Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore mljekarima
  • 11.01.2018. 07:30

Da bi opstali mljekari se okrenuli proizvodnji sira

Kako bi opstali, mljekari su se okrenuli i proizvodnji sira. Njihove napore prepoznala je Vukovarsko-srijemska županija te im dodijelila potpore u visini od 40.000 kuna.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 637
  • 61
  • 0

Slavonsko-baranjski mljekari su posljednjih nekoliko godina doslovce padali na koljena. Mnoge su farme propale uglavnom zbog loše agrarne politike. Rijetke svijetle primjere opstanka i prilagodbe, u Vukovarsko-srijemskoj županiji odlučili su izravno podržati.

"Župan je sredinom prosinca od malih OPG-a i obrta tražio da dostave dokumentaciju po kojoj se vidi da imaju investiciju u legalizaciju proizvodnje sira s tim da ukupan iznos koji potražuju, znači 40.000 kuna, mora biti barem dvostruko veći na računima ili poslovima koje su željeli da im mi isfinanciramo. Dakle, radi se o OPG-ima koji legaliziraju svoju proizvodnju sira u iznosu koja je dvostruko veća od potpore koju će dobiti od županije", kaže Andrija Matić, pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu.

Na natječaj su se javila i prošla dva takva proizvođača s područja VSŽ. OPG Nikole Kostića iz Starih Mikanovaca i OPG Mije Pranjića iz Drenovaca.

Bez kvalitetnog proizvoda nema vas na tržištu

"Morali smo se orijentirati na proizvodnju sira i sad idemo u izgradnju sirane. Jedan dio opreme smo već uzeli i napravili. Ova inicijativa županije je hvalevrijedna, pomoći će nam da završimo projekt i krenemo u proizvodnju", kaže Ivan Kostić dodajući da je farma muznih krava, a otprije četiri godine i proizvodnja sira, obiteljski posao koji obavlja uz trojicu sinova.

"Borimo se. Plasman je dobar, sir ide i van zemlje. Nedostatak dijela opreme ćemo sad riješiti i moći proizvoditi više", dodaje Ivan Kostić.

Mijo Pranjić, pak, OPG je preuzeo nakon smrti oca 2003. Danas imaju 32 krave, a dnevna proizvodnja je 600 litara mlijeka. Dobivena sredstva uložit će u ostatak opremanja sirane.

"Ako nemate dobar i kvalitetan proizvod, nema mjesta za vas na tržištu. Zato smo prošli brojne edukacije, radionice za mljekara-sirara. Svaki dan nešto novo naučite", kaže Mijo Pranjić.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji inače trenutno je 15.000 muznih krava, a proizvodnja se procjenjuje na 60 milijuna litara mlijeka.

Foto: Damir Rukovanjski


Tagovi

Mlijeko Sir Potpore Vukovarsko-srijemska županija


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]