Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Landras i jorkšir
  • 18.06.2017. 15:00

Dobra genetika za uspešan tov svinja

Sremski stočari ovih dana mogu da dođu do kvalitenog genetskog materijala. Naime, u Srednjoj poljoprivrednoi prehrambenoj školi Stevan Petrović Brile u Rumi počela je prodaja prasadi rase lanrads i jorkšir. Zainteresovanih stočara već ima, a cena je 400 dinara za kilogram.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 4.706
  • 597
  • 0

Pre skoro tri meseca počelo je prašenje krmača u rumskoj Poljoprivrednoj školi, koja ima moderne kabinete za veterinu i stočarstvo. Tada je rečeno da će i sremski stočari moći da nabave kvalitetan genetski materijal, koji je i osnov za dobar i uspešan tov svinja.

Pojedini Sremci već su kupili prasad rase landras i jorkšir, a jedan od njih je i Mile Mikašinović, stočar iz Gibarca, koga smo zatekli dok je kupovao prasad.

Planovi za ozbiljno stočarstvo

On je na nagovor unuka, učenika poljoprivredne škole u Rumi, kupio troje prasadi. Kaže to je tek početak, pošto planira da se ozbiljnije bavi stočasrtvom:

Mikašinović kupio prasad na nagovor unuka

"Sada kada imam dobar genetski materijal, biće mnogo lakše. Planiram da se bavim stočarstvom i ovo je prava stvar, jer mogu bez bilo kakve bojazni da kupim prasad, a da znam da su dobre rase. Mi imamo svakakvih rasa, koje mešamo i na kraju dobijemo loš rezultat. Nadam se da će sada biti drugačije. Ovo su rase koje imaju dobru mesnatost i sa kojima možemo bez bojazni na tržište. Tu je 'Mitros', pa se nadam da ću, kada proširim proizvodnju, imati i obezbeđenog kupca".

Kvalitetan genetski materijal

Predstavnici škole kažu da je cilj otvaranja kabineta sa stočasrtvo i veterinu ispunjen.

"U pitanju je čistokrvna prasad, koju odlikuje velika plodnost ,mesnatost, dobra konverzija hrane, što znači malo hrane se troši za kilkogram prirasta, što sve zajedno doprinosi bržem i kraćem tovu. To je ono što ove rase razlikuje od običnih", kaže Nenad Hinić, profesor stočarstva i anatomije u školi.

Ovo potvrđuje i direktor škole Milan Pupovac. Kaže da je sada svima lakše da dođu do kvalitetnog genetskog materijala, ali da je ovo tek početak, jer su ovo prva prasad koja su stigla za prodaju:

Pupovac: Ovo je tek početak!

"Dobro je krenulo. Od prašenja do danas, nismo imali problema. Nadamo se da će i naši stočari shvatiti da bez dobrog genetskog materijala uspešne proizvodnje nema. Nas zovu sa svih strana i žele da kupe prasad. Za sada nema dovoljno, jer smo jedan određeni broj ostavili za dalji tov. Očekujemo nova prašenja, a to znači ponovo prasadi za prodaju. Cena od 400 dinara je prihvatljiva, što je i još jedan od razloga za tražnju prasadi iz naše škole".

Kako saznajemo, javljaju su i stočari iz čačanskog kraja koji bi želeli kvalitetan genetski materijal. Poziv iz škole je upućen prvenstveno sremskim stočarima, posebno onima koji žele ozbiljno da se bave stočasrkom proizvodnjom.

Foto: Zlatko Markovinović


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Prasad Genetika Genetski materijač Landras Jorkšir Škola Stočari Mesnatost Hrana Ruma Srem Kupac Mitros


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".