Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AHV Adria
  • 19.02.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Marijanci

Farma Salaš: Inovativnim rješenjima do zdravog vimena

Najvažnija prednost primjene AHV dopunskih krmnih smjesa je što nema karence za mlijeko, tako da se odbacuje samo promijenjeno iz oboljele četvrti i nema bojazni od mogućih rezidua, kaže dr.vet.med. Vulić.

Foto: AHV Adria
  • 2.318
  • 397
  • 0

Neprimjerena upotreba antibiotika u stočarskoj proizvodnji jedan je od razloga sve veće rezistencije mikroorganizama u humanoj praksi pri čemu se u mliječnoj proizvodnji najviše utroši na terapiju mastitisa.

Stoga je potrebno preispitati načine na koji hrvatski proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda pristupaju brizi o zdravlju vimena krava jer se samo 40-50 posto slučajeva mastitisa izliječi antibiotskom terapijom, kaže dr.vet.med. Berislav Vulić, jedan od članova tima koji upravljaju farmom Salaš, smještenoj u selu Marijanci u Osječko-baranjskoj županiji.

Na njoj je čak 420 grla Holstein-friesian pasmine, a vode se drugačijim pristupom u sektoru brige o njihovu zdravlju. Točnije, konceptom Animal Health Vision (AHV), tvrtke AHV Adria koji kroz dopunske krmne smjese nudi rješenje za bilo koji zdravstveni izazov koji se može pojaviti tijekom životnog ciklusa životinje. Primjerice, od teljenja i optimalnog uzgoja mladih (probave i dišnog sustava) do rješenja za optimalno upravljanje energijom uz zdravlje maternice, papaka te vimena uz optimalnu proizvodnju mlijeka.

Prioritet zdravlje životinja  

"Naša farma je na razini Hrvatske od početka svog postojanja pri samome vrhu u proizvodnji, a prioritet su nam zdrave životinje i zadovoljni zaposlenici. Siguran sam da je to zapravo jedini pravi temelj za uspješnu proizvodnju˝, kaže dr. Vulić otkrivajući da su, nakon što su prihvatili drugačiji pristup brizi o zdravlju vimena, testirali boluse i dobili dobre rezultate. Farmom inače upravlja tim od dva inženjera stočarstva i dva veterinara gdje svatko ima svoju zasebnu ulogu, a krave su držane u dubokoj stelji, prosječnog BSS-a 268.000 (broja somatskih stanica u mlijeku) te zaključene laktacije oko 10.500 kg u protekloj godini. 

"Kad sam malo dublje ušao u problematiku terapije bez korištenja antibiotika vidio sam da tu ima dosta prostora za napredak", kaže dodajući da od početka suradnje s tvrtkom primjenjuju AHV Extra Bolus, AHV Quick Bolus i AHV Booster Bolus. Najvažnije je, naglašava, da u slučaju primjene ovih proizvoda nemaju karence za mlijeko, tako da se odbacuje samo promijenjeno iz oboljele četvrti i nema bojazni od mogućih rezidua.

Na farmi Salaš nalazi se 420 krava Holstein-friesian pasmine

"Također ne utječu na mlijeko kada se radi o mirisu i okusu", napominje.

Osnova novog pristupa je znanstveno otkriće o Quorum Sensingu odnosno međustaničnoj komunikaciji bakterija, pojašnjava generalni direktor tvrtke AHV Adria Oliver Kurdija.

Tako AHV Extra Bolus dopunska krmna smjesa za mliječne krave sadrži QS antagoniste za deaktiviranje biofilma i međustanične komunikacije određenih bakterija. Prekidajući njihovu komunikaciju, izvor problema se rješava, a proizvod AHV Solutions podržava imunološki sustav krave omogućavajući joj da ponovno radi svoj posao - čisti vime.  

Aktivne AHV supstance prekidaju "komunikaciju" bakterija 

"Kada je potreban što brži odgovor na problem, AHV Quick Bolus je učinkovito rješenje koji osigurava brzo otpuštanje aktivnih Quorum sensing antagonista“, ističe objašnjavajući da kao novi koncept u brizi o zdravlju za životinje predstavlja znanje o biokemijskoj komunikaciji bakterija i razvitku proizvoda AHV Solutions koji tu komunikaciju prekidaju među odabranim bakterijama.

Uobičajeno postoji ravnoteža između različitih bakterija, no one specifične radeći zajedno stvaraju bakterijski biofilm. "U trenutcima stresa ili pada otpornosti životinje te bakterije se oslobađaju iz biofilma uzrokujući probleme", navodi i dodaje da aktivne supstance dosežu do npr. vimena i prekidaju njihovu komunikaciju.

Kako više ne mogu raditi zajedno, biofilm se počinje razgrađivati, a imunološki sustav životinje je efikasno podržan i može ponovno vršiti svoju funkciju. To znači da ga stanice imunološkog sustava razgrađuju te je time stanje u vimenu ponovno dovedeno u prirodan balans različitih bakterija.

Postizanje optimalnog zdravlja vimena, direktor ocjenjuje i velikim izazovom s kojim su već dugi niz godina suočeni hrvatski mljekari. "AHV Adria im može pomoći u većini zdravstvenih problema s kojima se suočavaju na farmi, od telenja pa sve do kraja života krave u laktaciji", kaže naglašavajući da uz održivi, visokokvalitetni i zdravi lanac opskrbe mliječnim proizvodima i hranom koji se oslanja na principe biokemijske komunikacije bakterija (Quorum Sensing) – odista možemo pozitivno utjecati na budućnost hrvatskog mljekarstva, "radeći zajedno kao bakterije".

Pružaju savjetodavne usluge 

Budući da predstavlja novost u mliječnoj industriji, napominje i kako hrvatske farmere treba educirati o ovoj novoj metodi koja će im omogućiti odmak od onih tradicionalnih. Naravno, dodaje, potrebno je vrijeme da steknu samopouzdanje jer proizvodi djeluju na sasvim drugačiji način od onoga na koji su navikli. 

S lijeva na desno: Branko Petošević, vet.teh., mr.sc. Ante Grizelj dr. med. vet., dr.sc. Berislav Vulić dr. vet. med., direktor Oliver Kurdija

"Naša vrlina su stručne i prilagođene savjetodavne usluge, temelj Animal Health Vision koncepta. Spremno pružamo podršku i vodstvo u prijelazu na novu platformu upravljanja zdravljem životinja i poslovanjem“, poručuje. 

Inače, njihov tim lokalnih savjetnika za zdravlje životinja čine Dora Pavičić mag. ing. agr., dr. sc. Vinko Medvid, dr.vet.med., Branko Petošević vet. teh. i mr. sc. Ante Grizelj dr. vet. med.

Za više informacija o proizvodima, obratite se tvrtki na dolje navedeni broj telefona. 


Tagovi

Mliječna farma Bolesti vimena Antibiotici AHV proizvodi Bakterija Zdravlje krava Oliver Kurdija Berislav Vulić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

AHV Adria

Strojarska cesta 20, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 8880 445, e-mail: hrvatska@ahvint.com web: https://ahvint.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]