Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokušalište Jasinje
  • 15.12.2015. 12:40

Fajferica - temelj proizvodnog programa u Jasinju

Crna slavonska svinja koristila bi se za proizvodnju rasplodnih životinja, ali i tovljenika za meso i mast koji bi se prerađivali u visokovrijedne tradicionalne proizvode.

Foto: Nikola Knežević
  • 600
  • 31
  • 0

Poljoprivredni fakultet iz Osijeka dobio je u višegodišnju koncesiju 1.185 ha bivšeg ribnjaka Jasinje nedaleko Slavonskog Broda, na područjima općina Brodski Stupnik, Bebrina i Oriovac. Površine su to koje se, zbog višedesetljetne nebrige i zapuštenosti, više ne mogu koristiti za slatkovodno ribogojstvo.

Uređenjem i prenamjenom navedenih površina Poljoprivredni fakultet planira osnovati nacionalni edukacijsko-ekološko-reprodukcijski centar za očuvanje i uzgoj autohtonih pasmina domaćih životinja koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj.

Domaće pasmine u ekstenzivnom sustavu uzgoja

Na Jasinju umjesto ribe - uzgoj fajferica!

Proizvodni program temeljit će se na uzgoju crne slavonske svinje - fajferice, posavskog konja, simentalskog goveda, slavonskog podolskog goveda, goveda buše, ovce cigaje, kokoši hrvatice, posavske guske i domaće patke, sve u ekstenzivnom sustavu držanja (ispusti). Navedene su pasmine, u većoj ili manjoj mjeri, ugrožene, a neke od njih i na samoj granici opstojnosti.

Crna slavonska svinja koristila bi se za proizvodnju rasplodnih životinja, ali i tovljenika za meso i mast koji bi se prerađivali u visokovrijedne tradicionalne proizvode. Na sličan način proizvodili bi se i posavski konj, simentalsko, podolsko i govedo buša, s tim da bi se kod simentalskog goveda prerađivalo i mlijeko. Ovca cigaja koristila bi se za proizvodnju rasplodnog materijala, janjećeg mesa te vune. Kokoš hrvatica koristila bi se za proizvodnju rasplodnih jata, konzumnih jaja i kopuna u tovu na meso. Posavska guska koristila bi se za proizvodnju rasplodnih jata, mesa, ali i perja, a domaća patka za rasplodni materijal i meso.

Centar proizvodnje kvalitetnog rasplodnog materijala

Poljoprivredni fakultet u Osijeku realizacijom ovog velikog projekta želi postati vodeća znanstveno-istraživačka ustanova u regiji na području uzgoja domaćih životinja

Poljoprivredni fakultet u Osijeku realizacijom ovog velikog projekta želi postati vodeća znanstveno-istraživačka ustanova u regiji na području uzgoja domaćih životinja. Cjelokupni projekt sastoji se iz niza manjih projekata koji imaju za cilj uređenje površina, izgradnju jednostavnih objekata za uzgoj i reprodukciju životinja, prerađivačke kapacitete (klaonica peradi, sortirnica i pakirnica jaja, mesoprerada, skladišni prostori) te edukacijsko-ekološki dio koji bi sadržavao slavonsku etno-kuću s muzejem tradicijskog stočarstva i ekološko dječje igralište. Također, u planu je i izgradnja turističke uskotračne željezničke pruge oko samog pokušališta.

Sa znanstveno-istraživačkog stanovišta, Pokušalište Jasinje zamišljeno je kao centar proizvodnje kvalitetnog rasplodnog materijala autohtonih pasmina domaćih životinja koje će biti pod kontrolom stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka. Rasplodne životinje proizvedene na Pokušalištu distribuirale bi se do krajnjih korisnika kao što su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, čime bi se potaknula obnova i razvoj stočarske proizvodnje na selu i to na onim gospodarstvima koja nisu u mogućnosti nositi se s vrlo visokim financijskim zahtjevima intenzivne stočarske proizvodnje.

