Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz junetine
  • 05.07.2017. 14:00

Hoće li izvoz unaprediti naše stočarstvo?

Pitanje boljih uslova za kvalitetniju proizvodnju nije vezano za izvoz u Kinu već za agrarnu politiku i odnos države prema razvoju stočarstva i poljoprivredi uopšte. Zato je za povećanje proizvodnje neophodna potpuna podrška države i bankarskog sektora, smatra agronom Dušan Katić.

Foto: Turmfalke / Pixabay
  • 1.723
  • 137
  • 0

Potpisan Memorandum o izvozu svežeg junećeg mesa u Kinu, treba da omogući kvalitetniju i veću stočarsku proizvodnju. Istražili smo da li je baš izvoz taj koji će podići na noge srpsko stočarstvo na zalasku.

Prema zvaničnim podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, postoji ukupno 11 firmi koje imaju dozvolu za izvoz mesa domaćih papkara u Evropsku uniju. Većina tih firmi se nalazi u Vojvodini, jedna ima sedište u Beogradu, a tri su na teriotoriji ostatka Srbije.

Čeka se dozvola za izvoz mesa u Kinu

Kada je reč o centralnoj Srbiji, ne postoje klanice koje je resorno ministarstvo kontaktiralo da učestvuju u isporuci junetine na daleki istok. Jedino kompanija "Juhor" (Yuhor) ima dozvolu za izvoz uopšte. Kako saznajemo iz Opštine Kragujevac sada se, nakon urađenih preliminarnih studija, čeka dozvola za izvoz govedine u Kinu, a taj izvoz kako tvrde očekuje se u oktobru ili novembru ove godine.

Katić: Potrebno 7-8 godina za obezbeđivanje traženih količina

Dušan Katić - agronom

Agronom Dušan Katić ističe da ako govorimo o konkretnom i pomenutom izvozu u Kinu onda bi taj period bio oko 7 ili 8 godina da bi se obezbedile tražene količine, dodavši da je uslov za to da se odmah krene u veoma ozbiljne investicije i podrške stočarstvu.

"Pitanje boljih uslova za kvalitetniju proizvodnju nije vezano za izvoz u Kinu već za agrarnu politiku i odnos države prema razvoju stočarstva i poljoprivredi uopšte. Zato je za povećanje proizvodnje neophodna potpuna podrška države i bankarskog sektora", smatra Katić.

Srbija lane proizvela 75.000 tona junetine

Da podsetimo dogovoreno je da naša zemlja na kinesko tržište izveze 500.000 tona junetine. Srbija je u lane proizvela 75.000 tona tog mesa, a izvezla 1.130 tona. Samo "bebi bifa" izvezla je 400 tona, a 2015. godine tek 315 tona ove najkvalitetnije junetine. S druge strane, prošle godine uvezli smo iz zemalja EU oko 790 tona goveđeg mesa, a u 2015. godini taj uvoz je bio 1.370 tona.

Leontijević: Neophodno zabraniti uvoz lošeg mesa i dići cenu mleka

Kako navodi Branko Leontijević iz firme "Stočar LSB" u Ubu, koja se, osim proizvodnje i prerade mesa, već 15 godina bavi izvozom "bebi bifa" u Italiju, njihov izvoz na godišnjem nivou dostiže 300 tona. On tvrdi da je za povećanje stočarske proizvodnje potrebno više od dogovorenog izvoza.

Bikovi u tovu

"Iskreno, ni meni to nije bilo najjasnije, ali je jedino realno objašnjenje da nije reč o (ne)prihvatanju već o dodeli tih kvota Srbiji. Mislim i da je osnov za to čuveni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. Ako svemu tome dodamo i procene da u našoj zemlji trenutno u tovu ima između 15.000 i 20.000 junadi, a nedostaje nam minimum 50.000", opominje Katić. Tako, zaključuje on opet dolazimo do početne priče o agrarnoj politici i odnosu države prema poljoprivredi.

Foto: Turmfalke / Pixabay; Julijana Kuzmić; Dušan Katić; Branko Leontijević


Tagovi

Izvoz Evropska unija Kina Rusija Ministarstvo poljoprivrede Junetina Meso Bebi bif Stocarstvo Branko Leontijević Srbija Kvote Dušan Katić Stočar Agronom Agrarna politika SSP


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

470


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 429

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete