Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mere zaštite
  • 19.03.2020. 16:30

Higijena i biosigurnosne mere - način prevencije korona virusa kod domaćih životinja

Održavanje higijene, provetrenost prostorija, a zatim upotreba i svih drugih biosigurnosnih mera kao što su dezinfekcione barijere i na ulazima i izlazima iz objekata gde se drže životinje, neškodljivo uništavanje leševa i drugo, opšte su mere koje preporučuje Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 664
  • 84
  • 0

Korona virusi su prisutni i javljaju se kod svih vrsta životinja, ali do sada nije utvrđeno da se vrste i sojevi ovog virusa koji cirkulišu kod domaćih životinja u Srbiji mogu preneti na ljude i time dovesti do poremećaja zdravstvenog stanja, potvrdili su za Agroklub u Naučnom institutu za veterinarstvo Novi Sad.

Vrste korona virusa uobičajeni kod stoke?

Najčešći vidovi kliničkih manifestacija koji se javljaju kod domaćih životinja su grupisani u dve forme i to enterične (crevne) simptome i respiratorne.

Koji su simptomi pojave korone kod domaćih životinja?

Prvi koji ukazuju da je životinja zaražena nekim od soja ovog virusa su, kao i kod svih drugih virusnih infekcija, poremećaj opšteg zdravstvenog stanja, sa manje ili više povišenom temperaturom, apatijom, smanjenim ili potpunim izostankom apetita.

"Od specifičnih simptoma, veoma zavisi koje su vrste korona virusa i koji su sojevi virusa izazvali infekciju. Kod mlađih životinja (telad, prasad, jagnjad) se najčešće i to u prvim danima života javlja enterična (crevna- digestivna) forma bolesti koja uzrokuje intenzivne prolive koji mogu dovesti do teške kliničke slike, dehidratacije, iscrpljivanja i uginuća tako mladih jedinki. Neki od sojeva korona virusa mogu uzrokovati ovakve simptome i kod starijih starosnih kategorija životinja (recimo PEDV - porcine epidemic diarrhea virus, odnosno virus epidemičnog proliva kod svinja)."

Ne postoji lek, samo 'nespecifična' terapija

Respiratorne forme bolesti, uzrokovane korona virusima se, dodaju u Institutu, javljaju najčešće kod nešto starijih i odraslih kategorija životinja uzrokujući poremećaje respiratornog sistema životinja i posledično slabije proizvodnih performansi istih. Kod virusnih infekcija životinja nema specifične terapije, odnosno ne postoji lek koji 'leči' od ovog virusa. Terapija se stoga zasniva na nespecifičnoj i potpornoj u zavisnosti od prisutne kliničke manifestacije bolesti.

Da li slepi miševi imaju veze sa širenjem korona virusa?

"Svakako da postoji i mogućnost vakcinacije, kao mera preventive pojave korona virusne infekcije. Vakcine su razvijene za veliki broj domaćih životinja i u manjoj ili većoj meri su u upotrebi i u našoj zemlji", napominju u Institutu.

Kako zaštititi sebe i svoje životinje?

Održavanje higijene, provetrenost prostorija, a zatim upotreba i svih drugih biosigurnosnih mera kao što su dezinfekcione barijere i na ulazima i izlazima iz objekata gde se drže životinje, zatim onemogućavanje ulaska i kretanja stranim licima koji nisu deo tima koji opslužuje životinje u objektima gde se drže životinje, zatim upotreba stočne hrane od proverenih proizvođača, zabranjen ili smanjen ulazak vozila za dostavu hrane i odnošenje proizvoda i nusprodukata sa područja farmi, neškodljivo uništavanje leševa i drugo opšte su mere i po pravilu služe da zaštite uzgoje životinja od patogena, pa samim tim i korona virusa koji se nalaze u okruženju, a istovremeno sprečavaju i postojeće patogene u pojedinim zapatima da se rašire na druge životinje i područja.

"Unos novonabavljenih životinja u gazdinstvo mora biti kontrolisan u smislu jasne identifikacije, porekla i uz svu propratnu dokumentaciju koju izdaje ovlašćeni veterinar."

Higijena životinja na farmi

Kada je u pitanju zadržavanje stočara u prostorijama u kojima se nalaze životinje zaražene korona virusom ili bilo kojim drugim virusom, u Institutu preporučuju da bi poljoprivrednici trebalo što kraće da budu pored životinja i to uz mere dezinfekcije na ulazu i izlazu iz objekta gde su utvrđene zaražene životinje, ne zbog zdravlja ljudi, već da isti ne bi preneli infekciju zdravim životinjama. Takođe, mora se voditi računa o zaštitnoj odeći i obući. Obavezno presvlačenje u radnu odeću prilikom ulaska u objekte za uzgoj životinja, kao i presvlačenje odeće prilikom izlaska iz istih.


Tagovi

Uzgoj stoke Korona virus kod životinja Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad Mere zaštite od korona virusa na farmi Mere higijene


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.