Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paška janjetina
  • 07.01.2022. 10:30
  • Ličko-senjska, Novalja

Dogovor ovčara: Cijena mlade paške janjetine snižena od početka godine

S janjetinom nikad nije bilo problema. Prodalo bi se i više da ima, govori Tomislav Vidas, predsjednik Udruge “Zaglava” iz Novalje i prvi čovjek Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.

Foto: arhiva T. Vidasa
  • 9.068
  • 981
  • 2

O poskupljenjima svega i svačega pa i prehrambenih proizvoda, već smo navikli čitati i slušati. Svakodnevno nešto poskupljuje, ali evo i jednog izuzetka. Od početka nove godine cijena paške mlade janjetine smanjena je sa 120 na 100 kuna ili 16,67 posto po kilogramu.

“Takav je dogovor svih udruga ovčara na otoku", potvrđuje Tomislav Vidas, vlasnik istoimenog OPG-a i predsjednik Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira “Zaglava” iz Novalje. 

Na sastanku održanom prije dva mjeseca, točnije 5. studenoga minule godine raspravljali su o povećanju cijena stočne hrane, ali su u konačnici postigli dogovor i formirali cijenu janjetine. Do nove godine 120, a poslije 100 kuna za kilogram.

Takva cijena ima veze i s ponudom i potražnjom. Mlada paška janjetina oduvijek je imala visoku cijenu. Jer, dok u većini stočarskih krajeva sezona janjenja tek počiinje, na Pagu janjetina već prispjeva za pod peku ili u roštijeru.

"Nema ništa bolje", kaže Vidas. On i njegova obitelj su na sam Božić blagovali pečenu janjetinu. Većina Pažana, pa i ostalih ljubitelja ove delicije imala ju je i na novogodišnjoj trpezi.

Dosad prodano 1.500 janjaca

"Radi se o janjčićima od 4 do 9 kilograma težine", dodaje. Za Božić i Novu godinu takvih je prodano oko 800 na području Kolana i Novalje te oko 1.500 grla na cijelom otoku. Kupci su iz Zagreba, Splita, Rijeke i drugih mjesta gdje ima ljubitelja mlade paške janjetine.

Inače, na Pagu prema najnovijim podatcima ima ukupno 36.000 ovaca. Dio ih se već ojanjio u studenome i početkom prosinca, Prodaja tih janjaca tek će krenuti, potražnja iz dana u dan raste, pogotovo što je cijena niža nego za blagdane. Do kraja sezone, kaže Vidas, ojanjit će ih se oko 30.000 i od toga više od 20.000 plasirati na tržište. Ostalo se ostavlja za revitalizaciju stada i osobne potrebe. 

Ni teža od 10 kg ni starija od 45 dana

Vidas, koji je i aktualni predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, podsjeća da je već 5 godina paška janjetina zaštićena na razini EU. Certificirana ne smije biti teža od 10 kg ni starija od 45 dana. To ju razlikuje od svih drugih.

Posebnost je i u tome što u razdoblju od janjenja do klanja, janjad neprekidno boravi zajedno s ovcama i siše. Istraživanjima je utvrđeno da se odlike trupa i kakvoća mesa razlikuju u usporedbi s janjadi sličnih pasmina, a ponajviše su zasluga ranog, "sa sise", klanja u dobi od maksimalno 45 dana, u skladu s ovčarskom tradicijom otoka.

Ova janjetina, ističu uzgajivači, specifičnog je okusa mesa zbog ambijenta u kojem živi i u kojem se hrani autohtona paška ovca. To je krš, goli kamenjar na kojem rastu mnoge aromatične biljke; kadulja (slavuja), koromač, lavanda; škrta, sitna trava posuta posolicom koju nanose česte zimske bure.

