AgroKlub.ba

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Stočarstvo » Farmeri, kreće obuka za proizvođače peradi!

Farmeri, kreće obuka za proizvođače peradi!

FARMA II

Farmeri, kreće obuka za proizvođače peradi!

Datum: 09.09.2017. 13:00

Kategorija:

Stočarstvo

Obuke su namijenjene veterinarskim inspektorima na svim nivoima vlasti, ovlaštenim veterinarima i samim farmerima - uzgajivačima tovnih brojlera i konzumnih nesilica.

U pripremi peradarskog sektora za očekivanu EU inspekciju, USAID/Sweden FARMA II projekat će u narednih desetak dana realizovati seriju obuka namijenjenih veterinarskim inspektorima, ovlaštenim veterinarima i farmerima.

Na zahtjev Ureda za veterinarstvo BiH, USAID/Sweden FARMA II projekat je angažovao eksperta za planiranu seriju treninga u oblasti primarne proizvodnje za sektor peradarstva, pred najavljenu FVO inspekciju.

Obuke su namijenjene veterinarskim inspektorima na svim nivoima vlasti (državni, entitetski, kantonalni i opštinski), ovlaštenim veterinarima i samim farmerima (uzgajivačima tovnih brojlera i konzumnih nesilica).

Teoretska i praktična obuka

Realizacija aktivnosti planirana je za drugu i treću sedmicu septembra, provođenjem serije teoretskih i praktičnih obuka u oblasti primarne proizvodnje u peradarskom sektoru. Obuka se realizira u saradnji sa Uredom za veterinarstvo, entitetskim ministarstvima poljoprivrede i veterinarskim inspektoratima na svim nivoima vlasti.

Međunarodni ekspert će kroz seriju teoretskih i praktičnih obuka prenijeti znanja učesnicima po pitanjima dobrobiti životinja na farmama peradi, biosigurnosnim mjerama, načinu samokontrole na farmama kao i službenih kontrola na farmama, dobre proizvođačke i higijenske prakse, načinu vođenja propisane dokumentacije i drugo.

Velik broj učesnika

Obukama će prisustvovati i predstavnici veterinarskih organizacija koji obavljaju funkcije ovlaštenih veterinara na farmama peradi, kao i sami farmeri, te predstavnici veterinarskih službi vodećih proizvođača iz sektora peradarstva: Brovis dd iz Visokog, Madi doo iz Tešanja, Perutnina Ptuj S iz Srpca, Posavina Koka doo iz Orašja, Boksit doo iz Milića, Rakić doo iz Bijeljine, Bingo doo iz Živinica i Agreks doo iz Donjeg Žabara.

Obuke će se održati prema sljedećem rasporedu:

  • 11.09.2017. Tuzla,
  • 12.09.2017. Bijeljina,
  • 13. i 14.09.2017. Srbac,
  • 15.09.2017. Zenica,
  • 18.09.2017. Visoko,
  • 19.09.2017. Tešanj.

Poboljšanje dobrobiti životinja

Pored samog značaja ovih treninga za subjekte u poslovanju sa hranom prilikom pripreme za dolazak FVO inspekcije, važnost ovih obuka ogleda se i sa aspekta poboljšanja dobrobiti životinja i zdravstvene bezbjednosti hrane i za proizvode koji se plasiraju na tržište Bosne i Hercegovine i zemalja CEFTE.

Posjeta FVO inspektora najavljena je za kraj septembra.

Foto: Pixabay/Pexels

Broj pregleda članka: 405; Uspješnost članka: 31.25

Tagovi: Peradarstvo, Nesilice, Edukacija, Uzgoj peradi, FARMA II, Tovni brojleri, EU inspekcija

Ključne riječi članka: farmeri, krece, obuka, za, proizvodjace, peradi, obuka, farmama, dobrobiti, seriju, peradi, veterinarskim, svim nivoima vlasti, oblasti primarne proizvodnje, usaid sweden farma


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.