Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuga malih preživača
  • 03.06.2019. 15:00

Hrvatska je službeno slobodna od kuge malih preživača, zarazne bolesti ovaca i koza

Republika Hrvatska je dobila status države koja je službeno slobodna od kuge malih preživača - zarazne bolesti ovaca i koza.

Foto: Pixabay/mandjregan
  • 513
  • 55
  • 0

Hrvatska je i službeno slobodna od kuge malih preživača, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Kako objašnjavaju, na 87. Generalnoj sjednici Svjetske organizacije za zdravlje životinja  (OIE - Organisation Mondiale de la Sante Animal), održanoj 30. svibnja 2019. godine, Republika Hrvatska je dobila status države koja je službeno slobodna od kuge malih preživača - zarazne bolesti ovaca i koza.

Hrvatska je dobila status države službeno slobodne od kuge malih preživača nakon detaljne procjene i analize dokumentacije u standardiziranom postupku kojeg priznaju sve države članice OIE-a, a od velikog je značaja za međunarodnu trgovinu jer reflektira transparentnost i kvalitetu veterinarske službe određene zemlje, povećavaju vrijednost stočarskog sektora i olakšavanja međunarodne trgovine.

"Širenje ove bolesti moglo bi prouzročiti izravne i neizravne gubitke kako na području Hrvatske tako i na području EU. Od presudne je važnosti za naše stočarstvo sigurnost i zdravlje životinja, pa se brza i pouzdana dijagnostika i spremnost na brzu reakciju očekuje od čitave veterinarske struke. Svi napori koje smo uložili ostvarili su ciljani rezultat, a nadam se da će na globalnoj razini ova bolest biti iskorijenjena u sljedećem desetljeću“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Hrvatska je dobila status države koja je službeno slobodna od kuge malih preživača (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Ndalaje, kažu, u trendu globalizacije, zdravstvene mjere imaju sve veću važnost u cilju osiguravanja međunarodne trgovine životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. U svjetlu toga, Sporazum o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera (SPS sporazum) potiče članove Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da baziraju mjere na međunarodnim standardima, smjernicama i preporukama, za koje postoje. OIE je WTO referenca za standarde koji se odnose na zdravlje životinja i zoonoze.

"Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) je međuvladina organizacija koja okuplja veterinarske službe 182 država i održava trajne odnose s gotovo 75 drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. Misija OIE-a je osigurati transparentnost u statusu bolesti životinja u svijetu, poticati međunarodnu solidarnost u kontroli bolesti životinja, objavljivanje zdravstvenih standarda koji su nužni za međunarodnu trgovinu životinjama i životinjskim proizvodima, unaprjeđivanje pravnog okvira i resursa veterinarske službe, kao i pružanje garancija za hranu životinjskog podrijetla i promicanje dobrobiti životinja temeljem znanstvenih osnova.

Postavljeni zdravstveni standardi za zdravlje životinja na svjetskoj razini su upravo standardi OIE-a. Standardi za koje nema pravila u EU zakonodavstvu slijede se standardi OIE-a", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Kuga malih preživača Uzgoj koza i ovaca Zarazna bolest


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]