Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ventilacija u štali
  • 05.07.2021. 12:00

Hlađenje krava: Pazite kako postaviti ventilatore da ne bi došlo do oboljenja

Ventilacija osim što minimalizira toplinski stres, ona izvlači vlagu, štetne plinove, prašinu, razne patogene, regulira mirise te pomaže u kontroli muha. Važno je pravilno ju postaviti kako bi bila učinkovita i ne bi naštetila životinjama.

Foto: Depositphotos/MariaiC
  • 1.074
  • 209
  • 0

Visoke temperature i vlaga zraka značajno povećavaju toplinski stres koji posebno negativno utječe na produktivnost mliječnih krava, njihovu reproduktivnu sposobnost, a može dovesti do bolesti i na kraju kraćeg životnog vijeka. 

Da su goveda tolerantnija na niske temperature, opće je poznata činjenica, a idealne za proizvodnju mlijeka su 10 do 12 °C. Sve iznad toga im ne odgovara te može dovesti do smanjenja produktivnosti do 20 pa i više posto. Naime, tada se smanjuje uzimanje hrane, usporava metabolizam i smanjuje konverzija hrane jer je organizam prisiljen da se oslobodi viška topline kako bi održao tjelesnu temperaturu, a smanjenim uzimanjem hrane od 8 do 12 posto, pada i proizvodnja mlijeka za 3,6 do 5,4 litre, u svom stručnom radu "Upravljanje toplinskim stresom u mliječnih krava" pišu dr. vet. med. Germano Brajković te te dr. vet. med. Davor Perkić

Također, postotak plodnosti može biti manji od 50 posto zbog kraćeg perioda gonjenja i negativnog utjecaja topline na embrij, a povećava se i pojava mastitisa.

Toplinski stres može uzrokovati upalu vimena (Foto: Depositphotos/belchonock)

Da bismo pomogli kravama u izdržavanju iznimno visokih temperatura i već trećeg toplinskog vala koji nas čeka ovoga tjedna, ali i smanjili troškove, a onda i gubitke u proizvodnji, potrebno je reagirati na pravi način. 

Kako postaviti ventilatore? 

Prvenstveno objekti moraju biti prozračni i udobni kako bi omogućili dobru izmjenu zraka te natkriveni kako bi krave zaštitili od direktne izloženosti suncu. Potrebe za vodom u ovom su razdoblju veće pa je važno osigurati im dovoljno čiste, svježe i ispravne vode te dovoljan broj pojilica. 

U svakoj ozbiljnijoj proizvodnji potrebno je koristiti ventilacijski sustav čiji je zadatak stvaranje optimalne klime u staji, koja je preduvjet za zdravlje, dobrobit i visoku proizvodnju mlijeka. Prema G. Brajković i D. Perkić, ventilatori (s ovlaživačima) se mogu smjestiti u čekalište, na visinu od 2,4 do 3 metra gdje su orijentirani longitudinalno s nagibom od 30 stupnjeva prema podu, odvojeni jedan od drugog 2,40 m s razmakom od 6 m. 

Postavljaju se i u izmuzište gdje trebaju biti smješteni u dva reda promjera 60 cm bez ovlaživača iznad stojnog mjesta muzara. "Ventilatori moraju biti okrenuti prema glavama muzara kako bi sušili vime, nagnuti prema podu pod kutem od 30 stupnjeva", navode. 

Također, u staji se ventilatori postavljaju iznad hranidbenog stola i na redove ležišta promjera 60 cm svakih 6 m ili promjera 120 cm svakih 9 m, nagnuti prema podu pod kutom od 30 stupnjeva. Brzina strujanja zraka je 10 km/sat. 

Krave uvijek moraju imati dovoljno svježe i pitke vode (Foto: Depositphotos/vipavlenkoff)

"Najbolji način hlađenja muzara je kombinacija vode i zraka. Hlađenje isparavanjem temelji se na sposobnosti vode da apsorbira toplinu s mokre površine životinje", naglašavaju. 

Krave ne vole propuh, ali ne zatvarajte objekt 

Ovo potvrđuje i predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, Branko Kolak koji ističe kako se u uzgoju muznih goveda najviše koriste ventilatori koji stvaraju umjetni vjetar. "U kombinaciji s orošavanjem predstavljaju idealan sustav hlađenja. No, mali je broj štala opremljen prskalicama jer ih si poljoprivrednici ne mogu financijski priuštiti", otkriva.

Naglašava kako prvenstveno treba osigurati prirodnu izmjenu zraka. "Istina, krave ne vole propuh, ali velika je greška zatvarati objekt. U ovo doba godine im je dovoljan samo krov nad glavom i dobra izmjena zraka", savjetuje. 

Kaže da kada je riječ o ventilaciji, osim što hladi stoku i minimalizira toplinski stres, ona izvlači vlagu, štetne plinove, prašinu, razne patogene, održava stelju suhom, regulira mirise te pomaže u kontroli muha. 

Važno je pravilno ju postaviti kako bi bila učinkovita i ne bi naštetila životinjama. Kolak dijeli svoje iskustvo te kaže kako se ventilatori postavljaju u dijelu štale iznad hranidbenog stola, kako bi krave što više prilazile hrani. "Ugrađuju se na visini od 3,5 do 4 metra kako bi provjetravale zrak iznad krava, na visini 2,5 do tri metra i stvarale dojam povjetarca. Važno je podesiti ih pod blagim kutem od 10 do 15 stupnjeva", pojašnjava i upozorava kako zrak ne smije biti usmjeren direktno na životinje da ne bi došlo do oboljenja.

Višestruke su koristi ventilacije (Foto: Depositphotos/MariaiC)

Njihova učinkovitost ovisi o kapacitetu, jačini, promjeru. Otkriva da je najčešća praksa postavljanje onih promjera 120 do 140 centimetara na svakih 15 metara. 

Kao što je napomenuto, kao dodatni način hlađenja je uporaba mlaznica s vodom. Naime, špricanje krava omogućava im brže hlađenje, ali obavezno uz kombinaciju s ventilatorom. U protivnom se može stvoriti suprotni učinak i nastati efekt saune. Mlaznice za raspršivanje u vremenu od jedne do tri minute emitiraju kapljice vode koja prodire u dlaku krave. Pritom ventilacija omogućuje kretanje zraka do kraja tog ciklusa kako bi ubrzala ispravanja i izvukla toplinu iz tijela. 

Kada je riječ o kravama na otvorenom, ako u blizini nemaju prirodnog hlada, najvažnije je osigurati im nadstrešnicu te konstantno davati svježu pitku vodu. 


Tagovi

Mliječne krave Ventilacijski sustav Ventilatori u štali Branko Kolak Orošavanje štale Kako postaviti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije