Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza poljoprivrede
  • 13.03.2016. 07:30

Copa Cogeca se bori za 750 tisuća mljekara

Kako na tisuće poljoprivrednika prosvjeduje diljem Europe jer su pogođeni iznimno lošom situacijom na poljoprivrednim tržištima EU, Copa-Cogeca ističe ključne mjere za rješavanje krize te nalaže ministrima poljoprivrede iz Europske unije da obvezno nazoče sastanku koji će se održati u idući ponedjeljak 14. ožujka.

  • 2.750
  • 416
  • 0

Kako na tisuće poljoprivrednika prosvjeduje diljem Europe jer su pogođeni iznimno lošom situacijom na poljoprivrednim tržištima EU, Copa-Cogeca ističe ključne mjere za rješavanje krize te nalaže ministrima poljoprivrede iz Europske unije da obvezno nazoče sastanku koji će se održati u idući ponedjeljak (14. ožujka) te da na istom sudjeluju u raspravi.

Sastanak ministara poljoprivrede

O tome su nas u petak poslijepodne iz Hrvatske poljoprivredne komore upoznali priopćenjem u kome se, među inima, navodi kako glavni tajnik organizacije Copa-Cogeca Pekka Pesonen upozorava:

"Pogođeni neprimjerenom krizom, više od 5 tisuća poljoprivrednika sa 600 traktora prosvjedovalo je danas samo u Finskoj. Situacija je očito neprihvatljiva. Paket mjera u iznosu od 500 milijuna eura, koji je EU pružila u rujnu, samo je kap rješenja u moru problema i ne može se nositi sa situacijom te se samo 25% subvencija potrošilo. Europska unija mora djelovati trenutno, jer u suprotnom neće moći prehraniti rastuću populaciju.

Kako pomoći mljekarima?

U istom priopćenju HPK se također navodi kako Paket mjera uključuje:

  • Ponovno otvaranje ruskog tržišta te pospješivanje bilateralnih trgovačkih sporazuma, pogotovo sa SAD-om i Japanom;
  • Jačanje promotivnih mjera i korištenje osiguranja izvoznih kredita;
  • Borba protiv nepoštenih praksi u prehrambenom lancu kako bi poljoprivrednici dobili bolji dohodak za njihov proizvod, te da ih trgovci na malo nepošteno ne pritišću (trenutno dobivaju tek 20% tržišne cijene);
  • Prilagodba alata kako bi se uredila ključna tržišna roba: privremeno povećanje interventne cijene obranog mlijeka u prahu (SMP) i masla uzimajući u obzir povećane troškove proizvodnje; povećanja pomoći za privatno skladištenje (PSA) mliječnih proizvoda; poboljšanje tržišnih alata za sektor voća i povrća, uključujući cijenu povlačenja s tržišta;
  • Pokretanje pilot-projekata koji bi omogućili upotrebu masti koje se ne mogu više koristiti kao prehrambeni proizvodi u proizvodnji biogoriva ili u neke druge neprehrambene svrhe;
  • Sniženje ulaznih cijena izuzimanjem uvoznih postrojbi, pogotovo za gnojiva, strojeve i druge faktore proizvodnje;
  • Zajam/opis za investicije, državne potpore, te prilagodba maksimuma za potpore malih vrijednosti;
  • Potpuno iskorištavanje alata politike EU za ruralni razvoj te nacionalnih shema kako bi se pomoglo poljoprivrednicima pri upravljanju rizicima;
  • Dobrovoljne mjere da se poljoprivrednicima i njihovim zadrugama priskrbe instrumenti pomoću kojih bi organizirali svoju proizvodnju u okviru sektora
  • Širenje okvira tržišta mlijeka EU na druge sektore, osim mliječnog

Također je zanimljivo i pismo o ocjeni Mliječnog paketa, što ga je nedavno pokrenula Europska komisija, koje je također potpisao gospodin Pekka Pesonen dok ga je organizacija Copa-Cogeca ovih dana poslala Sveučilištu i Istražnom centru u Wageningenu.

