Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 30.01.2022. 18:00

Copa-Cogeca: Transport životinja zasnivati na nauci i vrsti, a ne emocijama

Kvalitet transporta i sposobnost životinja trebalo bi da bude osnovno, kada se odlučuje o zahtevima koji se moraju ispuniti prilikom donošenja odluka, ističu u udruženju Copa-Cogeca

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 109
  • 17
  • 0

Zahtevi koji bi se trebali ispuniti za transport životinja moraju biti specifični za vrstu i zasnovani na naučnim istraživanjima, zaključak je koji je donela Copa Cogeca, organizacija koja predstavlja poljoprivredne proizvođače i zadruge u Evropi, nakon što su članovi Evropskog parlamenta (EP) nedavno tražili Komisiju i zemlje EU-a da pojačaju svoje napore u poštovanju njihove dobrobiti za vreme prevoza. 

Ističu da je transport živih životinja neraskidiv deo stočarske proizvodnje i prehrambene industrije. Bez toga nema ni stanovništva u ruralnim područjima gde je sve veća depopulacija. Upravo stočarska proizvodnja zadržava ljude u tim sredinama, posebno u planinskim područjima.

Smanjiti vreme transporta?

Dug transport opterećuje životinje koje pate od smanjenog prostora, promene temperature, ograničenog pristupa hrani i vodi, kao i kretanja vozila. One se pritom mogu razboleti ili povrediti, a poseban problem predstavlja predugo zadržavanje na granicama prilikom prelaska u ili iz država koje nisu članice EU. Prisetimo se samo prošlogodišnjeg slučaja na dva broda koja su prevozila goveda iz Španjije u Tursku, a koja su posle svega morala biti eutanizirana

Godišnje se u EU transportuje 243 miliona živine, 28 milona svinja, 4 miliona goveda, 4 miliona ovaca i 150.000 konja.

Zastupnici EP-a tvrde da bi vreme putovanja trebalo da bude što kraće i preporučuju alternativna rešenja. Prvenstveno se ukazuje na potrebu izgradnje klanica i prerađivačkih objekata na lokalnom području i prevoz takvih proizvoda. Takođe, traže da se postavi jasna definicija sposobnosti životinja za transport kako bi se izbegli dalji rizici.

Životinje moraju da budu sposobne za put (Foto: Depositphotos/ChinaImages)

Svake godine milioni životinja prelaze velike udaljenosti širom EU i u zemljama koje nisu njene članice da bi se uzgajale, prodavale, klale, za potrebe takmičenja i trgovinu kućnih ljubimaca. Od 2009. do 2015. broj prevezenih u okviru EU je porastao za 19 odsto i sada iznosi skoro 1,5 milijardi. Povećao se broj svinja, živine i konja, a što se tiče goveda, ovaca i koza, on je smanjen. U istom periodu, broj pošiljki živih životinja u EU porastao je sa oko 400.000 na 430.000 godišnje.

Prevoziti samo zdrave i sposobne

Ali, u Copa Cogeca ističu da "svaka revizija zakona kojom želi da se zaštite životinje, mora da bude podržana od strane nauke i da postane lakša za implementaciju". Naglašavaju da je regulisanje ovih aktivnosti od izuzetne važnosti zbog uticaja na poljoprivredne proizvođače i zadruge, proizvodnju autohtonih proizvoda, ali i celokupno stanovništvo pojedinih regija koje se tradicionalno bavi stočarstvom.

Naime, kako pokazuje praksa i nauka, prioriteti bi treblo da budu kvalitet transporta i sposobnost životinje, a ne udaljenost i vreme. Takođe, treba uzeti u obzir veterinarske savete specifične za vrstu. Preporuka Predstavničkog tela je da se transportuju samo one sposobne za kretanje, a da se bolesne ili ozleđene zbrinu što pre, sa čime se slažu u ovom udruženju. Takođe, smatraju da dodatni zahtevi, posebno birokratski, neće poboljšati situaciju.

Miguel Angel Higuera, predsedavajući radne grupe Copa-Cogeca za dobrobit životinja, naveo je: "Kada govorimo o ograničenju ili čak zabrani transporta određenih kategorija, kao što su gravidne ili sasvim mlade koje se hrane majčinim mlekom, ne možemo podržati predlog da je određena starost ili vreme za put ograničenje pre nego što se obavi istraživanje kakav je naučni i društveno-ekonomski uticaj."


Tagovi

Copa Cogeca Transport životinja Dobrobit životinja Vreme transporta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.