Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klasična svinjska kuga
  • 31.12.2019. 10:30

Hrvatskoj ukinuta sva ograničenja nastala zbog klasične svinjske kuge

Ovo je važan dokaz izuzetne organiziranosti i uspješnosti veterinarske struke u RH, koji garantira uspješno suočavanje i s budućim izazovima, od kojih je jedan od najopasnijih - afrička svinjska kuga, kaže ministrica Vučković.

Foto: Pixabay/Andy Walther
  • 2.387
  • 500
  • 0

Hrvatskoj su ukinuta sva ograničenja nastala zbog klasične svinjske kuge, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Naredba o prestanku važenja Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge stupila je na snagu 27. prosinca, čime je Hrvatska izbrisana s popisa zemlja članica EU u kojima su zbog izbijanja klasične svinjske na snazi bile stroge mjere ograničenja stavljanja u promet živih svinja i njihovih proizvoda s područja Vukovarsko-srijemske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko posavske županije. Time je omogućen nesmetani promet živih svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa svinja unutar RH i EU", pojašnjavaju.

Naredbu o prestanku važenja Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge pročitajte ovdje

Rezultat je to, stoji u priopćenju, dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja kojim je okončano desetogodišnje razdoblje nakon zadnje pojave klasične svinjske kuge u RH. 

"Ovo je važan dokaz izuzetne organiziranosti i uspješnosti veterinarske struke u RH, koji garantira uspješno suočavanje i s budućim izazovima, od kojih svakako ističemo jedan od najopasnijih - afričku svinjsku kugu (ASK). Ovim putem zahvaljujem svim dionicima sustava na ustrajnosti i suradnji u provedbi opsežnih mjera na terenu u odnosu na klasičnu svinjsku kugu, kao i na, sigurna sam, daljnjoj kvalitetnoj i angažiranoj provedbi preventivnih mjera u odnosu na afričku svinjsku kugu", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Zbog prijetnje Afričke svinjske kuge i nova pravila za svinjokolju

Ujedno je podsjetila da se jedino provedbom svih propisanih mjera, posebno mjera biosigurnosti od strane posjednika, ali i veterinara, može učinkovito spriječiti unos virusa ASK na naše područje, a ranim otkrivanjem pojave bolesti spriječiti njeno daljnje širenje i time smanjiti negativne posljedice. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Klasična svinjska kuga Hrvatska Slobodna od zaraze


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).