Ivan Putnik, stočar u Brnazama

Copa-Cogeca predstavlja 750 tisuća mljekara

"Copa i Cogeca žele pridnijeti vrednovanju Mliječnog paketa koji je nedavno pokrenula Europska komisija. Copa i Cogeca su krovne organizacije koje predstavljaju europske poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge. Copa predstavlja više od 11 milijuna poljoprivrednika, dok Cogeca predstavlja interese oko 22 tisuće poljoprivrednih zadruga. Ukupno imaju 66 organizacija članova koji dolaze iz različitih zemalja članica EU. Copa i Cogeca predstavljaju mišljenje mliječnih proizvođača i mliječnih zadruga iz cijelog EU, odnosno oko 750 tisuća mljekara uključujući najproduktivnije sustave i planinska područja“, navodi se u spomenutom pismu te se ističe:

Copa i Cogeca žele poduprijeti nastavak Mliječnog paketa i nakon 2020. s obzirom na potrebu kontinuiranog poboljšanja pozicije poljoprivrednika u okviru mliječnog opskrbnog lanca, boljih ugovornih uvjeta i osnivanja baze u okviru koje bi međusektorske organizacije mogle povećati transparentnost u mliječnom opskrbnom lancu.

Aktualno stanje cijena na tržištu je jako ozbiljno i dobro prikazuje lošu poziciju mliječnih proizvođača na tržištu te činjenicu da oni nemaju pravo glasa kad se govori o cijenama mlijeka. Zato je Mliječni paket više nego potreban kako bi se proizvođači bolje organizirali te kako bi se ojačala njihova pregovaračka sposobnost, također i u kolektivnim pregovorima. Jedan od glavnih ciljeva Mliječnog paketa je poboljšanje pozicije farmera u odnosu na prve kupce.

U nekim zemljama mliječne zadruge imaju glavnu riječ

Neke zemlje su već uspostavile snažan sustav suradnje u kojem su poljoprivrednici dobro organizirani i u kojem mliječne zadruge imaju glavnu ulogu, tako omogućujući proizvođačima mlijeka da imaju stabilne cijene za svoje mlijeko i da optimiziraju troškove.

Dragica Putnik i obiteljski laktofriz

U pismu se kaže kako neke zemlje zaostaju s manjim brojem poljoprivrednika učlanjenih u mliječne zadruge, što je danas slučaj otprilike za jednu trećinu zemalja članica EU. Preko skrbi za proizvođačke organizacije, mliječni paket pomaže pri poboljšanju pozicije poljoprivrednika u zemljama u kojima postoji nedostatak struktura kao što su mliječne zadruge ili u zemljama u kojima tržišni udio poljoprivrednih zadruga nije visok, uglavnom iz povijesnih razloga.

Nadalje, postoji potencijal za daljnje jačanje mliječnih zadruga na razini EU, s obzirom da njihove aktivnosti pokrivaju 58% tržišta. Kako bi istaknuli uspješne slučajeve dobro organiziranih proizvođača, naglašava se u pismu, bilo bi potrebno ohrabrivati spominjanje dobrih praksi pri osnivanju proizvođačkih organizacija, uključujući i zadruga.

Privatni prerađivači i dalje utjecajniji

"Nužno je bolje korištenje prilika za financiranje koje su uključene u programe za ruralni razvoj kako bi pridonijele ostvarivanju ovog cilja. Također je vrlo važno ograničiti administraciju koja je povezana s osnivanjem proizvođačkih organizacija kako bi se potaknulo širenje takvih struktura.

Mliječni paket je također omogućio proizvođačkim organizacijama da u ime svojih članova ostvare kolektivne pregovore koji se tiču ugovornih rokova za dostavu sirovog mlijeka. Mliječni proizvođači su se našli u slaboj strukturalnoj poziciji zbog kvarljivosti njihovog proizvoda (sirovog mlijeka) i visokih prijevoznih troškova (ograničena prijevozna udaljenost), što ograničava mogućnosti suradnje s različitim prerađivačima", objašnjava glavni tajnik organizacije Copa Cigeca, upozoravajući:

