Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 07.04.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Goran Bendeković: Cijene svih proizvoda rastu, samo jaja ostaju na istoj razini

Sjećam se kada sam tek krenuo raditi, cijena kugle sladoleda bila je kao cijena jednog jajeta. Sada je ta kugla 5 do 7 kuna, kaže Goran koji je nekada imao 15.000 nesilica, dok ih sada ima oko 4.500.

Foto: Jumpstory
  • 1.006
  • 68
  • 1

Trenutačna situacija utjecala je i na stočarski sektor, ponajviše uzgoj koka nesilica. Kako se pandemija odrazila na proizvodnju konzumnih jaja te kakva je trenutačna situacija na tim farmama, Osječka televizija porazgovarala je s Goranom Bendekovićem, vlasnikom farme nesilica koja se nalazi nadomak Osijeka. 

“Trenutno se nalazimo u nepovoljnom položaju i usporio nam se rad na farmi. Dosta robe sam rješavao na tržnicama, a trenutačno prodajemo jaja online trgovinom i dostavljamo ih na kućni prag. Odluka o otvaranju tržnice je dobrodošla pogotovo za proizvode koji traju 2-3 dana kao što je to salata. Mislim da neće biti nikakvih problema jer je tržnica odlično napravljena, može se napraviti samo jedan ulaz, odvojiti klupe i sve može super funkcionirati”, pojašnjava Bendeković.

Sve manje malih proizvođača jaja

Konzumna jaja u Hrvatskoj su bila među 5-6 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su se u zemlji proizvodili u dostatnim količinama za zadovoljavanje domaćih potreba. Za uvozom jaja nije, kaže, bilo potrebe, no kao i u svemu ostalom netko je imao veće koristi od uvoza i odlučio je pokvariti i ovu proizvodnju. Kao posljedica toga, potrošači su se okrenuli uvezenim manje kvalitetnim jajima, niže cijene, a na naše domaće proizvođače skroz zaboravili.

Lideri francuskog tržišta jaja nesilica iz slobodnog uzgoja

Na svojoj farmi Goran je nekada imao 15.000 nesilica, dok ih sada ima oko 4.500. Isto tako na tržnici je nekada imao tri štanda, a sada je spao samo na jedan, a priznao je da i on razmišlja o zatvaranju svoje proizvodnje. 

“Dosta proizvođača je propalo na ovim područjima, sigurno jedno 50-60% je prestalo s radom, a mi ostali smo prepolovili svoju proizvodnju”, rekao je Bendeković te dodao “cijene jaja su najniže. Sjećam se kada sam tek krenuo raditi, cijena kugle sladoleda bila je kao cijena jednog jajeta. Sada je ta kugla 5 do 7 kuna. Svi proizvodi zapravo kada gledamo idu cijenom gore, samo jaja ostaju na istoj razini.”

Proizvoda ima samo je pitanje kome ih prodati?

Svoja jaja ova farma često plasira i na Jadran za vrijeme turističke sezone, no zbog trenutne situacije i sama sezona je upitna pa je Bendeković i zbog toga zabrinut. “Mislim da tu treba najveću ulogu i pomoć sada preuzeti država i otkupljivati od nas malih. Općenito je povezanost zelene i plave Hrvatske jako loša, a ovo nam sada može biti idealna prilika da ju poboljšamo.”

Iako je projekt Klaster domaćih slavonskih jaja ambiciozno najavljen ni on nije doživio svoj procvat.

“To sve nastaje zbog političkih ambicija. Ljudi tako kupe jeftine poene na kojima se mi mali mučimo. Ovaj projekt nije prošao zato što jednostavno u trenutku samog osnivanja, svi političari su tu i pomažu, a zapravo se reklamiraju, a onda kada treba krenuti u realizaciju ostali smo samo mi mali proizvođači. Često sam spominjao spajanje zelene i plave Hrvatske čemu bi pomogle i županije, no nitko me nije slušao. Država kroz poticaje treba potaknuti hotele da se okrenu kupovini domaćih proizvoda”, kaže Goran.  

Proizvodnja jaja u svijetu: Kina najveći proizvođač, a Nizozemci ih najviše izvoze

Dolaskom Uskrsa, Goran se kao i svi ostali mali proizvođači nada kako će prodati što više svojih proizvoda. “Dnevno proizvedemo oko 3.000 jaja, no ako par dana ne prodamo ništa stvore se ogromne zalihe. Nekako se nadam da će blagdan sve spasiti, a molim i sve velike trgovačke lance da sudjeluju i pomognu nam. Treba se okrenuti vlastitoj proizvodnji, pogotovo onoj koja je dostatna za vlastite hrvatske potrebe”, zaključuje proizvođač jaja. 

Sve o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Goran Bendeković Koke nesilice Jaja Proizvodnja Samodostatnost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]