Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 06.02.2017. 14:45

Genetikom do kvalitetnije proizvodnje

Rumska Poljoprivredno prehrambena škola "Stevan Petrović Brile" ima modernu farmu svinja i može da se pohvali dobrim genetskim materijalom. Koristi od svega ovoga imaće i sremski stočari.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 3.752
  • 776
  • 0

Rumska Poljoprivredno prehrambena škola "Stevan Petrović Brile" jedna je od retkih takve vrste u Vojvodini, koja ima modernu farmu svinja i koja se može pohvaliti dobrim genetskim materijalom. U prilog tome govori i podatak da je škola kupila šest visoko kvalitetnih nazimica, koje treba da se prase već polovinom mesaca, i dva nerasta rase landras i durok. Na farmi će raditi učenici, a visoko kvalitetnu prasad moći će da kupuju svi stočari, ne samo iz Rume nego iz čitavog Srema.

Kvalitetna praktična nastava

Dugo se čekalo na kupovinu kvalitetnog priprlodnog materijala kako bi novoizgrađeni kabinet za veterinu u rumskoj Poljoprivrednoj školi počeo da radi. Svinje su kupljene sredstvima škole, a izdvojeno je blizu pola miliona dinara. Na radost učenika i profesora, kvalitetna praktična nastava može da počne.

Milan Pupovac

"Još kada je krenula izgradnja kabineta za veterinu i stočarstvo, a to je bilo prošle godine, planirali smo nabavku priplodnog materijala. Želja nam je da napravimo modernu farmu od koje će koristi najviše imati sami učenici naše škole. Insistiramo na praktičnoj nastavi tako da će veterinari i stočari sve što nauče iz knjige praktično primeniti i u praksi. Zajedno sa svojim profesorima vodiće farmu, a to će im kada u budućem životu i radu koristiti", kaže direktor škole Milan Pupovac.

Kvalitetan genetski materijal

Koristi od svega ovoga imaće i sremski stočari, jer će biti u mogućnosti da u školi nabave kvalitetan genetski materijal. Kako kaže Pupovac, stočari će na ovaj način moći da budu konkurentni na tržištu i da dobro zarade.

Dobrih proizvodnih rezultata u stočarstvu nema bez dobrog genetskog materijala. Genetika zahteva konstantnoulaganje, pa su u jedinoj poljoprivrednoj skoli u Sremu ponosni na činjenicu da u modernom objektu imaju rase kao što su landras, veliki jorkšir i durok.

Nenad Hinić

"Na nama je da iskoristimo sva naša znanja, ali i želju učenika da ova farma zaživi i da jednog dana naša škola bude prepoznatljiva i po dobroj stočarskoj proizvodnji. Nabavka priplodnog materijala nije nimalo jeftina, morali smo obezbediti značajna finansijska sredstva za kupovinu nazimica i nerasta, što naše zadovoljsvo čini još većim", zaključuje Nenad Hinić profesor razredne nastave u toj školi.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Priplodni materijal. Genetika Poljoprivreda Škola Svinje Prasad Zarada Kabinet Stočarstvo Veterina


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB