Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srebrenik
  • 23.06.2017. 08:00

Građani i načelnik protiv koride u Srebreniku

Potvrđeno je i da niti jedna općinska služba nije izdala nikakvu dozvolu koja ima veze sa koridom. Isto su potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Foto: Pixabay/Antranias
  • 973
  • 47
  • 0

Nakon objavljenih plakata koji najavljuju gradski teferič - koridu u Srebreniku, na Facebooku su se pojavila skupina građana koja protestuje oko lokacije održavanja teferiča.

Nakon što su održali sastanak sa načelnikom Općine Srebrenik, Nihadom Omerovićem, on je izdao svim opštinskim službama naređenje da se provjeri da li je neko iz opstinških službi izdao odobrenje za održavanje Gradskog teferiča, te su potvrdili da niti jedna općinska služba nije izdala nikakvu dozvolu koja ima veze sa pomenutim dešavanjem. Isto su potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nakon svega, grupa građana na Facebooku, Svi mi koji smo protiv "Gradskog teferiča", obratili su se s priopćenjem, navodi srebrenik.

Organizatori nemaju svu dokumentaciju

Tvrde kako je načelnik Omerović rekao kako će uložiti sve napore da do koride ne dođe u centru grada Srebrenik, no, da su primjetili kako se u medijima pojavljuju kojekakve saglasnosti kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, i tvrdnje istih da su organizatori navedenih manifestacija prikupili svu potrebnu dokumentaciju.

"Ovim putem Vas obavještavamo da rješenje kantonalnog ministarstva nije konačno, i da se protiv istog može uložiti žalba u ostavljenom roku. Drugo, u tački 1. Predmetnog rješenja je propisano da organizator "osigura prostor određen za nadmetanje bikova od nenadziranog ulaska i izlaska ljudi i životinja". Dakle, ako opština nije dala saglasnost, a zemljište na kojem se održava ova nehumana manifestacija je općinsko zemljište, znači da za isto ne postoji prostor", upozorava grupa na FB pozivajući Općinskog načelnika i Općinsko pravobranilaštvo općine Srebrenik da ulože žalbu na predmetno rješenje kantonalnog ministarstva i da pošalju dopis policijskoj stanici i svim nadležnim organima o kršenju zakonskih procedura.

Strogo zabranjena "štraparijada"

"Još jedna stvar je simptomatična. Naime, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je donio Pravilnik, znači podzakonski akt, koji derogira zakonske odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koji zabranjuje na području države, izuzev Republike Srpske, održavanje ovih manifestacija. Ocjenom ustavnosti i zakonitosti, ovaj podzakonski akt bi bio stavljen van snage. Ne može podzakonski akt imati veću pravnu snagu od zakona. Izgleda može samo u Bosni i Hercegovini.

Nadalje, u ovoj nehumanoj manifestaciji se spominje i "štraparijada". To je strogo zabranjeno gore navedenim zakonom, i za ovu vrstu mučenja životinja ne postoji nikakav podzakonski akt", jasna je skupina građana koja se zahvaljuje načelniku što zastupa interese građana Općine Srebrenik te se iskreno nadaju da će hitno uputiti dopise nadležnim institucijama, uključujući i policijsku stanicu Srebrenik, da se zabrani ova manifestacija u cenru grada.

Aktivistička grupa građana također poziva sve građane opštine Srebrenik koji su protiv zlostavljanja životinja i održavanja koride na gradskom stadionu, da dođu na gradsko šetalište u subotu 24.06.2017 na protest. Okupljanje počinje u 13:00.

Foto: Pixabay/Antranias


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]