Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj mljekarstva
  • 12.05.2023. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Dostupan je Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030., evo što se planira

Naši su ciljevi usmjereni na povećanje broja grla krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje i osiguravanje preradbenih kapaciteta, kaže ministrica.

Foto: Igor Čolaković
  • 2.006
  • 130
  • 0

Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u Hrvatskoj do 2030. godine, koji je prije godinu i pol bio u javnom savjetovanju, predstavljen je na radionici održanoj u cilju razmjene informacija s dionicima sektora mljekarstva kao doprinos kvalitetnijoj izradi završnog teksta ovog Programa, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Izrađenom je, navode, u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. godine i Strateškim planom 2023. - 2027., a s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 posto. 

"Naši su ciljevi usmjereni na povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje i osiguravanje preradbenih kapaciteta", istaknula je ministrica Marija Vučković dodajući da posebnu pozornost imaju mali proizvođači bez kojih nema vitalnih ruralnih zajednica, a od kojih neće odustati.

"Sektorski dijalozi važan su alat Ministarstva poljoprivrede, stoga i u izradi ovog Programa važan glas imaju proizvođači s kojima ćemo definirati preduvjete za jačanje hrvatskog sektora mljekarstva", naglasila je. 

Za razvoj sektora mljekarstva 601 milijun kuna godišnje sve do 2030.?

Konkretno, njegovom realizacijom predviđa se povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja u Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg te 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Navode da, kada je riječ o ovčarsko-kozarskoj proizvodnji, u istom razdoblju procjenjuje se rast vrijednosti za 65 posto. Iako manjeg udjela u proizvodnji mlijeka, kozarstvo i ovčarstvo sektori su od kojih živi velik broj obitelji, a posjeduje velik potencijal razvoja, posebice u kontekstu jačanja proizvodnje autohtonih zaštićenih proizvoda.

Kažu i da će se na web stranici Ministarstva uskoro se kreirati posebna kategorija u kojoj će se objaviti cjelokupan Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine i dokumenti koji su bili podloga za izradu, a predstavnicima sektora će se uputiti obrazac kroz koji će moći uputiti primjedbe i sugestije u cilju njegove kvalitetnije izrade koji će u sljedećoj fazi biti upućen i na e-savjetovanje za komentare šire javnosti.  

Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine možete pročitati u u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Mljekarstvo Program Razvoj sektora Nacrt programa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/