"Iskustvo je pokazalo da proizvođačka organizacija mora biti značajne veličine kako bi uspješno sudjelovala u kolektivnim pregovorima. Čak i u proizvođačkim organizacijama mliječni proizvođači i dalje moraju pregovarati sa snažnim privatnim prerađivačima koji su veći pa tako i utjecajniji nego sama proizvođačka organizacija. To ograničava aktualno povećanje moći u pregovorima proizvođača i njihov utjecaj na cijene“ te se ujedno osvrće na trenutačno stanje:

Muzne krave na OPG Putnik

Prepreka osnivanju proizvođačkih orgnizacija

"Ova situacija trenutno predstavlja prepreku osnivanju proizvođačkih organizacija i sprječava ostvarivanje uravnoteženih pregovora. Također, problem mliječnih kompanija koje su u izravnom kontaktu s proizvođačima te prepoznaju proizvođačke organizacije ostaje izazov. Kupci mlijeka ponekad ne žele poslovati s proizvođačkim organizacijama.

Mliječni paket je već pridonio te bi mogao još doprinijeti, poštenim i uravnoteženijim ugovornim uvjetima za mljekare u državama u kojima oni nisu bili postavljeni ili dobro regulirani. Za mljekare u mliječnim zadrugama ugovorne obaveze su dio statuta mliječne zadruge i njihov integritet bi se trebao poštivati. Ako se poboljšaju, ugovori bi se mogli koristiti kao osnova na kojoj bi se temeljio mehanizam upravljanja rizicima u mliječnom sektoru."

Ojačati pregovaračku moć proizvođača

Međutim, glavni tajnik Copa Cogeca također upozorava i na činjenicu kako treba još puno napraviti kako bi se stvarno ojačala pregovaračka sposobnost proizvođača, posebice isticanjem funkcioniranja cijelog opskrbnog lanca. Ne samo o tome kako bi mliječne zadruge štitile svoje poljoprivrednike od pritiska prehrambenog lanca. Podsjeća kako su u većini slučajeva, također posrednici s trgovcima pa gospodin Pekka Pesonen u pismu zaključuje kako se njihove pregovaračke sposobnosti moraju ojačati.

Treba zaštititi poljoprivredna primanja

Jasna je važnost obuzdavanja nepoštenih trgovačkih praksi u lancu prehrane i ostvarivanja boljeg i učinkovitog mliječnog opskrbnog lanca. U skladu s time, Copa i Cogeca pozivaju na dobrovoljne inicijative poduprte zakonodavstvom EU (tj. direktivama), u kombinaciji s osnaženom neovisnom trećom stranom i kaznama koje bi se primjenjivale gdje to bude potrebno.

Anonimne žalbe također trebaju biti moguće i istražene kako bi se zaštitili oni koji su ugroženi. Mliječni paket bi trebao biti usklađen s alatima za zaštitu poljoprivrednih primanja, kao što su instrumenti zaštite, ugovori s fiksnim cijenama, u isto vrijeme osiguravajući ispunjene svih uvjeta kako bi mogli proizvoditi i prerađivati u područjima koja imaju prirodna ograničenja. Na kraju ističe i ulogu zadruge te jačanje pozicije proizvođača na tržištu.

Kreditna osiguranja za izvoz

U takvim područjima, zadruge ostaju jedini sakupljači mlijeka i moraju se suočavati s visokim troškovima prijevoza. Ograničenja s kojim se suočavaju mljekari u područjima s prirodnim ograničenjima nadilaze opskrbe Mliječnog paketa i uglavnom su povezana s prirodnim nedostatcima navedenih područja, što bi trebalo biti predmet drugih mjera Zajedničke poljoprivredne politike ZPP-a.

Osim jačanja pozicije proizvođača na tržištu, potrebno je pokriti dodatne rizike poljoprivrednika. Mogu se razviti novi financijski alati koji mogu zaštititi poljoprivredna ulaganja od turbulentnog tržišta uz potporu Europske investicijske banke, a rizici na vanjskom tržištu mogu biti pokriveni kreditnim osiguranjem za izvoz.

Izvor: Hrvatska poljoprivredna komora


Fotoprilog


Tagovi

Copa-Cogeca Pekka Pesonen HPK