Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slovenija
  • 17.09.2021. 16:00
  • Trebnje, Slovenija

Gazdinstvo Kukenberger - Organska proizvodnja je bolja i za ljude i životinje

Slovenac Toni Kukenberger je mladi farmer koji je kroz 10 godina potpuno rekonstruisao porodičnu farmu čiji proizvodi danas sa organskim predznakom nalaze kupce širom Slovenije.

Foto: Vedran Stapić
  • 282
  • 63
  • 0

Naš najveći problem je zemlja, kaže Toni Kukenberger, mladi vlasnik organske farme Kukenberger (Ekološka kmetija Kukenberger) iz mesta Trebnje u Sloveniji.

"Poljoprivrednik može da plati dva od 2,5 evra za kvadrat. I to je malo isplativo, ali zemlju moramo da imamo ako ćemo se baviti poljoprivredom. Ali ne možemo da pariramo mešetarima", kazuje ovaj domaćin i dodaje kako investitori iz drugih sektora dižu cenu ovdašnjeg poljoprivrednog zemljišta. 

U okolini se sve učestalije grade skladišta i drugi poslovni objekti za koje investitori plaćaju šest do sedam EUR-a za kvadrat parcele, a koje se kasnije prenameni iz poljoprivrednog u građevinsko, a što itekako utiče na ovdašnje tržište nekretnina. I stvara nepremostive prepreke poljoprivrednicima.

Od negativnog bilansa do pozitivnog poslovanja

Ovaj je mladi vlasnik pre 10 godina završio školovanje, vratio se na porodično imanje sa planom da razvija farmu u smeru održivosti. I danas je potpuno rekonstruisao posao, od nekadašnje tradicionalne farme i negativnog bilansa do današnjih drastično većih prihoda i pozitivnog poslovanja.

A upravo su se radi profitabilnosti od sirovina okrenuli preradi i organskom uzgoju.

"Organska proizvodnja je bolja i za ljude i životinje", uveren je ovaj mladi farmer. 

Braon švajcarska goveda slobodna na ispaši

Četiri generacije Kukenbergera žive danas na ovom imanju, smeštenom nedaleko od auto-puta Ljubljana-Zagreb, nekih 40-ak kilometara od slovenske prestonice. Toni kao vlasnik je stalno zaposlen na farmi, ali mu u poslovima pomažu otac i majka uz još dvoje radnika.

Obrađuju 25 hektara zemlje, od čega su dve trećine pašnjaci, a ostatak oranice. Pola je njihovo, a druga polovina je pod zakupom, vlasništvo ostalih žitelja ovog kraja koji se danas više ne bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Imaju 23 krave i 20-ak teladi rase braon švajcarsko goveče koje na slikovitim brežuljcima uživaju odlične uslove držanja.

"Hrane se ispašom, senom i žitaricama iz sopstvene proizvodnje bez korišćenja silaže", naglašava domaćin. 

Složenije, ali izvedivo 

Na godinu proizvedu 130.000 kg organski sertifikovanog mleka visokog kvaliteta - prosečnih parametara na nivou 3,5 odsto proteina i četiri odsto masnoće.

Sve životinje su slobodne na ispaši veći deo godine. Ne koriste herbicide, a niti mineralna đubriva.

"Tačno je, složenije je raditi u organskoj proizvodnji, ali izvedivo", kaže Toni koji je pre pet godina nagrađen za inovativni pristup

Osmislio je sistem mobilnog izmuzišta kapaciteta četiri krave (odjednom) koji im omogućuje da taj posao u kratkom vremenu obave napolju dva puta svakoga dana. 

Naglašava Toni i izazove s kojima se susreće na tržištu zbog niskih cena mleka.

"Neki statistički podaci kažu da mi stočari proizvodimo gubitke. Prosečna cena mleka koju ostvari proizvođač je 0,34 EUR-a, a isto istraživanje kaže da je proizvodni trošak prema istom 0,43 EUR-a za kilogram.

Upravo su se zato okrenuli proizvodnji sa dodatom vrednosti.

Tvrdi sirevi samo su deo proizvoda Kukenbergerovih

I danas su nosioci brojnih priznanja zlatnog sjaja za kvalitet proizvoda kojih imaju na pretek - mladi sir, jogurt, vrhnje, maslac, polutvrdi sirevi, mleko u boci samo su neki od njih. I svi su redom organske oznaka. 

Do kupca različitim kanalima

Kako bi našli put do kupaca rade različite kanale prodaje. Na kućnom pragu i putem interneta. Plasiraju i u lokalne vrtiće, škole, kroz manje eko dućane i veb trgovine kao i u pojedinim vrlo kvalitetnim restoranima. Pa tako na primer cene njihovih sireva variraju zavisno od starosti i vrste - u rasponu od 17 do 30 EUR-a za kilogram.

"Moramo da prodajemo naše proizvode na više mesta. Sigurno ćemo u budućnosti više ulagati u razvoj tržišta", otkriva mladi poljoprivrednik i dodaje da sve više ulažu u promociju i nove načine prodaje.

"Ljudi žele ove proizvode, ali im često nisu lako dostupni", pojašnjava Kukenberger.

"Danas su nam potrebna samo dobra skladišta i odličan informacioni sistem, nadam se da će se to promeniti u perspektivi te da će krovna udruženja zadruga to prepoznati i preduzeti nužne korake", optimistično će ovaj energični mladić i kazuje kako je očekivao da će lokalne mlekare prepoznati prilike u ovakvim farmama, ali desilo se upravo suprotno.

"Velikim mlekarama smetamo, gledaju nas kao konkurente, umesto da nas vide kao potencijalnu saradnju. Pa nas se žele rešiti." Ali, uprkos tome on vidi brojne prilike.

"U Sloveniji je 80 odsto organske hrana iz uvoza, zato možemo na našu organsku proizvodnju da gledamo kao potencijal. Tim više što kupci traže i lokalno", zaključuje. 


Tagovi

Toni Kukenberger Farma Slovenija Sir Organska proizvodnja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)