Na Pagu prema najnovijim podatcima ima ukupno 36.000 ovaca (Foto: Paška sirana)

"Uz to, paška janjetina je posebna i zato što ondje ovčari od davnina moraju odvajati mladu janjad od ovaca da bi one mogle davati mlijeko za proizvodnju sira, što se u drugim krajevima nikada nije radilo“, kaže Martina Pernar Škunca iz Paške sirane koja ima vlastito najveće grupno stado na otoku, ukupno oko 3.000 ovaca. U sezoni sirana plasira i do 4.000 janjaca, vlastitih i od svojih kooperanata. U sklopu nje je i klaonica, jedna od ukupno dvije registrirane na Pagu. Druga je u Novalji, dodaje Martina.

Počela sezona mužnje i sirenja

S janjenjem i odvajanjem janjaca od sise na Pagu istodobno počinje sezona mužnje i sirenja. A sir donosi najveći prihod. Svaka ovca u prosjeku daje dnevno od 0,75 do 1 litru mlijeka. Tijekom laktacije, koja traje 140 -170 dana po grlu se pomuze oko 120 litara mlijeka. Za jedan kilogram zrelog sira utroši se oko 7 litara mlijeka pa proizvodnja po grlu iznosi 12 do 15 kg. A ovčji paški sir se trži po 200 i više kuna za kilogram. Tu je i skuta pa gruba računica govori da svaka ovca godišnje za meso, sir i skutu donese godišnje oko 4.000 kuna prihoda, ako se sve što daje proda i unovči.

Naravno, ima tu i troškova. "Samo za dohranu, za kukuruz, koncentrat. sijeno i djetelinu valja izdvojiti 1.100 kuna po grlu. Čak i više", kaže Vidas, jer hrana je u posljednje vrijeme poskupjela za 40 i više posto. Ne računajući ljudski rad tu su i drugi troškovi, primjerice za gorivo, veterinarske usluge, danak uzimaju i čagljevi… Pitanje je što će ove godine biti sa sirom? Ako se korona nastavi i ove godine nedajbože produži do u ljeto, sirari će se naći u velikim problemima. Jer, najviše ga se proda baš u špici turističke sezone.

Od janjetine, sira i skute 140 milijuna kuna

Na ovom otoku su četiri velike sirane koje zapošljavaju 150 ljudi. Polovica stanovništva živi u potpunosti ili djelomično od proizvodnje paškog sira i janjetine. Josip Zubović Pipe, nekadašnji načelnik Općine Kolan, izračunao je svojedobno da se u normalnim godinama godišnje proda 300 tona paškog sira, 50 tona paške skute i više od 150 tona paške janjetine.

Po istoj kalkulaciji ispada da 36.000 paških ovaca godišnje uprihodi 140 milijuna kuna, naravno pod uvjetom da se sve proizvedeno i proda. A hoće li zavisi i od korone, odnosno od turističke sezone. Znači, ako ne bude zaraze, bit će sezone. Prodat će se i sir i skuta, a to je gotovo 80 posto prihoda koje daje paška ovca.

Smanjen uvoz šansa za prodaju 20.000 grla mlade paške janjetine

S janjetinom nikad nije bilo problema. Prodalo bi se i više da ima, govori Vidas. Ne samo paške nego i ličke, creske, dalmatinske, slavonske… U Hrvatskoj se, naime, godišnje pojede između 8.500 i 9.000 tona janjetine. Za usporedbu, u Europi se u prosjeku pojede 1,3 kg, dok kod nas 2.2 kg po stanovniku. Nismo samodostatni jer se prema podatcima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u cijeloj državi uzgaja ukupno 771.338 ovaca, a nekada se samo u Dalmaciji uzgajalo više od dva milijuna. 

Zato se janjetina uvozi najviše (1.500 tona) iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Bugarske i drugih zemalja koje, za razliku od nas, ovaca i janjaca imaju dovoljno za svoje potrebe pa i za izvoz. 


Tagovi

Paška janjetina Tomislav Vidas 30.000 ovaca Prihod i troškovi


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]