Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Držanje životinja
  • 13.04.2021. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Komiža, Vis

Gradonačelnica Komiže zatražila poništenje odluke o zabrani držanja domaćih životinja

Krajnji cilj odluke nije zabrana držanja domaćih životinja na području grada, već njihovo držanje u skladu s praksom gotovo svih jedinica lokalne samouprave, istaknula je Tonka Ivčević.

Foto: Depositophotos/VladimirDrozdin
  • 949
  • 462
  • 0

Nakon što je Odluka o zabrani držanja domaćih životinja unutar građevinskih naselja na području grada Komiže izazvala burnu reakciju kako mještana tako i ostale javnosti, gradonačelnica Tonka Ivčević, Gradskom vijeću predložila je njezino poništenje u cijelosti. 

Podsjećamo, na svojoj zadnjoj sjednici prije lokalnih izbora, donijeli su izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu, kojom je zabranjeno držanje domaćih životinja unutar građevinskih naselja, a dozvoljeno na poljoprivrednim zemljištima, ali 50 metara udaljeno od javne prometnice i 150 metara udaljeno od najbližeg stambenog, turističkog, ugostiteljskog ili sakralnog objekta.

Izazvalo je to val nezadovoljstva vlasnika OPG-ova, a Andrija Vitaljić pokrenuo je i peticiju protiv ukidanja tradicionalnog načina života u komiškim selima kao i na otocima Biševo, Sv. Andrija i Palagruža i time ugrožavanja opstanka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 

U priopćenju poslanom medijima, gradonačelnica je naglasila kako krajnji cilj odluke nije zabrana držanja domaćih životinja na području grada, već njihovo držanje u skladu s praksom gotovo svih jedinica lokalne samouprave, ne samo na području ove županije. 

Svjesni su, kaže, toga kako držanje domaćih životinja predstavlja životni odabir te egzistencijalnu djelatnost dijela sugrađana kao i tradiciju ruralnog djela otoka Visa za koju žele da opstane i dalje. 

No, napomenula je kako poljoprivreda i stočarstvo više nisu jedini segmenti života na ovome području te da postoji intenzivan rast razvoj turizma, ugostiteljstva i ostalih djelatnosti čime su se vodili i prilikom donošenja odluke.

Komiške OPG-ove šokirala odluka Gradskog vijeća - zabranili držanje domaćih životinja?

Gotovo sve otočne i obalne jedinice lokalne samouprave imaju jedinstvene odredbe u pogledu odluka kojim reguliraju ovo pitanje te Komiža nikako nije iznimka.

"Interes za kvalitetna i učinkovita rješenja koja će doprinijeti zadržavanju mladih obitelji i poticanju svih tradicijskih vrijednosti i specifičnosti koje nudi otočna-ruralna sredina svakako zavrjeđuju širu javnu raspravu i doprinos svakog pojedinca vezano za ovu tematiku“, poručila je u priopćenju koje u cijelosti možete pročitati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Domaće životinje Držanje Komiža Tonka Ivčević Odluka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]