Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalizacija
  • 09.02.2021. 10:30
  • Karlovačka, Karlovac

Fiskalizacija ugasila mljekomat: "Od četiri kravine sise, jedna je uvijek državna"

Troškovi su previsoki i jednostavno tako više ne mogu raditi, rekao je Duško Mikulić koji je odbio i podići cijenu mlijeka jer, pita, zašto bi se uvijek kupci ili proizvođači morali odricati, a država nikad ničega.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 2.120
  • 848
  • 0

Iako je resorno ministarstvo obećalo pomoći u sufinanciranju troškova, fiskalizacija polako gasi samoposlužne uređaje u vlasništvu poljoprivrednika. Jedan od onih koji su ga odlučiti zatvoriti je Duško Mikulić, vlasnik OPG-a iz Krnjaka i jedinog mljekomata u karlovačkom naselju Grabrik. 

"Od četiri kravine sise, jedna je uvijek državna. Ona je uvijek ispravna, druge mogu biti i pod upalom, ali ova državna uvijek radi", slikovito je za KAportal opisao razočarani vlasnik. 

Kako im je ispričao, troškovi su za njega i obitelj koja na svom gospodarstvu drži 18 grla stoke, 14 kravica i četiri junice, jednostavno previsoki i tako više ne može raditi. Govorili su mu, dodaje, i da podigne cijenu mlijeka na sedam kuna, no to je kategorički odbio. 

Primjer kako država potiče male poduzetnike 

"Zašto se uvijek kupci ili mi proizvođači moramo odricati, a država se nikad ne želi ničega odreći", upitao je Mikulić te za ovaj portal otkrio da u Hrvatskoj ima svega dvadesetak mljekomata, a fiskalizacija ovih aparata prema njemu je još jedan primjer kako država potiče male poduzetnike. U ovom slučaju mljekare poput njega. 

Da bi trećina proizvođača mogla zatvoriti upravo mljekomate, upozorila je krajem prošle godine Zadruga "Proizvodi sela". I uz obećanu nadoknadu države od pola milijuna kuna, teško se nose s nametima koji iznose do 5.000 kuna po aparatu jer je i sada ta proizvodnja bila 'na rubu isplativosti'.

"Na to sam upozorio i na razgovoru u Ministarstvu financija. Trećina proizvođača koji imaju starije uređaje, uvezene prije deset godina iz Italije, neće moći nastaviti s radom jer se u njih ne može ugraditi taj famozni softver", upozorio je upravitelj zadruge Darko Pavičević. 

Inače, Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače objavilo Pravilnik o provedbi Programa pomoći u izravnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda putem samoposlužnih uređaja.

Program pomoći vlasnicima uređaja 

Njime se propisuje način pružanja financijske pomoći poljoprivrednicima, s ciljem zadržavanja rada tih uređaja kao dio kratkog lanca prodaje domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Zahtjev za potporu podnosi se putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za nadogradnju jajomata, mljekomata, uljomata i sličnih aparata osigurano je navedenih 500.000 kuna, s tim da je najveći iznos potpore koji se može dodijeliti po uređaju pet tisuća kuna.

Obvezni postupak fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja primjenjuje se ​​od 1. siječnja 2021. godine, a rok za usklađivanje bio je 31. siječnja.


Izvori

KAportal


Tagovi

Mljekomat OPG Mikulić Duško Mikulić Fiskalizacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