Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann Agri
  • 26.03.2019. 09:00

Hranidba krmača određuje brojnost legla i težinu prasadi - a to ovisi o svinjogojcu

Legla s visokim brojem prasadi zahtijevaju djelotvornu pomoćnu hranidbu prasadi za odterećenje krmače i za visoke težine prasadi kod odbića. Da bi se to ostvarilo moraju se osigurati ukusne i visokoprobavljive hranidbene komponente. O tome nas je upoznala Ljiljana Pomper iz tvrtke Schaumann Agri.

Foto: Depositphotos/AnkevanWyk, Karolina Tušek
  • 1.987
  • 135
  • 0

Ljiljana Pomper, dipl. ing poljoprivrede iz tvrtke Schaumann Agri održala je predavanje u sklopu sajma Viroexpo na temu "Pretpostavke uspješne proizvodnje prasadi" s naglaskom na utjecaj hranidbe krmača na fazu sisanja i odbića te brojnosti legala.

Predavanje su poslušali svinjogojci što s velikih, što s malih svinjogojskih farmi sa područja Slavonije, ali i Podravine.

Schaumann u svom konceptu hranidbe na prvo mjesto stavlja proizvođača i krmiva proizvedena na vlastitom gospodarstvu uz inovativni i praktični pristup.

Ciljevi u proizvodnji prasadi

Legla s visokim brojem prasadi zahtijevaju djelotvornu pomoćnu hranidbu prasadi za odterećenje krmače i za visoke težine prasadi kod odbića. Da bi se to ostvarilo moraju se osigurati ukusne i visoko probavljive hranidbene komponente s mliječnim udjelom, termički obrađenim škrobom i specijalno obrađenim proteinskim izvorima, postići izravnanje nedostatka vlastite proizvodnje enzima i želučanih kiselina u fazi odbića primjenom dodataka s enzimima i kiselinama, optimalnu higijenu u hranilicama i pojilicama, višekratnu ponudu svježe hrane tijekom dana te osigurati optimalnu mikroklimu za prasad.

fcd
Predavanje "Pretpostavke uspješne proizvodnje prasadi"

Najveću mogućnost preživljavanja (čak 89 posto) ima ona prasad čija porođajna težina iznosi 1,7 kilograma. Povećavanjem porođajne težine postotak preživljavanja se smanjuje.

Težina kod odbića prasadi bi kod 21. dana sisajuće faze trebala iznositi više od 6 kilograma žive vage, a s 28 dana poželjno je da je veća od 8,5 kilograma žive vage. Važno je napomenuti i važnost dnevnog prirasta koji bi trebao biti veći od 450 g od 6,5 do 28 kilograma žive vage. Svinjogojci bi trebali voditi računa o stabilnoj probavi prasadi, jer dani s proljevima koštaju rezultate te gubitke treba minimalizirati, objasnila je Ljiljana Pomper, te naglasila kako hranidba krmača određuje porođajnu težinu prasadi kao i njihovu težinu kod odbića!

Proizvode potrebne za kvalitetnu hranidbu krmača i prasadi kao i za tov svinja pronađite u Schaumannovom oglasniku!

Zašto je kolostrum toliko važan?

Prasadi je kod prašenja potrebno omogućiti dovoljnu količinu konzumacije kolostruma, također za "kasnije rođene" odvajanjem prvorođene prasadi. Kolostrum je vrlo bitan oprašenoj prasadi jer više od 50% proteina mlijeka dolazi iz gama-globulina, a antitijela pripadaju upravo gama-globulinima.

Prvi dan prasadi treba nadoknaditi energetski manjak i vitaminski poticaj za što iz Schaumanna preporučuju Schaumalac Pro Aktiv.

dc
Aktivnost enzima u tankom crijevu prasadi

Početak određuje uspjeh

Utjecaj žive vage prasadi kod prašenja i kod odbića, Pomper je objasnila na sljedeći način:

  • dodatnih 0,1 kg kod rođenja znači dodatnih 0,2 kg kod odbića
  • dodatnih 0,2 kg kod odbića znači dva dana ranije klanje
  • dodatnih 5 g po danu do odbića znači jedan dan ranijeg klanja
  • maloj prasadi (minus 1,4 kg) potrebno je tjedan dana dulje do željene kilaže

Kada je riječ o kritičnom periodu odbića valja istaknuti kako je odbiće izrazito stresno za prasad koja odbićem ostaju bez mlijeka, majke, dotadašnjeg legla i sigurnosti, a dolaze u novi prostor, klimu i uvjete hranidbe, te za to razdoblje kao prihrana u Schaumannu postoji cijela paleta proizvoda. Izbor ovisi o uvjetima oko odbića.

Hranidba krmača - što ona zapravo podrazumijeva?

Kvalitetnom hranidbom krmača u laktaciji smanjujemo gubitke žive vage krmače, čime joj  osiguravamo dulji životni vijek, utječemo na sljedeću suprasnost i veličinu legla. Nisu toliko važni zahtjevi po kilogramu smjese, već su odlučujući dnevni zahtjevi krmače. Zahtjevi po kilogramu smjese rezultat su dnevne konzumacije krmače, upozorila je Pomper.

Ukoliko dođe do gubitka težine krmače u laktaciji više od 10%, to bi moglo značiti dva praseta manje u sljedećem leglu naročito kod prvopraskinja. Krmaču i prasad treba poduprijeti s prihranom predstarterima jer se na taj način najbolje iskorištava potencijal prasadi.

Schaumannove proizvode za kvalitetan uzgoj prasadi možete pronaći u oglasniku, a za više informacija obratite se tvrtki Schaumann Agri na jedan od niže navedenih kontakata.


Dokumenti


Tagovi

Schaumann Agri Stočna hrana Uzgoj prasadi Prasenje Odbiće Mliječna zamjenica Imunitet


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]