Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 12.10.2022. 18:00

Gotovo 800 bikova zaklano i spaljeno zbog birokracije

U Alžiru su pogrešno shvatili da su francuski bikovi nositelji virusa infektivnog goveđeg rinotraheitisa. Povratak u zemlju izvoznicu nije bio moguć

Foto: Depositphoto/ahavelaar
  • 8.517
  • 485
  • 0

Sve je više poziva da se potpuno zabrani prijevoz žive stoke. Najnoviji slučaj koji je doveo do klanja 780 mladih bikova, uzrokovan je običnim, birokratskim nesporazumom.  

Naime, alžirske vlasti su odbile istovariti životinje koje su stigle iz Francuske, zbog "netočnih" zdravstvenih certifikata i povezanih zdravstvenih rizika, piše splash.  

Problem je nastao jer je u dokumentima o cijepljenju stajalo "IBR pozitivno". Francuske vlasti su izjavile da su u Alžiru pogrešno shvatili da su bikovi nositelji virusa infektivnog goveđeg rinotraheitisa (IBR), umjesto da se ta napomena odnosi na vakcinaciju koju su dobile.

Povratak u Francusku nije bio moguć, jer su u međuvremenu hranjeni sijenom iz Alžira gdje je raširena bolest slinavke i šapa. Ostali su na brodu oko tri tjedna dok nisu okončani pregovori o povratku u zemlju izvoznicu. Po dospijevanju u francusku luku Sete, zaklani su, a zatim spaljeni.

Zabrana transporta morem

Svake godine se iz Europe izveze oko 3 milijuna goveda, ovaca i koza u treće zemlje, a Francuska najviše izvozi u Alžir i Izrael.

Fondacija za zaštitu životinja iz Freiburga upozorila je da se ovakvi slučajevi događaju svake godine. U 2021.  je 2.600 goveda moralo biti hitno zaklano nakon tromjesečne odiseje na Sredozemnom moru.

I na brodu Elbeik goveda moraju biti usmrćena - neka bačena u more?

Europske organizacije za zaštitu životinja zahtijevaju prekid izvoza žive stoke u treće zemlje. Navode da će nedostatak planova za vanredne situacije i loša primjena postojećeg zakonodavstva i dalje dovoditi do katastrofa.

Transportne inspekcije su rijetke u lukama i ne postoje na brodu, nedostaju podaci o bolesnim, ozlijeđenim, slabim i mrtvim životinjama", upozoravaju. 

Bikovi, žrtve birokracije (Foto: Depositphoto/dar19.30)

Priopćili su da je u konkretnom slučaju transporta nekoliko njih uginulo na brodu i da su vlasti podbacile. Provjere prije utovara nisu bile detaljne što je moglo spriječiti neuspjeh kontrole sa dokumentima o vakcinaciji.

Naglašavaju da je brod Nader A, koji ih je prevozio, izgrađen 1977., a za prijevoz stoke prilagođen 2013. godine. Plovi pod zastavom Togoa i nalazi se na crnoj listi prema Pariškom memorandumu o kontroli državne luke, a još mu je 2017. zabranjen pristup svim lukama koje su potpisale taj dokument. U 2018. i 2019. plovilo je pregledano pet puta i utvrđena su mu 22 nedostatka.

Na dnevnom redu EP-a

Ova praksa izvoza živih životinja morskim putem je na dnevnom redu Europskog parlamenta, a Europska komisija je 2020. osnovala Anketni odbor za transport životinja. Stručnjaci Fondacije za njihovu dobrobit bili su pozvani na nekoliko saslušanja.

Njemački ministar poljoprivrede, Cem Özdemir i drugi ministri predstavili su značajan dokument o ovom problemu kojim pozivaju na zabranu izvoza u treće zemlje.

Iz Fondacije navode da će 2023. pokazati jesu li katastrofe dovoljne za preispitivanje. Očekuje se revidirani nacrt Komisije za trenutnu Uredbu o transportu uključujući i dobrobit životinja.


Tagovi

Transport životinja Izvoz životinja Bikovi Nader A Usmrćeni bikovi Birokracija Dobrobit životinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer