Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 05.12.2011.

Domaća trgovina mesom 40 posto u sivoj zoni

U uređenju tržišta PIK Vrbovec vidi svoju priliku, te u ulasku Hrvatske u EU gdje se otvara novo veliko tržište na koje hrvatski proizvođači trenutačno zbog raznih administrativnih prepreka, koje bi trebale biti uklonjene na proljeće iduće godine, ne mogu izvoziti

  • 1.691
  • 81
  • 0

U Hrvatskoj se još uvijek oko 40 posto trgovine mesom odvija u sivoj zoni. Riječ je o količinama od oko 50.000 do 60.000 tona mesa prodanog bez PDV-a, kazao je Dragan Marčinko, predsjednik Uprave PIK-a Vrbovec na susretu s novinarima.

Dodao je da u uređenju tržišta PIK Vrbovec vidi svoju priliku, te u ulasku Hrvatske u EU gdje se otvara novo veliko tržište na koje hrvatski proizvođači trenutačno zbog raznih administrativnih prepreka, koje bi trebale biti uklonjene na proljeće iduće godine, ne mogu izvoziti.

S druge strane, hrvatsko tržište mesom i mesnim prerađevinama zasuto je robom iz uvoza, u prvom redu onom iz EU-a koji subvencira svoj izvoz, što će prestati ulaskom Hrvatske u EU.

Marčinko ističe da se PIK uzdaje u izvozne dozvole i sve potrebne certifikate koji jamče praćenje podrijetla mesa od farme do stola. To je, kaže, njihova konkurentska prednost, kao i tri nove tvornice u Vrbovcu kakvih nema u našoj regiji, ali i šire.

Od 2005. godine, kada je Agrokor preuzeo PIK, u posrnulu tvrtku uloženo je više od milijardu kuna, a proizvodnja je povećana sedam puta. Prodaje godišnje raste 15 do 20 posto, dok je promet s 400 milijuna kuna u šest godina povećan na 1,7 milijardi kuna.

PIK Vrbovec godišnje proda 66.100 tona mesa i mesnih prerađevina, od čega se više od 12 posto izveze, najviše na tržište BiH, Italije, Crne Gore i Srbije. »Pokazalo se da su PIK-ovi proizvodi preskupi u Srbiji, a da puno bolje idu u Crnoj Gori«, kazao je Marčinko. U planu je i izvoz u SAD gdje je PIK prije 15 godina izvozio šunke za 40 milijuna dolara.

U Vrbovcu se danas preradi tisuću svinja dnevno ili 250.000 godišnje. Riječ je o gotovo 100.000 tona mesa i mesnih prerađevina. No zbog pomanjkanja domaće sirovine, uvoz iznosi 20 posto. Najviše se uvozi svinjskog i nešto manje goveđeg mesa iz Danske, Njemačke, Nizozemske i Austrije.

»PIK Vrbovec ove će godine ostvariti 1,72 milijarde kuna prihoda, što je 15 posto više nego lani, a dobit će biti na razini prošlogodišnje odnosno oko 80,7 milijuna kuna«, kaže Marčinko.

Za 2012. najavio je nastavak rasta prihoda između 10 i 15 posto, čemu će doprinijeti novi proizvodni kapaciteti koji se trenutačno grade, a proradit će nakon Uskrsa.

PIK Vrbovec zapošljava 1555 radnika te prema potrebi još oko 200 sezonaca. Neke djelatnosti, kao na primjer čišćenje pogona, izdvojene su, na što se godišnje troši osam milijuna kuna.

U PIK-u smo vidjeli tri robota koji na više razina slažu robu bez pogreške. Roboti se jedanput tjedno kontroliraju jer sami zaposlenici robotizirano skladište kapaciteta od 5000 tona smatraju kaotičnim. No, samo roboti, koji rade bez praznog hoda, mogu složiti 120 tona mesa dnevno.

Novost u poslovanju PIK-a je mogućnost da se svježe meso i mesne prerađevine dostavi do potrošača putem vlastitog transporta od 120 kamiona u tri logistička centra u Osijeku, Dugopolju i Rijeci.

Što se tiče naziva kranjske kobasice, Marčinko ističe da PIK zasad neće mijenjati naziv zbog toga što je sličan proizvod zaštićen u Sloveniji.

Agrokor najviše investirao u Belje

Belje će ovu godinu završiti s 1,5 milijardi kuna ukupnih prihoda, a u 2012. planiraju njihov rast između šest i sedam posto, kaže predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić.

U šest godina otkako je Belje u sastavu Agrokora u tu je tvrtku uloženo 1,6 milijardi kuna, a Belje je izraslo u najveću poljoprivrednu kompaniju u regiji. Investicije u Belje čine više od 60 posto ukupnih ulaganja Agrokora u poljoprivredu, a obuhvaćaju 40.000 hektara zemlje.

Pritom je sagrađeno 15 novih farmi i rekonstruirano 14, sagrađena je tvornica stočne hrane i nova vinarija te podignuti novi nasadi.

Belje godišnje proizvodi 10.000 tona sjemena, 200.000 tona stočne hrane, 10.000 tona mliječnih proizvoda, 300.000 svinja i 20.000 tovne junadi.

U sljedećih tri do pet godina u planu je gradnja bioplinskih postrojenja ukupne instalirane snage 30 megavata u pogonima Vupika, PIK-a Vrbovec, PIK-a Vinkovci i u Belju.

Autor: MARINKO PETKOVIĆ


Tagovi

Mesna industrija Stočarstvo Proizvodnja mesa Uvoz Izvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)