Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skandal u Poljsjkoj
  • 05.10.2022. 18:00

Hranili živinu štetnim mastima, a da nisu ni znali - konzumacija mesa opasna po zdravlje?

Pilići, patke i ćurke u tovu su hranjene tehničkom masti koje se koriste u hemijskoj industriji. Kompanija je snabdevala brojne proizvođače stočne hrane u Evropi.

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 549
  • 105
  • 0

Poljsku potresa skandal u živinarskom sektoru. Policija je pregledala najmanje 66 proizvodnih pogona i utvrdila da postoje osnovane sumnje da su pilići, patke i ćurke u tovu hranjene hranom koja sadrži aditive i masnoće namenjene za proizvodnju maziva, tehničkih ulja, biogoriva i slično. Konzumacija ovakvog mesa povećava rizik od nastanka raka prostate, pluća i leukemije, navodi Wirtualna Polska

U januaru ove godine pokrenuta je velika istraga, a ima i uhapšenih koji su krivotvorili dokumentaciju.

Unosan "biznis" traje od 2017. 

Istražne radnje su otkrile da je kompanija iz Poznanja, koja je specijalizovana za promet masti, u Poljsku uvozila tehničke masne kiseline koje se inače upotrebljavaju u hemijskoj i industriji deterdženata. Roba je uvezena iz Rusije, Ukrajine, Malezije i Rumunije. Poljska kompanija je krivotvorila sertifikate i prodavala ove masti kao proizvod koji se može koristiti u proizvodnji hrane. Izgleda da je celi posao počeo još 2017. godine, a to je preduzeće zabeležilo prihode od prodaje masti od 90 miliona zlota, odnosno skoro 19 miliona evra.

Tokom istrage je utvrđeno da uvozni proizvodi sadrže velike količine pesticida, koji osim tumora izazivaju oštećenje nervnog sistema. Dugotrajnom konzumacijom mesa živine, koja je hranjena zagađenim tehničkim mastima, povećava se rizik od demencije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Tehnička mast u hrani živine

Dakle, ovu su mast prodavali proizvođačima stočne hrane, a ni po kojim uslovima nije odgovarala standardima. Nakon policijske provere utvrđeno je da na uvezenim mastima ne postoji jasna oznaka da one nisu za proizvodnju hrane.   

Meso od ovako hranjenih životinja je štetno za zdravlje (Foto:  Depositphotos/MitaStockImages)

Posle "testiranja" u laboratoriji kompanije tehničke masti su dobijale lažne sertifikate da se mogu koristiti za stočnu ishranu. Mešali su ih sa pravim prehrambenim mastima i prodavali proizvođačima stočne hrane po povoljnim cenama.

Istraga još traje

Tužilaštvo i Državni istražni biro odbili su da daju informacije uz obrazloženje da je postupak u toku. 

"Istraga se sprovodi u kompaniji koja pripada nemačkoj kapitalnoj grupi koja je komponentama za proizvodnju stočne hrane snabdevala mnoge proizvođače u Evropi", izjavio je Dariuš Goščinski, generalni direktor Nacionalnog veća za živinu.

Za sada nije poznato koje su farme živine primale stočnu hranu kontaminiranu mastima za proizvodnju maziva. U 2021. prihodi četiri najveće kompanije koje je policija posetila iznosili su približno 15 milijardi poljskih zlota ili 3,10 milijardi evra. Testovi krivotvorenih ulja treba da budu dostavljeni tužilaštvu i Glavnom veterinarskom inspektoratu.


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Poljska Kontaminirana stočna hrana Pilići Tehničke masne kiseline Živinarstvo Živinsko meso


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.