Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak radnika
  • 18.10.2021. 18:00

Hitno traže 800 mesara: Za spas svinjogojstva Britanija nudi vize na šest mjeseci

Uz ovu vatrogasnu mjeru, britanska vlada očekuje od sektora da više ulaže u domaću radnu snagu kako više ne bi ovisili o strancima.

Foto: Depositphotos/davit85
  • 761
  • 196
  • 0

Velika Britanija uskoro će odobriti vize za 800 mesara iz inozemstva zbog nedostatka radne snage i poremećaja u lancima opskrbe, piše financial times.

Nakon što je britanska poljoprivredna industrija upozorila da će stotine tisuća svinja morati biti zaklano u roku od nekoliko tjedana, a onda i uništeno, bačeno, tamošnja je Vlada ipak pristala na odobrenje sezonskih viza.

Kako ističe ministar okoliša, hrane i ruralnih pitanja (Defra) George Eustice, odlučili su omogućiti klaonicama i tvornicama za preradu mesa da u okviru programa za sezonske radnike dovedu one izvan zemlje i to na šest mjeseci. Tvrdi kako će to pomoći riješiti probleme prevelikog broja stoke na farmama i omogućiti proizvođačima mesa da ih zakolju i obrade u što većem broju. 

Međutim, ondje su stočari već zaklali stotine životinja kako bi izbjegli kršenje propisa o dozvoljenom broju u stajama, a zbog nedostatka mesara trupove su bili prisiljeni baciti. Kako bi tome stalo na kraj, resorno je ministarstvo najavilo puštanje 800 radnika do 31. prosinca, a koji će ondje moći raditi pola godine.  

Nedostaje ih više od 12.000?

Međutim, odbijen je apel industrije da vlada odustane od zahtjeva da mesari moraju znati engleski jezik, navodi reuters.

Nick Allen, izvršni direktor Britanske asocijacije prerađivača mesa, rekao je da će vize pomoći u ublažavanju situacije, ovisno o tome koliko brzo bi mogli stići novi radnici. "Ova se najava mora promatrati u kontekstu potrebe za 12 do 15.000 kvalificiranih radnika. Dakle, 800 je daleko od tog broja", dodao je.

Vlada pak očekuje da će svinjogojski sektor pokrenuti kvalitetnije obučavanje, mogućnost razvoja karijere te osigurati povećanje plaća radnicima kako se više ne bi događale ovakve situacije. Žele da se industrija oslanja na domaću radnu snagu i traže ulaganje u tehnologiju.

Jedan od glavnih razloga zašto je u Velikoj Britaniji došlo do ogromnog viška svinja je pad izvoza svinjetine u Kinu za 20 posto, ali i Brexit te pandemija Covid-19.

Bacaju mlijeko: U Velikoj Britaniji nema dovoljno vozača za sakupljanje

Vlada će također pokrenuti državnu shemu pomoći za privatno skladištenje svinjskih trupova sve dok ih se ne pošalje na daljnju obradu.

Nedostatak mesara samo je jedno od brojnih područja u kojima se Britanija suočava s akutnim nedostatkom radne snage. Prošlog je mjeseca najavila planove za izdavanje privremenih viza za 5.000 stranih vozača kamiona i 5.500 radnika u peradarstvu, no država želi da tvrtke ulažu u domaću, a ne da se oslanjaju na jeftinu stranu radnu snagu.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Radna snaga Klaonice Svinje Velika Britanija Viza Mesari Svinjsko meso Svinjogojstvo Nedostatak radnika


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]