovor o otkupu.

Postignut dogovor o nastavku otkupa mlijeka od proizvođača iz Ličko-senjske županije

Kroz očuvanje stočnog fonda i poslovanja farmera u tom ruralnome području, navode da su dali dodatan doprinos stabilizaciji domaće mljekarske proizvodnje, koja je u trenutnoj situaciji tržišne nestabilnosti, jedan od važnih nositelja razvoja hrvatske poljoprivrede i gospodarstva.


Tagovi

Vindija Otkup mlijeka Cijene mlijeka Povećanje cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?