Pokušalište je zamišljeno i kao svojevrsni centar kompetencija na kojemu bi se obrazovali, u teoriji i praksi, učenici srednjih poljoprivrednih škola, poljoprivrednih fakulteta te polaznici programa cjeloživotnog obrazovanja.

Pokrenuti i osnažiti stočarstvo

Na taj način pokrenula bi se cjelokupna stočarska i poljoprivredna proizvodnja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, čime bi Poljoprivredni fakultet iz Osijeka ispunio svoju stratešku misiju lidera i pokretača cjelokupne poljoprivrede na području istočne Hrvatske koja bi išla u smjeru organiziranja i provedbe održivih proizvodnih sustava u poljoprivredi.

Ovakvi sustavi, osim svog ekonomskog, imaju i ekološki i socijalni karakter, što bi u znatnoj mjeri doprinijelo ostanku i opstanku ljudi na selu, obnovi ruralnog prostora, očuvanju tradicije i zaštiti okoliša. Sve su to procesi koji su značajno ugroženi ukoliko se nastavi u smjeru visoke intenzifikacije i industrijalizacije stočarske i poljoprivredne proizvodnje na našem području.

Pokušalište je zamišljeno i kao svojevrsni centar kompetencija na kojemu bi se obrazovali učenici srednjih poljoprivrednih škola, poljoprivrednih fakulteta te polaznici programa cjeloživotnog obrazovanja.

Usporedno s proizvodnjom, pokušalište bi postalo i poligon za razvoj i provedbu znanstveno-istraživačkih projekata znanstvenika s Poljoprivrednog fakulteta, budući da su istraživanja na području autohtonih pasmina i genetskih resursa, te održive i ekološke poljoprivrede danas u fokusu svih značajnijih europskih znanstvenih ustanova ovog tipa.

Proizvodnja visokovrijednih tradicionalnih proizvoda

S gospodarskog gledišta, krajnji cilj ovog pokušališta i gospodarenja zemljišttem jest proizvodnja sirovine od autohtonih domaćih životinja te prerada iste u visokovrijedne tradicionalne proizvode od mesa, mlijeka, jaja i vune. Takvi proizvodi nosili bi svojevrsnu oznaku kvalitete, a usporedno s tim procesima stručnjaci s područja agrarnog marketinga Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku osmislili bi i realizirali cjelokupnu marketinšku strategiju prezentacije i prodaje navedenih proizvoda.

Učinak ovakvog pokušališta na lokalnu i širu zajednicu ogledao bi se u zapošljavanju većeg broja mladih stručnjaka agronomske i drugih struka, te bi bio svojevrsni inkubator razvoja malog poduzetništva i prehrambeno-prerađivačkih kapaciteta. Ovo bi doprinijelo i unaprijeđenju turističke i gastronomske ponude u tom kraju kao i cjelokupnom razvoju.

Sredstva iz fondova

Sredstva za realizaciju ovakvog projekta najvećim dijelom predviđena su iz strukturnih fondova EU i, dijelom, iz nacionalnih fondova koji se odnose na ruralni razvoj, očuvanje okoliša, poduzetništvo, turizam, znanstveno-istraživačku infrastrukturu, kulturu i socijalne programe.

Pokušalište bi se oformilo na zajedničkoj suradnji Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, Srednje poljoprivredne škole iz Slavonskog Broda, Županije Brodsko-posavske, jedinica lokalne samouprave, Regionalne razvojne agencije i resornih ministarstava u Vladi Republike Hrvatske, budući da se radi, nesumnjivo, o projektu od velikog nacionalnog značaja.

Tekst: doc.dr.sc. Vladimir Margeta / Foto: Nikola Knežević


Povezane stočne vrste

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Vladimir Margeta Poljoprivredni fakultet Crna slavonska svinja Ovca cigaja Koncesija Simentalsko govedo Buša Kokoš hrvatica Pokušalište Jasinje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]