Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Enzootska leukoza goveda
  • 06.11.2013. 08:03

Enzootska leukoza - u iščekivanju slobodnog stada

Novom akcijom Ministarstva poljoprivrede pokušava se utvrditi broj oboljelih životinja od enzootske leukoze. Krajem 2014. godine očekuje se stavljanje goveda koja imaju status službeno slobodnih od enzootske leukoze goveda u promet na EU tržište

  • 685
  • 69
  • 0

Akcija testiranja goveda na enzootsku leukozu, koja je započela u studenom 2011., ubrzo je i zaustavljena, uslijed jednoglasnog pritiska uzgajivača. Nakon gotovo dvije godine, akcija suzbijanja virusa je opet pokrenuta, ovaj put s puno boljih početnih pozicija. Kada je program prvi put prekinut, nadležni su odmah nastavili razgovore s udrugama, uzgajivačima, gdje se raspravljalo o dugoročnim ciljevima akcije. Navodno je svako govedo koje je odvedeno zbog bolesti, uzgajivačima još 2011. i plaćeno, u skladu s individualnom procjenom i vrijednošću. Ni meso ni mlijeko zaraženih životinja nisu opasni po ljudsko zdravlje. Leukoza inače ne daje kliničke simptome, no s vremenom dolazi do pada mliječnosti i plodnosti žvotinja, a gubici su vrlo veliki.

Izvoz je zasad - nemoguć

Stavljanje živih goveda u promet na zajedničko europsko tržište zakonski je moguće ako su goveda podrijetlom iz stada službeno slobodnih od tuberkuloze, bruceloze i enzootske leukoze goveda. No, leukoza je u Hrvatskoj samo jedan dio problema, jer je stanje u govedarstvu, prema svim statistikama, katastrofalno. Zašto akcija kreće tek sada? Akcija je prekinuta početkom 2012., e tek sada ju je moguće ponovno provesti, jer je program zamišljen tako da se odvija dugoročno. Uz tuberkulozu i brucelozu, životinje su trebale biti kontrolirane i na leukozu, no unatoč isticanju dugoročnih ciljeva akcije među proizvođačima, projekt je stao na tome.

Naime, dvije uzastopne pretrage krvi koje su potrebne za dijagnozu, ne mogu se isfinancirati u jednoj godini pa će stoga akcija biti razdijeljena na dva puta. U akciji 2011. od 218 000 goveda, 1257 njih je bilo pozitivno. U jesen 2013. i proljeće 2014. odvijat će se akcije provođenja mjera suzbijanja virusa nad pozitivnim stadima, a nakon pozitivne identifikacije, u tromjesečnim i četveromjesečnim intervalima, u negativnim stadima će se raditi nove pretrage, jer iskustvo je pokazalo kako se i u njima često nalazi manji broj pozitivnih goveda.

Nema opasnosti od tuberkuloze i bruceloze

Kako je program obustavljen, trenutno je većina stada riješena dviju od tri bolesti, i to onih koje su značajnije za ljudsko zdravlje. Preko 95% stada je službeno negativno na tuberkulozu i brucelozu. No, nažalost ne postoji nijedno slobodno stado od leukoze, s obzirom da akcija nije dovršena. Kako stanje u govedarstvu nema plana izvoza rasplodnog materijala i junica, akcija završava 15.12.2013., a u proljeće 2014. opet započinje, kada se predviđa da će 90% stada biti oslobođeno leukoze i tek tada će se razmišjati o izvozu.

Proizvođači mlijeka žive sada u velikoj neizvjesnosti i iščekivanju, jer im je enzootska leukoza od koje su oboljela njihova goveda, donijela velike poteškoće u radu, a time i egzistenciji njihovih gospodarstava. Proizvodnja mlijeka mnogo im je značila za preživljavanje, a sada - kada neki od njih imaju i do 30 bolesnih krava koje će im biti oduzete, ne vide perspektivu. Što onda? Javlja se problem financiranja i pronalaska novih kvalitetnih grla.

Ako je virus prisutan kod njihovih susjeda, vjerojatno je prisutan i kod njih, kako kažu. Stočari najviše strahuju hoće li dobiti naknade za oboljele krave, kako bi mogli nastaviti proizvodnju. U što kraćem vremenskom roku trebalo bi dobiti što kvalitetniji rasplodni materijal kako bi stočari mogli dobiti zamjenu i nastaviti s radom te je vrlo važno da mjerodavne institucije što prije poljoprivrednicima nadoknade izgubljeno.


Tagovi

Enzootska leukoza Goveda Akcija Pretrage Tuberkuloza Bruceloza Mlijeko Testiranje Virus

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]