Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vučja gozba
  • 30.10.2020. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Cista Velika

Čopor vukova napao ovce Ivana Pleića, 12 je odmah stradalo, tridesetak naklano

Cijeli svoj život bavim se uzgojem ovaca, biram, selektiram ne bi li imao prvoklasno stado. I onda u jednoj noći ostanem bez polovice, žalostan je Ivan Ike Pleić.

Foto: arhiva Ivana Pleića
  • 415
  • 252
  • 0

Ni armaturna mreža visine preko dva metra ni blizina obiteljskih kuća nisu pokolebale čopor vukova da počine stravičan pokolj u staji Ivana Ike Pleića iz Ciste Velike.

U samo jednoj noći u vučjim raljama završilo je četrdesetak ovaca od kojih je dvanaest smrtno stradalo, a njih tridesetak naklano. Deset njih je u teškom stanju i s obzirom na težinu ozljeda pitanje je trenutka kada će i one uginuti.

"Cijeli svoj život bavim se uzgojem ovaca, biram, selektiram ne bi li imao prvoklasno stado. I onda u jednoj noći ostanem bez polovice. Teško je u ovom trenutku bilo što reći. Nisam mogao vjerovati da se to meni dogodilo", žalosno priča Pleić navodeći da je tor bio ograđen visokom žičanom armaturom i po svoj sigurnosti vukovi su se prebacili preko i počinili ovo nedjelo.

Vučja gozba 40-ak metara od kuća 

Najvjerojatnije se to, smatra, dogodilo iza ponoći jer do tada su bili budni, a ovce se nalaze tek kojih četrdesetak metara od kuća. "Čuli bi barem lavež pasa. Međutim, prema ozljedama i količini pojedenog mesa, veterinari tvrde da se čopor na gozbi zadržao i nekoliko sati možda čak sve do svitanja. Teško je gledati i slušati smrtne hropce nesretnih životinja, a još teže gledati one uginule", kaže nam.

Mučni prizor koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Komadi mesa i vune odavaju svu stravičnost koja se ovdje dogodila. "O količini pojedenog mesa dovoljno vam govori da je ostala tek polovica od četrdeset kilograma teškog ovna, a dodatno su se pogostili jednim janjetom i ovcom, dok su ostalo zaklali", tužno će Ivan Pleić.

Vukovi i dalje prednjače, ali udvostručene su i štete od poskoka. Koliki je iznos naknade?

Od kada se bavi stočarstvom, a ima od tada pedesetak godina, jer je posao naslijedio od roditelja, nikada nije zabilježen sličan slučaj. Prije deset godina tijekom ispaše ostao je bez jedne, ali to i ne računa jer je tek nakon petnaest mjeseci od Ministarstva zaštite okoliša na ime odštete dobio simboličnih 250 kuna.

Poticati ljude na uzgoj, a paralelno štititi vuka, ne ide jedno s drugim

"Ne tražim nikakvu milostinju. Ovaj slučaj me neće pokolebati da nastavim s uzgojem jer mi je ovo jedini izvor prihoda, ali ipak netko mora sanirati ovu štetu. Poticati ljude na uzgoj, a paralelno štititi vuka, nekako mi ne ide jedno sa drugim", tvrdi Pleić

U tamošnjoj lovačkoj udruzi tvrde da su im vezane ruke. Za dopredsjednika LU "Kuna" Marijana Kurtovića dileme nema. Vuk je zaštićena životinja i kao takva uživa sve blagodati. I oni kao i malobrojni stočari iz tog kraja od resornog ministarstva traže barem redukcijski odstrjel kako bi se smanjio njihov broj i izbjegle strašne slike zaklanih domaćih životinja koje ih prate već nekoliko godina.

"Bez sumnje se radi o većem čoporu koji je odgojio svoj pomladak i kao svake godine nakon ljetne pauze, nastavljaju s napadima epilog kojih je i ovaj pokolj u staji Ike Pleića. Vukovi su jednostavno preuzeli inicijativu i ne sustezaju se od počinjenja šteta tik do obiteljskih domačinstava. Mi tu nažalost ne možemo ništa", zaključio je Kurtović.


Tagovi

Ivan Pleić Uzgoj ovaca Vukovi Pokolj ovaca


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!