Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 23.09.2018. 16:30

Čime hraniti ovce nakon janjenja?

Pravilan razvoj janjeta, kako tvrde stručnjaci, ovisi o pravilnoj hranidbi ovce koja se ojanjila. U prvih 24 sata, poslije janjenja, sijeno ostaje jedina hrana, a zatim se kvaliteta i količina hrane povećavaju u skladu s potrebama ovce i proizvodnjom mlijeka.

Foto: Flickr / Conor Lawless
  • 10.611
  • 139
  • 0

Ovce nakon janjenja treba hraniti što pravilnije kako bi mogle iskoristiti svoja nasljedna svojstva za proizvodnju mlijeka. Nekoliko sati poslije janjenja, ovcama treba dati malo kvalitetnog livadskog ili lucerninog sijena. U prvih 24 sata sijeno ostaje jedina hrana. Ojanjenoj ovci se mora davati napoj mlake vodepšeničnim mekinjama. Zatim se količina koncentrirane hrane i sijena postepeno povećava i to tako da ovca nakon sedam, osam dana dobiva puni obrok koji odgovara njenim potrebama.

Količinu i kvalitetu hrane prilagoditi potrebama ovce

Pravilan razvoj janjeta, kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Dragan Gunjak, ovisi o pravilnoj hranidbi ovce koja se ojanjila. Zato prema riječima tog stručnjaka, ovcama koje daju malu količinu mlijeka, a koje doje jedno janje uz sijeno treba osigurati i smjesu od zrna kukuruza, ječma i zobi. Za ovce koje daju više mlijeka i doje blizance ili trojke, osim kvalitetnog sijena i zrna žitarica, neophodno je osigurati i neko proteinsko hranivo. Nakon 10-12 tjedana nakon janjenja, količina mlijeka kod ovaca počinje opadati, pa zato i količinu koncentrata treba postepeno smanjivati ili je potpuno ukinuti ukoliko ovce na raspolaganju imaju sijeno odlične kvalitete.

Ako je potrebno ovcama uz pašu davati i koncentriranu hranu

Poslije perioda nakon janjenja hranidba ovaca se uglavnom obavlja na paši. Ovisno o količini i kvaliteti paše ovisit će i mliječnost i kondicija ovaca. Ako paša nije kvalitetna, ovce treba prihranjivati koncentriranom hranom, a koliko će se koncentrata davati ovcama ovisi o njihovoj kondiciji.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Ovce Ovčarstvo Janjenje Hranidba


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo