Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 18.04.2019. 14:00

Higijena štale za mlečne krave - mehaničko čišćenje obavljati svakodnevno

Čišćenje štale je jedan od najvažnijih faktora koji utiče na kvalitet i higijensku ispravnost sirovog mleka, kaže Robert Širtov.

Foto: Pixabay/lemurkoff
  • 689
  • 135
  • 0

Proizvodnja kvalitetnog mleka je prevashodni cilj svakog poljoprivrednika koji se bavi ovom delatnošću. To mogu da ostvare ako, između ostalog, strogo vode računa i o higijeni muže koja podrazumeva i čistoću same staje, a naročito ležišta i prostirke za krave. Farmeri, pri tom, posebno treba da vode računa o higijeni izmuzišta i muznih jedinica kao i o mlekovodu i unutrašnjim površinama sisnih čaša. Na tom zadatku proizvođači mleka nikako ne smeju da prenebregnu i čistoću svojih muznih grla, njihovih sisa i vimena.

"Svi oni koji obavljaju mužu, ovaj posao treba da odrade u tišini, skoncentrisani, uvežbani, spremni na unapređenje svog rada, čistoj obući i odeći i sa dobro opranim rukama. Moraju da poštuju i redosled postupka kod muže koji treba da se obavi uvek u isto vreme, sa jednakim razmakom, pravilnom pripremom vimena i brzinom muže. Broj muža u toku dana mora da bude isti i da se pri svakoj obavi potpuno izmuzavanje", naglašava Robert Širtov, savetodavac za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Menjanje prostirke obavlja se najmanje jedanput dnevno (Foto: Gordana Nastić) 

Mehaničko čišćenje štale obavljati svakodnevno

On, takođe, ističe da je higijena štale jedan od faktora koji u velikoj meri utiče na kvalitet i higijensku ispravnost sirovog mleka i koji na tržištu određuje cenu ove životne namernice. I zato mehaničko čišćenje štale treba obaljati svakodnevno i to nekoliko puta izbacivanjem balege i ispiranjem podova.

"Potrebno je svakodnevno voditi brigu o kvalitetu smeštaja. Ležišta su mesta gde životinje najviše borave i moraju biti suva i čista. Dobra prostirka poboljšava higijenu i udobnost ležišta. Prostirka reba da bude od materijala koji je mekan i dobar izolator. Ponašanje životinje najbolje ukazuje na konfor ležišta. Higijena površine za odmor i kretanje doprinosi stepenu čistoće njihovog tela, nogu, prepona, vimena, bokova i repa," kaže Širtov.

On savetuje proizvođače mleka da jedanput nedeljno detaljno očiste štalu u kojoj drže krave. Prvo treba da je dobro operu hladnom vodom, a onda da je isperu toplom vodom pod pritiskom. Tek onda treba obaviti sanitarno pranje deterdžentom i toplom vodom pod pritiskom i na kraju obaviti dezinfekciju štale.

Neophodna ventilacija štale

Stručnjaci vranjske Poljoprivredno savetodavne i stručne službe poručuju farmerima da grade konforne štale koje treba da budu uvek provetrene, okrečene, suve, svelte i čiste. Higijenski uslovi u štali utiču neposredno ili posredno na kvalitet pomuženog mleka. Potrebno je svakodnevno održavati higijenu ležišta, jasala, hodnika za hranjenje i mužu. Ležišta za krave moraju da imaju dovoljne količine kvalitetne prostirke. Menjanje prostirke obavlja se najmanje jedanput dnevno. Dnevna količina prostirke za grla koja se nalaze u vezanom sistemu iznosi tri kilograma, pet za ona u slobodnom sistemu, a osam za ona koja se nalaze na dubokoj prostirci.

"Veoma je važna ventilacija štale i prisustvo čistog vazduha. Farmeri treba da znaju da je vlažan i topao vazduh mnogo štetniji od suvog čistog i hladnijeg vazduha. Mlečne krave bolje podnose niže temperature i daju bolje proizvodne rezultate, za razliku od visokih temperatura i ambijenta sa vlažnim vazduhom i lošom ventilacijom, gde je povećana količina amonijaka koji smanjuje proizvodnju mleka i zadravstveno stanje životinje," zaključuje Širtov.


Tagovi

Stočarstvo Proizvodnja mleka Krave Mehaničko čišćenje štale Higijena štale


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.