Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paški ovčari
  • 28.02.2018. 07:30

Dokazali da je istina kad se kaže: svaka paška ovca mala je banka

Ako imaš uredne papire i vlastitim novcem počneš realizirati svoj poslovni plan, sve ide lakše. Osobno sam svu potrebnu dokumentaciju za prijavu na mjere Programa ruralnog razvoja prikupio za 10 dana, kaže Ante Čemeljić.

  • 2.966
  • 514
  • 2

Ako se kaže da je svaka paška ovca mala banka onda se i za paške ovčare može reći da su dobri bankari koji znaju oploditi novac. Uspješni su i u povlačenju sredstava iz EU fondova za ruralni razvoj.

Daleko najuspješniji od svih otočana, ali i ostalih područja Zadarske županije”, kaže dipl. ing.  Neven Jurjević, savjetnik za poljoprivredu u Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA). Tako su, primjerice, na dva posljednja natječaja za mjeru 6.3.1. - potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima od njih ukupno 41 kojima su odobrena sredstva u visini od 15.000 eura čak 12 sa otoka Paga.  Ukupno za mjeru 4 - ulaganja u fizičku imovinu i mjeru 6 – potpora mladim i malim gospodarsvima Pažanima je odobreno 3.439.460,00 kuna, a dosad isplaćeno 1.044.765,75 kuna

“Ako imaš uredne papire i vlastitim novcem  počneš realizirati svoj poslovni plan, sve ide lakše.  Osobno sam svu potrebnu dokumentaciju prikupio za 10 dana”, kaže Ante Čemeljić, koji je paralelno s podizanjem maslinika na 18.000 metara četvornih uredio i sustav  navodnjavanja kap po kap, a krovu poljske kućice postavio solarni kolektor za struju jer bez mehanizacije nije moguće obaviti sve poslove u tako velikom masliniku gdje je danas 310 stabala maslina. Dobivena sredstva 113.830,50 kuna investirao je uglavnom u podizanje kamenog zida oko maslinika, jednog od najvećih, ako ne i najvećeg na  Pagu.

Primjer Ivice  Prtorića

Jedan od 14 vlasnika OPG-a s Paga, kojima su odobrena sredstva je i uspješni ovčar Ivica Prtorić iz Kolana. S dobivenih 15.000 eura Prtorić je kupio zemljište kako bi proširio i okrupnio postojeći pašnjak, nabavio ogradu, a dio sredstava utrošio je i na čišćenje pašnjaka od sobine, šmrika i živica.

"Ukupna površina pašnjaka sada je 12 tisuća kvadrata. Ujedno sam od tog novca kupio i električnu muzilicu kako bih olakšao mužnju ovaca", priča Prtorić koji ima stado od 57 ovaca, a njihovo mlijeko prodaje Sirani Gligora, dok sir ne prodaje već ga pravi malo, kaže, tek za vlastite potrebe.

Sredstva su mu isplaćena prošle godine, a Prtorić dodaje kako je, u njegovom slučaju,  od raspisivanja natječaja do prikupljanja dokumentacije rješenja  proteklo  oko godinu dana. U lipnju prošle godine dobio je, kaže, 50 posto sredstava, a ostatak početkom ove godine. Za prijavu za natječaj savjetima i zalaganjem pomogli su mu djelatnici AGRRE, a Neven Jurjević iz AGRRE ističe kako je riječ o 100 postotnim bespovratnim sredstvima u kojima europski dio čini 85 posto, a državna sredstva 15 posto od ukupnog iznosa.

Prtorić koji se dugo bavi stočarstvom razmišlja i o širenju posla, prijavi na nove natječaje poput mjera za nepoljoprivredne djelatnosti na turističkom podruučju jer on se osim stočarstvom bavi i turizmom.”Bilo bi zgodno povezati turizam i stočasrtvo u jednu priču. Mi na Pagu nemamo baš puno izbora, to su dvije djelatnosti koje su održive, no treba imati uvjeta za prijavu na nove natječaje, za druge mjere. Izašao je novi pravilnik za mjeru za razvoj ruralnog turizma, ali nismo u povoljnoj situaciji jer živimo u području koje je svrstano u turističku B kategoriju kao turističko mjesto te smo unaprijed eliminirani. Najviše bodova dobivaju destinacije svrstane u posljednju C kategoriju, pojašnjava Prtorić te najavljuje kako će čekati i tražiti nove mogućnosti kako bi potigao cilj i spojio svoje dvije djelatnosti - ovčarstvo i turizam.

Donadić nastavlja obiteljsku traciciju

Slično govore i ostali paški ovčari. Najmlađi među njima Ante Donadić koji nastavlja obiteljsku tradiciju ovčarenja i sirenja natjecao se za Mjeru 6 u kategoriji mladih poljoprivrednika. Od odobrenih 381.150,00 dosad mu je isplaćeno 304.920,00 kuna.

Interes za apliciranje na natječaje iz programa ruralnog razvoja iskazuju i drugi mladi ovčari i maslinari s područja otoka Paga. Trenutno je aktualan natječaj za tip operacije 6.2.1. - Potpora ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, a prema riječima Matilde Copić, ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi  u pripremi su i novi natječaji za  mala obiteljska gopodarstva i mlade poljoprivrednike.

Foto: Alenka Festini


Tagovi

Pag Ruralni razvoj Ovce Mjera 4 Mjera 6


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/