Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć od EU
  • 15.03.2017. 19:00

Hrvatskim stočarima najmanje u cijeloj EU

Hrvatska je među zemljama koje dobiju najmanje financijske iznose kada god Europska komisija daje pomoć zemljama članicama EU u poljoprivrednom sektoru, posebno u mljekarstvu, komentar je predsjednice Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka Rašeljke Maras

Foto: Euro-Milk
  • 4.132
  • 268
  • 0

"Hrvatska je među zemljama koje dobiju najmanje financijske iznose kada god Europska komisija daje pomoć članicama EU u poljoprivrednom sektoru, posebno u mljekarstvu", komentar je predsjednice Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka Rašeljke Maras na iznos potpore za prilagodbu proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima u drugim sektorima stočarstva.

U konačnici, hrvatski stočari, zajedno s rumunjskim i irskim, dobit će najmanje u EU. Konretno radi se o iznosu manjem od 10 eura po grlu.

Hrvatska, Rumunjska i Irska s manje od 10 eura po grlu

Paket pomoći težak je 350 milijuna eura. Hrvatska, Rumunjska i Irska dobile su manje od 10 eura po grlu, Francuska i Njemačka nešto više od 13 eura, Švedska, Bugarska i Belgija nešto više od 20 eura, Litva 44, Latvija 60, a Estonija gotovo 90 eura.

Hrvatskoj je određena financijska struktura omotnice u ukupnom iznosu od 22,707.839,90 kuna, od čega iz blagajne EU ide iznos od 11,353.919,95 kuna, a iz državnog proračuna Republike Hrvatske još toliko. Na temelju toga Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku da se novac za pomoć ugroženim sektorima iz EU usmjeri u mljekarstvo. U sektoru pozdravljaju odluku, mada ostaje dojam kako Hrvatskoj pripada više

Lobiranje je od velike važnosti

"Ova Vlada treba dosadašnju praksu promijeniti. Radi se našoj sposobnosti lobiranja u Bruxellesu. Primjer mogu biti Bugari i Rumunji koji su prošle godine na posljednjem dijeljenju takvih sredstava, dobili značajno veće poticaje. Treba pokazati Bruxellesu da smo u problemu. Do sada je bila situacija da se naša administracija doslovce bojala reći da smo u problemu. Sada se ta praksa mijenja s ministrom Tolušićem. Također imamo kvalitetne zastupnike, poput Marijane Petir, koje bi trebali zamoliti da jače lobiraju za naše interese", kaže Maras.

Maras dodaje kako na domaćem terenu u sektoru očekuju slanje Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi u saborsku proceduru. Tim zakonom bi se konačno onemogućila nelojalna konkurencija izvana koje je domaće trgovine preplavila proizvodima koji su se prodavali pod dampinškim cijenama.

Foto: Euro-Milk


Tagovi

Rašeljka Maras Cromilk Potpore


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.