Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 01.10.2016. 09:00

Eutanazija ovaca obolelih od plavog jezika!

Među merama koje predlaže resorno Ministarstvo je usmrćivanje i bezbedno uklanjanje svih životinja koje su seropozitivne i imaju izražene kliničke znakove bolesti.

Foto: Bigstockphoto/edurivero
  • 1.391
  • 67
  • 0

​U cilju suzbijanja bolesti "plavog jezika" Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predložilo je niz mera, među kojima su i pojačana kontrola prometa i kretanja životinja, nastavak edukacije inspektora i policije kao i uspostavljanje informacionog sistema za kontrolu kretanja životinja Republike Srpske.

Među predloženim merama resornog Ministarstva je i popis svih farmi sa prijemčivim životinjama kao i obležavanje svih neobeleženih životinja. Nephodno je i usmrćivanje i bezbedno uklanjanje svih životinja koje su seropozitivne i imaju izražene kliničke znakove bolesti. Potrebno je i isplatiti nadoknadu šteta nastalih sprovođenjem mera suzbijanja i sanacijom zaraženih farmi.

Bolest plavog jezika registrovana je na 203 žarišta u 19 opština Republike Srpske s 458 seropozitivnih životinja i sa preko 4.000 sigurno eksponiranih domaćih preživara!

U informaciji, koju je usvojila Vlada Republike Srpske-navodi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede RS, prema dosadašnjim podacima, bolest plavog jezika registrovana je na 203 žarišta u 19 opština Republike Srpske s 458 seropozitivnih životinja i sa preko 4.000 sigurno eksponiranih domaćih preživara. Procenjuje se da je nastala značajna materijalna šteta za ovčare, ukupnog iznosa preko milion KM.

Na proleće vakcinacija životinja

Vlada je zadužila MPŠV i Ministarstvo finansija Republike Srpske da zajedno predlože način obezbeđivanja finansijskih sredstva za sprovođenje predloženih mjera. Posredstvom veterinarskih organizacija i ovlašćenih privrednih društava potrebno je nastaviti sa sistemskom dezinsekcijom svih zaraženih farmi i mesta koja omogućavaju preživljavanje prenosnika bolesti.

JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" biće zadužen da inovira program suzbijanja bolesti plavog jezika. Ministarstvo će planirati i po potrebi, na proljeće, sprovesti masovnu vakcinaciju svih prijemčivih životinja protiv bolesti plavi jezika na kompletnoj teritoriji Republike Srpske.

Jedinice lokalne samouprave su dužne da u skladu sa svojim nadležnostima preduzmu aktivnosti na suzbijanju ove bolesti, a one opštine koje nemaju veterinarskog inspektora treba obavezati da ga hitno zaposle, ili da u dogovoru sa susednim opštinama dogovore rad i obezbede plaćanje jednog inspektora.

Foto: Bigstockphoto/edurivero


Tagovi

Eutanazija Plavi jezik Pojačana kontrola Veterinarski inspektor Sistemska dezinsekcija Vakcinacija Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!