Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj simentalaca
  • 05.09.2021. 08:25
  • Grad Zagreb, Dubrava

Damir Horvatić: Zbog cijena stočne hrane imat ćemo novo osipanje mliječnog sektora

Tovljačima je u ovoj krizi ipak lakše, oni kupuju gotovu telad, a mi ako prodamo kravu, nemamo par godina ništa u štali, ističe Damir Horvatić, reizabrani predsjednik Središnjeg i županijskog saveza uzgajivača simentalca.

Foto: obitelj Horvatić
  • 2.385
  • 266
  • 0

Na izbornoj skupštini Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba u Dubravi dosadašnji predsjednik Saveza Damir Horvatić, dobio je povjerenje članova za još jedan mandat, a nedavno je reizabran i za predsjednika Središnjeg saveza uzgajivača simentalaca Hrvatske (HUSIM).

"Ovo je nezahvalna dužnost jer uz vođenje stočarske farme, što je zahtjevan posao, treba ići i na brojne sastanke, ali na moje veliko zadovoljstvo dobio sam još jednu priliku s ovoga mjesta sudjelovati u razvoju hrvatskog stočarstva kroz sve ono što zagovoramo već godinama", kaže Horvatić dodajući da se najviše veseli budućem Centru za stočarstvo u Dubravi, čija bi prva faza trebala biti gotova za dvije godine. 

"Nadamo se i da će se konačno poboljšati otkupna cijena mlijeka koja je i dalje niska, dok cijene stočne hrane drastično rastu posljednjih godinu dana, posebno kukuruza, tako da već na zimu možemo očekivati još jedno osipanje mliječnog sektora", upozorava predsjednik Saveza uzgajivača simentalskog goveda, koje je najzastupljenije u Zagrebačkoj županiji.

Govedarstvo otišlo naprijed uz pomoć struke

Prema njegovim riječima, govedarstvo je uz pomoć struke otišlo naprijed, te je onaj tko je slušao stručnjake podigao proizvodnju mlijeka. Vezano uz sam Savez, naglašava da su došli i do nekoliko vrhunskih bikova. "U tome kao županija prednjačimo", otkriva dodajući da u Hrvatskoj ima oko 18.500 uzgajivača simetalskog goveda i 92.385 tih krava što je 800 manje nego ranijih godina. Savez, pak, broji 146 članova. 

Da bi mladi ostali na selu, kaže, ali i da se domaći mliječni sektor ne uruši do kraja, zaključili su da bi najbolje bilo da se uvede nekakva subvencija ili poticaj za žensku telad da ne idu na klanje. "Držimo da bi to povećalo broj krava jer je tovljačima u ovoj krizi ipak lakše, oni kupuju gotovu telad, a mi ako prodamo kravu, nemamo par godina ništa u štali", pojašnjava Horvatić.

Simentalsku pasminu ne bi mijenjao ni za koju drugu, kaže D. Horvatić 

Inače, on drži 100 posto simentalsko govedo, od čega je 80 posto njegov uzgoj, jer su nešto prijašnjih godina uvažali. Blizu je 30 godina rada s njima te ne vidi svrhu dovođenja bilo koje druge pasmine u svoju staju. Naime, kroz desetljeća predanog rada, došao je do 8.200 litara po kravi godišnje, a za simentalku kada se prodaje za meso, nakon što je njezina proizvodnja gotova, dobije od pet do osam tisuća kuna. "Za tele kada ga ishranite dobijete 5.000 kn, a za druge pasmine, kao što je holstein, višestruko manje što pokazuje da je simentalska krava najisplativija", opisuje.

Naravno, upozorava, tko dobro hrani, ali ima i potrebne uvjete za držanje više krava te sluša struku i drži se znanosti ima i više mlijeka, bika, tele, a može imati i tov. "I ja imam tov i kada je to jedno s drugim, onda se može i lakše preživjeti u ova teška vremena za uzgajivače goveda", kaže. 

Tovljenjem bikova pokrivaju gubitke na mlijeku

Horvatić se uzda u dobru genetiku simentalca, koji daje puno jače i masnije mlijeko, koje pogoduje proizvodnji sira. "To ne mogu sve pasmine, a žalosno je da mi tovljenjem bikova pokrivamo  manjkove od prodaje mlijeka", kaže on.

Inače, rasplodni bik Mozilla, othranjen je prije pet godina u Horvatićevoj štali, te je nakon što je geotipiziran, otišao u najveći njemački Centar za umjetno osjemenjivanje, a bio je najbolje ocijenjen bik među njih čak 12.500 testiranih iz 30 zemalja. Potom je i drugi bik iz ovog uzgoja, Wings, završio u Češkoj. Bik Wings je po svojim karakteristikama naglašeno mesni tip, što je također odlika simentalca.

OPG Horvatić je krenuo s pet krava, danas imaju 70 muznih te 30-ak bikova 

Stara Kapela kod Vrbovca ima samo 50 domaćinstava, blizu 200 stanovnika, a 12 OPG-ova uzgaja krave i to sto posto simentalac. Iz tog su mjesta tri top bika. 

"Samo u posljednjih deset godina uzgojili smo 13 vrhunskih bikova prema kriterijima europskog saveza simentalaca i na to možemo biti ponosni", zadovoljan je Horvatić.  

Inače, OPG Horvatić je krenulo sa pet krava, a 29 godina kasnije ima 70 muznih krava, 30-ak bikova, 70 komada rasplodnog materijala. Godišnje proizvede više od pola milijuna litara mlijeka, a dnevno 1.500 litara. Hranu za stoku osiguravaju na 70 ha zemlje, a vlastite imaju 55 i u zakupu 15 ha. Sije na 30 ha kukuruz, na 10 žitarice, ječam, pšenicu i tritikale i na 30 ha travne smjese. Tu je i pe traktora te sva potrebna poljoprivredna mehanizacija.


Fotoprilog


Tagovi

Damir Horvatić Savez uzgajivača simentalskog goveda ZG SIM Mliječno govedarstvo


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.