Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 19.05.2022. 10:30

Humanije uzgojena životinja - kvalitetnije meso, mleko, jaja

Domaće životinje iz godine u godinu sve se humanije uzgajaju, a pravna regulativa dobrobiti životinja u stočarstvu usklađuje se sa onom u agrarno razvijenim zemljama poručeno je sa regionalne obuke stočara.

Foto: Leticija Hrenković
  • 120
  • 35
  • 0

U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, podružnici Privredne komore Srbije za tridesetak stočara organizovana je regionalna obuka "Dobrobit životinja u stočarstvu", a kao deo projekta Ministarstva poljoprivrede i Evropske unije "Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja".

U stručnom delu govoreno je o dobrobiti životinja u savremenom društvu, kako razviti protokol za procenu dobrobiti životinja, zatim kako etiketirati životinjske proizvode u skladu sa uzgajanjem prema smernicama za njihovu dobrobit.

Prisutni stočari i predstavnici poljoprivrednih stručnih službi su dobili i dve knjige: "Zaštitite svoje životinje", kao i "Status stada slobodnih od tuberkuloze, bruceloze i enzootske leukoze goveda."

Adekvatan ambijent i veći prostor

Načelnica Odeljenja za dobrobit životinja i veterinarsku delatnost u Upravi za veterinu Maja Andrijašević kaže da dobrobit životinja podrazumeva da je dobro uhranjena, napojena i da može da ispolji svoje pririodne osobine kako bi se kod nje suzbilo osećanje bola, patnje, straha i stresa.

Životinja treba da je dobro uhranjena, napojena, kaže Andrijaševićeva (foto: Đ. Simović)

To se postiže promenom ambijenta odgajanja i davanja većeg prostora po životinji.

"Ranije se radilo tako da se prave što veći objekti sa što više betona, gvožđa i da se sve to zatvori. Nauka je pokazala da je mnogo bolje da životinje imaju ispuste, da budu na otvorenom, na vazduhu i tako dalje", rekla je Andrijaševićeva.

Dodala je da kada je dobrobit životinja ugrožena, to svakako treba prijaviti veterinarskoj inspekciji, a po prijavi veterinarski inspektor izlazi na teren. On može da napiše prijavu i nema mandat da napiše kaznu. To bi trebalo da se unapredi izmenom Zakona o dobrobiti životinja.

Kavezi ili prava dobrobit

Stručnjak za dobrobit životinja iz Italije Antonio Dinardo kaže da pažljivo osluškuju prigovore javnosti i tako unapređuju dobrobit gajenih životinja.

Anketa među građanima EU je pokazala šta oni smatraju da je gorući problem ubijanje jednodnevnih pilića, skraćivanje repova kod prasadi i ostalo.

Na obuku se odazvalo 30-ak stočara

Ono što je najurgentnije u ovoj oblasti prepoznalo je Ministarstvo poljoprivrede i izašlo je u susret odgajivačima živine koji će do kraja 2023. godine moći da je uzgajaju u klasičnim kavezima. Nakon toga, živinu će moći da gaje u takozvanim obogaćenim kavezima ili u slobodnom sistemu uzgoja.

Obogaćeni kavezi podrazumevaju više prostora za životinje sa posebnim gnezdima ali prava dobrobit bi bila da su životinje van kaveza.


Tagovi

Dobrobit životinja Obuka stočara Maja Andrijašević Antonio Dinardo Zakon Kavezi Jednodnevni pilići


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."