Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrija jaja
  • 04.02.2020. 07:30

Dve EU članice zabranjuju okrutno mlevenje živih muških pilića

Muško pile u industriji jaja proizvođaču je beskorisno, a najjeftiniji način da ih se reši je taj da ih baci. Ipak, pre toga ga moraju usmrtiti. Većinom mlevenjem na živo.

Foto: Pixabay/zoosnow
  • 716
  • 104
  • 0

Francuska i Nemačka zabraniće ubijanje muških pilića mlevenjem dok su još živi jer takvu praksu smatraju krajnje okrutnom. 

Naime, u industriji proizvodnje jaja, nakon što se pile izleže, zavisno od toga da li je muškog ili ženskog pola, ide na dalju "obradu". U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vreme postati koka nosilja, najčešće u kaveznom uzgoju. U slučaju da je muško - ne služi ničemu. 

Muško pile u industriji jaja ne služi ničemu

Jaja ne može da snese, niti da "natuče" kilograme poput tovljenika. Proizvođaču je beskorisno, a najjeftiniji način da ih se reši je taj da ih baci. Ipak, pre toga ga moraju usmrtiti. U industriji proizvodnje jaja to se najčešće rešava tako da se tek izlegli pilići stavljaju u mašinu koja ih melje na živo. 

Živinarska industrija pokrenula je uzgoj hibrida pilića kako za proizvodnju mesa tako i za proizvodnju jaja pa jednostavno nije bilo potrebe za držanjem hibrida mužjaka. Pilići se odmah nakon što se izlegu iz jaja proveravaju te muški odvajaju za mlevenje.  

Smatra se da u zemljama EU desetine miliona pilića okončaju život na ovakav način. 

Umesto mlevenja, u Švajcarskoj koriste CO2

Švajcarska je ovu praksu ukinula u jesen prošle, 2019. godine i tako postala pionir u zaštiti peradi u odnosu na druge zemlje članice EU. Umesto mlevenjem, u Švajcarskoj muške piliće usmrćuju ugljen dioksidom 

U toj se zemlji svake godine ubije oko tri miliona muških pilića.

Treba spomenuti da osim mlevenjem i gušenjem ugljen dioksidom, postoji još jedna metoda ubijanja muških pilića - "lomljenje vrata". Ni kod mlevenja ni kod lomljenja vrata ne koriste se anestetici

Britanski borci za prava životinja takođe traže da se takve prakse zabrane i u toj zemlji. 

Što pre otkriti tehniku prepoznavanja pola dok se pile ne izleže 

Vratimo se Francuskoj i Nemačkoj. U ove dve zemlje plan je zabraniti mlevenje muških pilića do kraja 2021. godine. Na zabrani su radili Didier Guilaum (Didier Guillaume), francuski ministar poljoprivrede te njegova nemačka koleginica, ministarka Julija Klokner (Julija Klöckner).  

"Vreme je da završimo s mlevenjem pilića. Francuska i Nemačka trebale bi biti evropski predvodnici kada je reč o ovom problemu", izjavio je Guilaum. 

Trenutno ne postoji metoda za određivanje pola pileta pre nego što se izleže, a u Francuskoj smatraju kako pre treba otkriti takvu tehniku. To bi omogućilo proizvođačima da unište jaje pre nego što se pilići izlegu. 

Treba spomenuti kako je francuski ministar poljoprivrede izjavio i kako do 2021. godine očekuje zabranu kastracije prasadi bez anestetika. "To je pitanje dobrobiti životinja, ali i uzgajivača. Ne znam za one koji žele da im neko zlostavlja životinje. Oni vole životinje", zaključio je. 


Tagovi

Industrija jaja Muški pilići Mlevenje Zabrana Francuska Nemačka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.