Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borba gusana
  • 06.02.2020. 16:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Gusani se bore, vole i umiru poput labudova

Svake zime u Gornjoj čaršiji u Vranju se tradicionalno održavaju borbe gusana. Specijalno za tu priliku mnogi Romi iz inostranstva dolaze u Vranje.

Foto: Gordana Nastić
  • 409
  • 237
  • 1

Svake godine u vreme održavanja borbe gusana u romskom naselju Gornja čaršija u Vranju vlada neuobičajena živost. Ovom temom, obično počinju i zvršavaju se komšijski razgovori. Prepričavaju se dogodovštine sa prethodnih borbi, evociraju uspomene na prošla vremena kada gotovo da i nije bilo romske porodice koja tokom godine nije pripremala bar jednog gusana za borbu. Toliko ih je bilo da su se tokom čitave zime održavale borbe.

Svaki ljubitelj borbe gusana je imao svog favorita i svi bi zdušno navijali za njega, kakvog god on imao protivnika. Ove godine oni su za favorita proglasili gusana po imenu Žabar, čiji su vlasnici Zvonko i Aleksandar Demirović. Oni koji su imali priliku da gledaju njegove treninge tokom godine bili su ubeđeni da će on ove godine osvojiti šampionsku titulu. Toliko su bili sigurni u to da su se sa svojim prijateljima, koji su tvrdili suprotno, kladili u po gajbu piva.

Uzgajanjem gusaka do zarade

Zbog borbe gusana dolaze iz inostranstva

Specijalno za ovu, ali i još nekih borbi, neki ljubitelji borbe gusana su doputovali iz inostranstva. Na sam dan borbe, tog hladnog nedeljnog jutra, najviše ih je došlo iz Makedonije iz naselja Šuto Orizari gde se takođe, u ovo vreme, tradicionalno organizuju borbe gusana. Neki su došli da vide u kakve su borce izrasli gusani koje su kao mladunce prodali svojoj braći u Vranju. Oni su na Trgu "Bakije Bakića" gde se tradicionalno održavaju borbe gusana, zauzeli najbolja mesta kako bi ispratili svaki trenutak borbe. 

Svi zaćutaše kada u improvizovani ring, napravaljen od pridošlih ljudi, u pratnji svojih gusaka sa stilom ušeta gusan Žabar. Spreman za borbu, on ispruži vrat, zamahnu krilima nekoliko puta i svom snagom se ustremi ka protivniku. Dvojica rivala, pre nego što započeše borbu, napraviše jedan krug, a onda munjevito jedan drugome zariše kljunove u krilo.

Specijalno za ovu, ali i još nekih borbi, neki ljubitelji borbe gusana su doputovali iz inostranstva

Njihovu borbenost sa posebnom pažnjom pratio je Raif Memed iz Skoplja koji je svojim prijateljima objašnjavao da se rasa gusana koju Romi iz Vranja odgajaju za borbu, može naći danas jedino u selu Budakovo, koje se nalazi u blizini Bitolja u Makedonji. Selo nastanjuju isključivo Turci, koji su nacionalna manjina u Makedoniji i koji do dan danas drže do svoje tradicije koja podrazumeva i uzgoj gusana. Njihovi gusani su na ceni. A onaj ko želi da od njih napravi dobrog borca za ovakve priredbe mora da izdvoji u proseku oko 500 do 1.000 evra.

Minutažu započete borbe na svom satu pratio je i Stojan Ajredinović, koji je s nestrpljenjem čekao da se borba završi, pa da na trg dovede svog mladog gusana, koji će pokušati da u borbi sa duplo starijim protivnikom odnese pobedu. Kada je izračunao da je proteklo samo jedanaest minuta, on glasno reče da borba gusana može da traje i čitavih sat vremena.

Guščarstvo prilika za profit i obnovu sela

Tulunsku rasu gusana gajili preci

U njegovoj porodici tradicija odgoja gusana za borbu se neguje stotinak godina unazad. Stojan kaže da je njegov pradeda trenirao Tulunsku rasu gusana bele boje, koji vode poreklo iz Mađarske i koji se danas mogu sresti u Vojvodini.

"Oni imaju drugačiji stil borbe. Kada su u klinču sa drugim gusanom jedan drugog biju u grudi, a ovi koje mi uzgajamo protivnika napadaju u predelu krila i nogu. Njihova zajednička karakteristika je borbenost. Zaljubljive su prirode. U jatu gusaka oni vole samo jednu. Ukoliko se desi da ona ugine i on umire ubrzo za njom, jer ne može da živi bez njena ljubavi. Gusani se bore, vole i umiru baš kao i labudovi," priča Ajredinović. On htede još nešto da kaže ali mu glasno gaktanje gusaka odvuče pažnju.

Početak borbe 

"Guske osećaju da će se borba brzo završiti i zato tako reaguju," objasni neko iz grupe. "Gledaj samo kako je Žabar drugom gusanu duboko zagrizao krilo. Opet će pobediti," konstatova jedan dobri poznavalac ovakvih borbi. On gotovo i ne dovrši ovu rečenicu, a gusani se razdvojiše čime je praktično bila završena borba. Vlasnici Žabara istog momenta, zajedno sa trenerom njihovog ljubimca Stefanom Zenkovićem, podigoše ruke uvis, krenuše da skaču od radosti i ljube svog gusana koji im je doneo pobedničku titulu koju će sa ponosom da nose sve dok njihov gusan pobeđuje u borbama.

"Znao sam da će Žabar pobediti. Trenirao sam ga tako da udara u najslabiju tačku protivnika. Sve što sam ga naučio primenio je u ovoj borbi," ponosno je uzvikivao kroz suze radosnice trener Zenković.

Osim ove titule, vlasnicima gusana koji osvoji prvo mesto u ovim borbama ne sleduje nikakva novčana nagrada. Njima to nije ni važno. Bitno im je kažu, da cela Gornja čaršija zna ko je odgajio gusana kao najboljeg borca.


Foto prilog


Tagovi

Borba gusana Stil borbe Guske Uzgoj gusaka Uzgoj gusana Stojan Ajredinović Stefan Zenković


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P